0

SPC upozorava: Odluka Carigrada nas razjedinjuje! Raspop Dedeić se nada samostalnoj Crnogorskoj crkvi

Raskol u pravoslavnom svetu

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je odluka vaseljenskog patrijarha Vartolomeja o pitanju ukrajinskog crkvenog problema nekanoska i ocenjuje da će imati negativne posledice po jedinstvo Pravoslavne crkve.

SPC menja stav o razgraničenju? Pažljivo pročitajte patrijarhove reči

- Nas je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi porazila činjenica da je vaseljenski patrijarh, poznavalac kanona, doneo takvu odluku, koja je, bez sumnje, nekanonska - kazao je Amfilohije za Prvi kanal Rusije.

On ističe da takva odluka otvara problem mešanja u život pomesnih crkava, u ovom slučaju ruske crkve, i dodaje da je uloga vaseljenskog patrijarha, prvog među jednakima, da sjedinjuje, a ne razjedinjuje.

- Ovakvim svojim postupcima carigradski patrijarh upravo razjedinjuje. On ne rešava ovo pitanje, već problem gura sve dublje - istakao je Amfilohije.

Amfilohije Radović - Foto: Medija centar Beograd

S druge strane, Samozvani mitropolit nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo polaže velike nade da će i u slučaju te tzv. verske zajednice Vaseljenska patrijaršija postupiti isto kao u slučaju ukrajinske crkve i dodeliti joj autokefalnost.

Mihailo je, kaže, uveren da će crnogorska država pomoći da se to i ostvari.

Inače, krsno ime ovog samozvalnog mitropolita je Miraš Dedeić i on je drugi po redu lider kanonski nepriznate verske zajednice, Crnogorske pravoslavne crkve. Kao lider ove zajednice samozvano se tituliše kao „Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorski".

Dedeić je bio sveštenik SPC, ali je početkom devedesetih, odlukom Svetog arhijerejskog sinoda SPC, zbog navodnih teških zloupotreba svešteničkog čina i mnogobrojnih kanonskih prestupa raščinjen i izopšten.

Do tada on se često deklarisao kao Srbin.

Mesto je našao u CPC, registrovanoj kao nevladina organizacija 1993. godine od nacionalnih Crnogoraca, privrženih ideji crnogorske nezavisnosti.

Nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva nema dilemu da li ukrajinska crkva treba da dobije autokefalnost i tvrdi da to ne može dovesti do raskola u pravoslavlju.

- Autokefalnost Ukrajinske crkve neće dovesti ni do kakvih novih raskola i potresa u pravoslavnom svetu, kako se čuje iz nekih izvora, nego će biti zadovoljena pravda i doći će do splasnuća hegemonističke i nacionalističke pretenzije onih koji neopravdano polažu pravo na teritoriju ukrajinske države. Dakle, Ukrajina je nezavisna država, a Ukrajinci narod koji je već imao svoju crkvu. Zato i imaju pravo na njenu samostalnost što je u skladu sa Vaseljenskim kanonima. To je stav i Vaseljenske patrijaršije i patrijarha Vartolomeja - rekao je Mihailo u intervjuu ca portal RTCG.

Miraš Dedeić - Foto: cpc.org.me

Razlog za optimizam, kako se navodi, on pronalazi i u poruci patrijarha Vartolomeja koji je najavio da bi autokefalnost ukrajinske crkve otvorila vrata i ostalim crkvama da povrate ili dobiju samostalnost.

Vidi, međutim, i problem u, kako kaže, "velikim crkvama".

- Poznato je da crkve većih i velikih naroda, koje deluju u granicama druge države, poništavaju i negiraju državne, istorijske, kulturne, duhovne, jezičke i druge posebnosti države i naroda koji im pruža gostoprimstvo. Idu toliko daleko da tuđe vrednosti bezobzirno prisvajaju, tretiraju ih kao svoje i smeštaju ih u svoj nacionalni korpus. Njihove aktivnosti nemaju veze sa duhovnošću, već su politički motivisane - tvrdi samozvani mitropolit.

Objašnjavajući tu svoju tezu, Mihailo je, zmeđu ostalih, naveo i primer Srpske pravoslavne crkve i tvrdi da je njen program koordiniran sa Memorandumom Srpske akademije nauka i umetnosti i projektima Matice Srpske i Udruženja književnika Srbije, što je, kako navodi, vodilo razbijanju Jugoslavije.

- Povremeni tonovi da ratovi regionalnog hegemona Srbije i SPC nisu bili zločini, ni greška, već neuspeh projekta Velika Srbija, potvrđuju, nažalost, da se od takvih ambicija ne odustaje. Prizivaju se zli duhovi prošlosti. Podržavaju se i podstiču destruktivni procesi u zemljama koje su nestankom Jugoslavije stekle suverenitet. A ideje o promeni granica između država mogu dovesti do novih sukoba - naveo je Mihailo u intervjuu za crnogorski Javni servis.

Prema njegovim rečima, "Srbija ni SPC nikada nisu priznale odgovornost za nedela nad nevinim žrtvama", već se umesto toga, "zalažu za takozvana prava Srba u dijaspori sa ciljem da uz njihovu pomoć, a kada se za to ukaže prilika, ostvare san o Velikoj Srbiji".

- U svakom slučaju, Crna Gora i dalje ostaje stalni i nedosanjani san velikosrpskog projekta - tvrdi Mihailo.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: CPC, Crnogorska pravoslavna crkva, Miraš Dedeić, Mitropolit Amfilohije, Mitropolit Amfilohije Radović, SPC, Srpska pravoslavna crkva

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

KFOR je uspešna NATO priča, sa najdužom operacijom i 4.000 trupa iz 28 zemalja: Kuoči o mandatu KBS i njihovom odnosu prema Alijansi

Izaslanik Angele Merkel kod Vučića na sastanku: Zvanično saopštenje otkriva o čemu je predsednik Srbije razgovarao sa „Merkelinim jastrebom“ (FOTO)

Srpski lobisti u Briselu potrošili manje od 5 miliona evra: Ko i kako "gura" za naše interese u EU?

Trese se Priština: Sutra vanredna sednica Skupštine Kosova o neuspehu i skandalima spoljne politike

Ne postoji argument da Kosovo uđe u Interpol: Snažna diplomatska aktivnost Srbije uoči Generalne skupštine

Oglasila se Zaharova posle Tačijeve izjave o susretu sa Putinom: Odluke po pitanju Kosova moraju da odgovoraju narodu Srbije

Premijerka obišla Zejtinlik: Brnabić položila cveće i odala poštu palim borcima (FOTO)

Tači sa Putinom može da se dogovori samo o azilu: Priština išarana grafitima „Sever nije Krim“

Kosovo u Interpolu bi otvorilo Pandorinu kutiju! Stefanović upozorio: To bi omogućilo teroristima pristup podacima

Zahvalnost Bugarskoj za glas u Energetskoj zajednici: Brnabić na sastanku sa Borisovim (FOTO)

Tači odlikovao komandanta Kfora: Predao mu medalju za službu, pa tražio podršku za "Vojsku Kosova" (FOTO)

Šta kaže novi izveštaj Evropske komisije o pravosuđu, korupciji i slobodi medija u Srbiji: Zbog čega nam EU zamera, a šta ih brine

Šta će biti sa KFOR-om ako mandat Kosovskih bezbednosnih snaga bude proširen?

Evropski projekat neće biti kompletan bez Zapadnog Balkana: Borisov potvrdio, Bugarska nastavlja da podržava sprovođenje reformi

Osećam u mom telu i mojoj krvi sramotu: Unuk slavnog francuskog generala uputio Makronu oštre reči zbog Srbije (FOTO)

Lovačka avijacija "gura" Vojsku Srbije! Hrvati "potonuli", Bugari rastu, a Slovenci najviše napredovali: Ko ima najjaču vojsku na Balkanu? (VIDEO)

Smenjeno povereništvo Srpske napredne stranke u Paraćinu

U Srbiji je javno mnjenje i dalje ubeđeno da je Kosovo kolevka Srbije: Skandalozan intervju Hašima Tačija za francuske medije (FOTO)

Sa čim predsednik Rusije dolazi u Srbiju? Vučić i Putin u Beogradu potpisuju najmanje 20 strateških sporazuma

Moskva je protiv veštačkih rokova, Priština mora da ispuni svoje obaveze: Čepurin potvrdio, stav Rusije o KiM se ne menja

Takse koje je uvela Priština su kršenje CEFTA sporazuma: Kajl Skat poručio da se ne sme skretati pažnja sa dijaloga

Vlada Francuske je ponizila saveznicu, Vučić odlično reagovao: Tema broj 1 u francuskim medijima i dalje propust na svečanosti u Parizu

Ovakvu Anu Brnabić nikad niste videli: Žestoki odgovori srpske premijerke nemačkom novinaru usred Berlina (FOTO)

Kosovu u ovoj fazi uopšte nisu potrebni izbori: Haradinaj odbrusio Tačiju i opoziciji

Dačić iz Njujorka posle završene rasprave u SB UN: Niko nije osporio moju tezu da je 10 država povuklo priznanje Kosova

Upozorenje iz EU: Priština da ukine dodatne carine na robu iz Srbije

Baš me briga šta će reći u Hrvatskoj, susret sa Brnabić je bio izvrstan: Kolinda potpuno iskrena posle razgovora sa srpskom premijerkom (FOTO)

Kosovo posle šest meseci pred SB UN, Dačić predstavio Srbiju: Nabrojao incidente, pa pitao "Kako neko ovakvu situaciju naziva stabilnom?" (VIDEO)

Odustanite od Turskog toka! Američki zahtev posle evropskog upozorenja: Srbija pod pritiskom zbog ruskog gasa

Prvi put smo bili pažljivi kod rasporeda sedenja: Mogerini o sastanku sa premijerima sa Zapadnog Balkana

Kako će Skupština Srbije potrošiti novac građana u 2019. godini? (INFOGRAFIK)

SPC podržala Rusku crkvu: Da li sledi osveta vaseljenskog patrijarha?

Ili ukidanje takse ili izlazak Kosova iz CEFTA: Beograd traži pritisak Brisela na Prištinu

Kurc iznenada okuplja premijere Zapadnog Balkana: Detalji sastanka nisu poznati

KFOR neće dozvoliti eskalaciju sukoba! Sastanak gradonačelnika Severne Mitrovice i Kuočija: Rakić zabrinut zbog formiranja "Vojske Kosova"

Za pet do sedam godina kreće nova etapa razvoja države: Joksimovićeva uverena u evropski put Srbije

Velika drama u Skupštini Beograda zbog "otpisivanja duga Galenici zbog stanova" (VIDEO)

Kome je "Deda Mraz sastavljao budžet", a ko bi "smanjivao račune za grejanje": Dva burna sata u Skupštini grada Beograda

Ko će preuzeti kontrolu nad obaveštajnom službom: Novi sukob Tačija i Haradinaja

Oglasio se Kremlj o razgovoru Putina i Tačija: Peskov saopštio detalje

Nemačka svoj stav o razmeni teritorija neće promeniti, Kosovo treba da postane član Interpola: Teške poruke ambasadora Šiba

Vučić očekuje najznačajniju Putinovu posetu do sada: Čepurin potvrdio da ostaje na snazi dogovor dvojice predsednika (FOTO)