7

Najuticajnije novine na svetu pitaju: Kako je promena granica mogla 2008, a ne može danas?

- Ako bi Beograd i Priština razmenili teritorije, to bi moglo pokrenuti i Hrvate i Srbe u Bosni, kao i Albance u Makedoniji i Crnoj Gori - navodi se u tekstu

Srbija i Kosovo su ušli u finalnu fazu pregovora koji bi trebalo trajno da reše dugogodišnje etničke probleme, a kritičari tvrde da je previše rizična korekcija granica i teritorijalna razmena, o čemu pregovaraju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov kosovski kolega Hašim Tači, navodi Vašington Post.

Verovao je da će Zapad pritisnuti Srbiju da prizna Kosovo, ali je pukao! Tačijev savetnik iz SAD dao ostavku

Kako navode, potencijalna opasnost vreba iza mogućeg proširivanja problema na čitav Balkan, jer "ako bi Beograd i Priština razmenili teritorije, to bi moglo pokrenuti i Hrvate i Srbe u Bosni da se otcepe razbijajući Bosnu u tom procesu, a i Albanci u Makedoniji i Crnoj Gori bi mogli isto da postupe".

Ali jesu li ovi isti argumenti važili 2008. godine, kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, a SAD odmah priznale kao samostalnu državu?

Pre deset godina, većina posmatrača u SAD i Evropi zaključila je da je jedino praktično rešenje za pitanje Kosova, koje je bilo pod upravom UN i NATO od 1999. godine, da se teritoriji dodeli potpuna državnost.

Većina posmatrača u SAD i Evropi zaključila je 2008. godine da je jedino praktično rešenje za pitanje Kosova, da se teritoriji dodeli potpuna državnost-Foto: A. Nalbantjan

Hrvatima i Srbima u Bosni i Hrvatskoj nije bilo dozvoljeno da se otcepe tokom krvavog raspada Jugoslavije devedesetih godina, a dok je međunarodna zajednica u tom slučaju tvrdila da se granice Bosne i Hrvatske ne mogu promeniti, isti princip se nije primenio 2008. godine, u slučaju Kosova.

Južna srpska pokrajina je, prema njihovim tvrdnjama, jedinstveni slučaj.

Mirna i međusobno dogovorena razmena teritorija između Srbije i Kosova trebalo bi da bude prihvatljiva onima koji žele stabilnost na Balkanu. Takav dogovor bi morao uključiti nekoliko faktora.

Prvo, to mora dovesti do normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, uključujući i razmenu predstavnika. Drugo, sporazum mora dati Prištini pravo da se pridruži međunarodnim institucijama, kao što je UN i treće, Beograd bi morao nedvosmisleno poručiti Srbima u Bosni da je jedini način da se izbrišu granice koje se odvajaju ove zemlje da se pridruže EU.

Mirna i međusobno dogovorena razmena teritorija između Srbije i Kosova trebalo bi da bude prihvatljiva onima koji žele stabilnost na Balkanu-Foto: Wikipedia/Yuryi Abramochkin / Юрий Абрамочкин/RIA Novosti, Tanjug/Sava Radovanović

Albanija i Kosovo bi imale istu obavezu u pogledu Albanaca u Makedoniji i Crnoj Gori. Na kraju, EU mora ponoviti svoju obavezu da prihvati nove države članice sa zapadnog Balkana, kada ove zemlje ispune sve neophodne kriterijume za pristupanje.

Pored uklanjanja mogućnosti sukoba između Srba i Albanaca, sporazum koji bi zamenio delove severa Kosova za delove južne Srbije umanjio bi uticaj Rusije na Srbiju.

Upravo sada, kako se navodi, Kremlj koristi Kosovo da uceni Srbiju, jer Beograd ne može ići na bilo koji način protiv Moskve, zbog ruskog veta u Savetu bezbednosti.

Ako Srbija i Kosovo uspeju sami da se dogovore, pozicija Rusije će oslabiti. Moskva bi potom pokušala da pritiska Beograd i možda traži garancije da se Srbija nikada neće pridružiti NATO, ali takvi troškovi će verovatno biti nadmašeni od koristi normalizovanih odnosa sa Kosovom, u potpunosti konsolidovanih granica i jasnog puta u EU.

VIDEO: Ovako je izgledala Vučićeva poslednja poseta Kosovu

(Telegraf.rs/Washington Post)

Tagovi: Albanija, Aleksandar Vučić, Balkan, Bosna i Hercegovina, Hašim Tači, Kosovo i Metohija, Makedonija, Srbija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (7)
Poređaj komentare:
 • L
  Lazar

  Ne mešajmo Albance i šiptare. Šiptari su problem ne samo u našem slučaju već svuda u svetu. Albanci su druga priča, nemaju veze sa njima, čak ni oni ne vole šiptare...

 • B
  brana

  Da menjamo nase za svoje?Zvuci malo glupo?Mi smo glupi?

 • I
  Igor

  Ceo Kosmet je Srbija! Ostanimo dosledni naših predaka!

Završetak skupštinske rasprave: 10 predloga zakona o saobraćaju i građevinarstvu i dalje na čekanju

Vojska Kosova se stvara da bi pretila Srbima i Srbiji! Vulin: To je prilika da nekažnjeni teroristi ponove svoje zločine

Kako NATO, SAD i Brisel vide pokušaj Prištine da formira kosovsku armiju? Nik Dučić odbio da odgovori

Albanci spremili 170 miliona evra za naoružavanje "Vojske Kosova": Skoro duplo će povećati i broj pripadnika!

Na korak od otvaranja Poglavlja 11: Vlada Srbije ispunila dva preduslova za uređenje oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja

Srđan Nogo se ne kaje: Ostaje pri svojim skandaloznim pretnjama

Panelisti Beogradskog bezbednosnog foruma otkrili ko pravi najviše problema na Balkanu: Ni Rusi ne vole Putina

Što ne želite za vas, ne želite ni drugima: Đurić u lice Nemcima na "Beogradskom bezbednosnom forumu"

Patrijarh Irinej: SPC ne menja svoj stav o Kosovu i Metohiji

Prvo dijalog, pa onda međunarodne organizacije: Dačić iz Strazbura prkosi Prištini

Da li će se Srđan Nogo posle skandalozne pretnje premijerki i predsedniku Srbije pozvati na poslanički imunitet u postupku tužilaštva?

Najvažnija vest iz Vašingtona stigla nam je sinoć! Trampov čovek za Balkan prelomio u vezi korekcije granica

Toma konačno odgovorio na navode da osniva novu stranku

Haradinaj likuje: Ovo je jedan od najvažnijih dana za Kosovo

Stefanović predstavio argumente Srbije zašto Kosovo ne sme u Interpol: Urgencija kod francuskog ambasadora Mondolonija (FOTO)

Albanci se nikad brže nisu složili: Za dva sata usvojili zakone o formiranju "Vojske Kosova"

Japan ulaže 500.000 evra u projekat uklanjanja protivpešadijskih mina: Brnabić zahvalila na prijateljstvu, donacijama i saradnji (FOTO)

Boško Obradović se ogradio od Noga, ali ga ne smenjuje

Vučić i Van der Belen položili vence na Srpsku kosturnicu i spomenik braniocima Beograda (FOTO) (VIDEO)

Koliko Srbiju košta vila Tomislava Nikolića i da li su neki ministri Vlade u sukobu? Burna sednica u Skupštini Srbije (VIDEO)

Srpska lista napustila sednicu Skupštine Kosova: Albanski poslanici ih najstrašnije vređali!

Tužilaštvo istražuje Noga zbog pretnji smrću Ani Brnabić i Aleksandru Vučiću

Zaboravite ulazak u EU 2025! Iz Centra za studije evropske politike poručuju: Pre je realna druga polovina sledeće decenije

Da li je Srbija potpisala Dablinski sporazum: Brnabić na Tviteru odgovorila na skandalozne pretnje i optužbe poslanika Dveri

Ako Dveri ne smene svog poslanika, pokazaće da je njihova politika vešanje političkih protivnika: Mihajlović traži hitnu reakciju zbog pretnji

Prištini se žuri! Zakoni o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku progurani na dnevni red

Iran uveo recipročne mere Srbiji: Odgovor na odluku Vlade od 8. oktobra

Amerikanci svesni da ukidanje UNMIK-a nije u njihovim rukama: Donošenje nove rezolucije zavisi od druge države

U Srbiji u 2017. godini zabeležen pad stope siromaštva: Vlada objavila podatke

Ostavite Anu Brnabić na miru, neću nikome dozvoliti da ugrožava žene u Srbiji: Vučić reagovao posle pretnji poslanika Dveri

Ne slažemo se sa SAD po svim pitanjima oko Kosova, ali su nam potrebni za rešavanje problema: Vučić na "Beogradskom bezbednosnom forumu" (FOTO)

Haradinaj priznao: Srbija prvi put bolje lobirala

Amerika nema crvenih linija, ali postoji dogovor koji neće prihvatiti: Skat o rešenju za Kosovo

Slavica Đukić Dejanović otkrila da li će biti protivkandidat Dačiću

Supruge predsednika Srbije i Austrije posetile Narodni muzej (FOTO)

Zašto je međunarodna zajednica promenila stav o stvarnaju "Vojske Kosova"? Iz Srpske liste poručuju: Podriva se budućnost dijaloga (VIDEO)

Srbi gube Hilandar ako se priklone Moskvi? Raskol Pravoslavne crkve preti nemerljivim posledicama

Teško je proceniti posledice odlaska UNMIK-a sa Kosova: Bivši ambasador pri UN o značaju pisma Niki Hejli

Skepticizam direktorke Evropskog fonda za Balkan: Vi u EU do 2025? Sumnjam

Kao nekadašnji posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, Kuper otkrio šta misli o kosovskom čvoru

Poslanik Dveri bi da besi premijerku i predsednika Srbije na Terazijama: Srđan Nogo pozvao na ubistvo Brnabić i Vučića zbog migranata (VIDEO)

Srbija je važan partner Austriji, želimo da vas vidimo u zajednici evropskih zemalja: Poruka austrijskog predsednika Brnabićki (FOTO)