• 4

Mitropolit Amfilohije: Zapad hoće da pocepa pravoslavlje

Mitropolit Amfilohije je za TASS rekao da Amerikanci podržavaju pokušaje osnivanja novih crkava jer žele da rasparčaju pravoslavnu crkvu

  • 4

Zapadne sile pokušavaju da izazovu raskol u pravoslavnoj crkvi, a takvi trendovi primećeni su u Ukrajini i Crnoj Gori, izjavio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Patrijarh Irinej uskoro ipak ide u Podgoricu, uprkos navodnoj zabrani Crne Gore da pređe granicu

Mitropolit Amfilohije je za TASS rekao da Amerikanci podržavaju pokušaje osnivanja novih crkava jer žele da rasparčaju pravoslavnu crkvu.

Crnogorsko-primorski mitropolit upozorio je da je pravoslavna crkva poslednji mehanizam jedinstva naroda bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i bivše Jugoslavije.

Prema rečima mitropolita Amfilohija, pokušaji izazivanja raskola primećeni su na području bivšeg Sovjetskog Saveza, naročito u Ukrajini, kao i na teritoriji u nadležnosti Srpske pravoslavne crkve, posebno u Crnoj Gori, koja uz pomoć lokalnih vlasti pokušava da osnuje takozvanu "Crnogorsku pravoslavnu crkvu".

- Nakon raspada dve države – Sovjetskog Saveza i Jugoslavije – crkva je ostala jedini mehanizam za održavanje našeg jedinstva - istakao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je napomenuo da zapadne sile veruju da pravoslavnu crkvu treba rasparčati i da je to ključno za podršku separatističkim grupama, koje nemaju ni vere, niti bilo kakvo crkveno vaspitanje.

- Oni pokušavaju da porobe Crkvu u korist neke zemlje ili nacije - naglasio je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije upozorava da Crkva, ukoliko služi političkim potrebama, više nije Hristova, već sekularna organizacija, slična političkoj partiji sa nekim elementima religije.

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej ranije je za TASS rekao da su pokušaji osnivanja ukrajinske i crnogorske nekanonske crkve "sramota za istoriju i za narod".

(Telegraf.rs/Srna)

Komentari

  • Sale1971

    Sve što je zaista u Hristu,nikada se ne može pocepati!

  • 👤

    Високопреосвећени, заборавили сте још једну "силу" која се итекако радује расколу и разбијању Једне Свете Саборне Апостолске Цркве Православне. Она је ту, много ближе, вама преко мора. А и неке наше владике и свештеници су јој ишли на поклоњење, љубили тај прстен и погазле учење светог Јустина Ћелијског. Кад се Црква разбија споља, непријатељ се види па се реагује. Опасно је ако неко потпомаже изнутра. Него да се сви ми окренемо Једином Истинитом Богу свемогућем, па нам нико ништа неће моћи. Јер како рече свети патријарх Павле "Ако је Бог са тобом чега се плашиш, ако није чему се надаш?".

  • Vernik

    Moju veru u Boga niko ne može ničim da rascepa jer je veoma jaka,šta se sa crkvama radi neka sami presude zašto,svako hoće neki monopol,deo,prevlast.Kao i politika sve je u nekom kretanju i sukoba nekih interesa.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima