≫ 

Šta se krije iza zidina Bondstila: Ruska propaganda ili pripremaju "Vojsku Kosova"?

- Godinama se vrši obuka, napravljena je čitava organizaciona struktura kako će izgledati i sve se to radi uz pomoć pripadnika oružanih snaga pojedinih NATO zemalja - izjavio je Milovan Drecun

  • 7

Izjava ruskog izaslanika u OEBS-u, Aleksandra Lukaševiča, da se u američkoj bazi Bondstil vrše pripreme za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku odjeknula je u javnosti. Iako je, prema Rezoluciji 1244 KFOR jedina oružana formacija koja može delovati na KiM, Albanci naredne nedelje planiraju da uvrste u dnevni red kosovske skupštine u Prištini, set zakona koji se odnosi na formiranje tzv. Vojske Kosova, ali ne pod tim nazivom.

Šta se zapravo sprema iza visokih zidina američke baze i da li je u pitanju "ruska propaganda" ili Srbiji preti opasnost?

Ovo je jezivi plan ISIS-a za izazivanje krvoprolića na Kosovu: Razornim eksplozivom planiran udar na crkvu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici

Ruski izaslanik je na sastanku Stalnog saveta OEBS u Beču upozorio da se na ovaj način grubo krši Rezolucija Ujedinjenih nacija 1244, tako što se u američkoj bazi pored obuke kosovskih vojnika na toj "zatvorenoj teritoriji vrše pripreme za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku".

Pored toga što je za Srbiju stvaranje Vojske Kosova neprihvatljivo, to je i u suprotnostima sa odredbama Ustava i Rezolucije, po kojoj KFOR, kome su UN dale mandat, može biti jedina oružana formacija u južnoj srpskoj pokrajini.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun, objašnjava da NATO već godinama, neskriveno,  priprema komandnu struktururu te buduće formacije.

- Godinama se vrši obuka, napravljena je čitava organizaciona struktura kako će izgledati i sve se to radi uz pomoć pripadnika oružanih snaga pojedinih NATO zemalja - izjavio je on za Telegraf.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun, objašnjava da NATO već godinama priprema komandnu struktururu te buduće formacije-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ono na čemu se insistira je da sve mora biti sprovedeno u skladu sa postojećim zakonima na KiM, a to znači da je potrebna i saglasnost srpskih predstavnika u institucijama koje funkcionišu tamo, što Srbi neće nikad prihvatiti.

- Tako da će Albanci pokušati da formiraju to ali bez promene naziva, da bi izbegli promene Ustava - poručio je Drecun.

Njegovu izjavu potvrdio je i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je rekao kako Albanci na KiM planiraju naredne nedelje da uvrste u dnevni red kosovske skupštine u Prištini set zakona koji se odnosi na formiranje tzv. vojske Kosova, ali ne pod tim nazivom.

- Oni bi zadržali stari termin Bezbednosne snage Kosova, kako bi izbegli ustavne amandmane za koje im je prilikom glasavanja potrebna i podrška Srpske liste - izjavio je on za Pink.

Albanci na KiM planiraju naredne nedelje da uvrste u dnevni red set zakona koji se odnosi na formiranje tzv. vojske Kosova, ali ne pod tim nazivom-Foto: Tanjug/Dejan Simićević

Albanci već duže vreme pokusavaju da formiraju vojsku Kosova koja bi bila multietnička odnosno u kojoj bi bili i Srbi. Međutim, da bi se to realizovalo, potrebna i saglasnost srpskih predstavnika u institucijama koje funkcionišu tamo, povodom čega je Srpska lista jasno stavila do znanja da ne želi da učestvuje u tome, kao i da KFOR ode sa Kosova, za šta bi svaka članica NATO pojedinačno trebalo da se izjasni, a UN aminuje.

- Šta će tamo vojska Kosova, kada tamo već postoji Kfor, osim da upada na sever i da se ponaša neprijateljski prema srpskom narodu - pitao se pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

S druge strane, Albanci paralelno sa pokušajima transformacije KBS u "Vojsku Kosova", vode i medijsku kampanju koja bi pomogla stvaranje ove formacije, pa su se u javnosti pojavile sumnje da se u Bondstilu "nešto čudno dešava" kada je letos kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, posetio ovu američku bazu, gde se sastao sa komandantom Nikom Dučićem.

On se sastao sa komandantom kampa, kako bi mu "zahvalio za doprinose američke vojske, kada je Kosovo u pitanju".

- Svi stanovnici Kosova bi trebalo da se osećaju sigurnim - rekao je Haradinaj i dodao da su "američki vojnici uradili dobar posao na Kosovu, zbog čega je došao da se zahvali".

Prva poseta nekog kosovskog premijera ovom kampu dogodila se uporedo sa navodima, koje su letos izazvale buru, a to je da Kfor obučava Kosovske bezbednosne snage u centru baze.

Komandant Dučić potvrdio je da se to dešava, ali okviru mandata KFOR-a i SAD-a kao zemlje, i to se uglavnom tiče ključnih kompetencija.

- Neki od treninga koji se obavljaju su medicinski trening, ukazivanje prve pomoći, trening za evakuaciju putem helikoptera, kako da se ranjene osobe unesu i iznesu iz helikoptera, kako da se uklone eksplozivne naprave, i ta vrsta treninga se obavlja. Da naznačim da se treninzi obavljaju samo u okviru ključnih kompetencija za podršku civilima, a nema nikakvog treninga u okviru vojne obuke, oružja i slično - naglasio je Dučić tada.

VIDEO: KFOR izvodi vežbe, konvoj vozila prolazi kroz Kosovo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    13. oktobar 2018 | 20:57

    UVEK JE ZA AMERE USPEH KAD PRONADJU NAROD KOME MOGU PRODATI ILI POKLONITI ORUZJE KOJIM CE SE UBIJATI I SMANJITI POPULACIJU I PROFITIRATI !!! MALI AMERI SVAKAKO SMATRAJU SVE DRUGE NIZOM RASOM!!

  • Тодорић

    13. oktobar 2018 | 18:46

    Срам те било Дучићу,обучаваш кољаче Срба да их поново кољу.Иди кући,срамото једна.

  • Van

    13. oktobar 2018 | 19:15

    Albanci se obučavaju za prve borbene redove NATO vojnih agresorskih operacija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA