≫ 

Skepticizam direktorke Evropskog fonda za Balkan: Vi u EU do 2025? Sumnjam

- Sumnjam da je to moguće, ne samo zbog toga što naše države ne pokazuju spremnost da se zaista potrude da se to desi i ispune sve uslove koji su nam na putu, već i zato što se EU suočava sa izazovima - rekla je Hedvig Morvai

  • 6

Izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai skeptična je kada je reč o ulasku zemalja Balkana u Evropsku uniju 2025. godine i ističe da je važno da se reforme sprovodu zbog samih građana ovog regiona, a ne zbog formalnog članstva u Uniji ili zbog nekog konkretnog datuma.

Nova runda dijaloga? EU: Najavićemo čim bude potvrđena

Na pitanje da li je moguće da Balkan 2025. godine uđe u Evropsku uniju, Morvai je za Tanjug rekla:

- Sumnjam da je to moguće, ne samo zbog toga što naše države ne pokazuju spremnost da se zaista potrude da se to desi i ispune sve uslove koji su nam na putu, već i zato što se EU suočava sa izazovima".

Kako je dodala, ne znamo kakvoj EU ustvari težimo, jer Unija kojoj ćemo se mi jednom priključiti, neće biti ista kao što je danas.

Morvai, koja je učestvovala na panelu "Balkan 2025" na Beogradskom bezbednosnom forumu (BSF), upitana šta bi trebalo uraditi da narodi na Balkanu ne budu razočarani ako ne bude članstva 2025. godine, kaže da treba "pametno komunicirati" i voditi reformske procese, zato što su reforme važne za građane, a ne zbog nekog datuma, ili zbog formalnog članstva u EU.

Foto: Tanjug/Filip Kraincanic

- Moramo drugačije da pristupimo procesu reformi, demokratizacije ovog regiona i da ne govorimo o priključenju Uniji, već da govorimo o promenama koje su neophodne da se dese da bismo mi živeli u boljem drustvu, u svim državama regiona - mišljenja je Morvai.

Smatra i da gubitak nade u 2025. može da utiče negativno i na dijalog Beograda i Prištine i dodaje da je sam dijalog sada već dosta konfuzan, s obzirom na poslednja dešavanja.

- To mora nekako da se vrati na put kojim može da se kreće, da se nekako raščisti ova magla koja se napravila i da se onda sagleda u kakvoj izmenjenoj formi, sa nekim novim sporazumom, to može da se nastavi, tako da se zaista poštuju sve obaveze koje su preuzete, da se implementira ono što može i onda tek da se tek vidi kako neki naredni korak može da se napravi - rekla je Morvai.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dale

    18. oktobar 2018 | 06:48

    Tačno, jer ćeno biti u Ruskoj Federaciji, obe Srbija i Republika Srpska i to do godine 2020!

  • Nikolas

    18. oktobar 2018 | 09:31

    SRBI SU U VISOKIM KRUGOVIMA ZAPADA PROGLASENI KAO ,STORENDE ELEMENT, ZBOG 2 SVETSKA RATA A I OPIREMO SE ZAJEDNO SA KINOM I RUSIJOM NWO-NOVOM SVEDSKOM POREDKU!! ZBOG TOGA NIKAD AMA BAS NIKAD NECEMO BITI CLAN EU!!!!!

  • Radnaskela

    18. oktobar 2018 | 00:07

    I da li je ovaj naš na kraju ukapirao nešto? Sumnjam! Batali se ćoveće gluposti i EU, mi smo dokazali da smo nesposobni da uredimo državu i naravno da nas niko neće u svoje društvo. Pa mi nismo sposobni ni da očistimo ulice od đubreta, a kamo li nešto komplikovanije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA