Zašto je međunarodna zajednica promenila stav o stvarnaju "Vojske Kosova"? Iz Srpske liste poručuju: Podriva se budućnost dijaloga (VIDEO)

Kada smo nekoliko puta govorili da treba da se usvoje zakoni važni za Zajednicu srpskih opština, onda su govorili da je to zalaženje u pitanje Ustava - izjavio je Dalibor Jevtić

  • 87

Poslanici kosovske skupštine danas bi trebalo da raspravljaju o tri predloga, koja se odnose na transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova. To je takozvani plan B kojim Priština pokušava da formira Vojsku Kosova zaobilazeći sve sporazume i dogovore prema kojima to nije moguće bez saglasnosti Srba i ustavnih promena.

Teško je proceniti posledice odlaska UNMIK-a sa Kosova: Bivši ambasador pri UN o značaju pisma Niki Hejli

Potpredsednik Srpske liste i član kosovske vlade u ostavci Dalibor Jevtić rekao je za RTS da je važno da se danas još jednom čuju stavovi političkih predstavnika Srba na Kosmetu i da se postavi pitanje kako je moguće da, nešto što zalazi u interes nevećinske zajednice nije ustavno pitanje.

Jevtić poručuje da je reč o inicijativi koja podriva budućnost dijaloga. Napominje da pravne mogućnosti prestavnika Srba nisu velike u smislu da mogu da spreče proces usvajanja zakona.

- Kada smo nekoliko puta govorili da treba da se usvoje zakoni važni za Zajednicu srpskih opština, onda su govorili da je to zalaženje u pitanje Ustava. Kako sada to nije slučaj? - upitao je Jevtić.

Kada smo nekoliko puta govorili da treba da se usvoje zakoni važni za Zajednicu srpskih opština, onda su govorili da je to zalaženje u pitanje Ustava-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Rekao je da postoji mogućnost obraćanja ustavnom sudu, ali napominje da ni od toga ne bi trebalo očekivati mnogo, jer šta god predstavnici Srpske liste predlože i pitaju, to se shvata kao protivno interesu albanske zajendice.

Komentarišući odnos međunarodne zajednice prema transformaciji KBS, Jevtić podseća da su upravo predstavnici NATO-a i najmoćnijih zemalja govorili da sve treba da se uradi u skladu sa ustavom.

- Postavlja se pitanje zašto su promenili stav - navodi Jevtić i dodaje: "Da li je ovo način da se rešavaju problemi i da li to pomaže ili odmaže dijalogu?".

Govoreći o tome što su albanski poslanici odbili da se Vidovdan uvede kao praznik na Kosmetu, Jevtić kaže da to dokazuje da se sve što dolazi kao predog Srba u kosovskoj skupštini jednstavno odbija.

To što su albanski poslanici odbili da se Vidovdan uvede kao praznik na Kosmetu, pokazuje da se sve što dolazi kao predog Srba u kosovskoj skupštini jednstavno odbija-Foto: AP/Tanjug

Kada je reč o zahtevima za povlačenje Unmika, Jevtić kaže da se o tome govori već neko vreme i da Srbi nisu iznenađeni.

- Bilo je više zahteva i mislim da je ovo još jedan udarac na sve ono što mi kao politički rpedstavnici Srba želimo da uradimo kada je reč o izgradnji poverenja i pomirenja i svega što doprinosi stabilnosti - kaže Jevtić.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    18. oktobar 2018 | 09:36

    Briga njih za buducnost i dijalog, Ameri diktiraju oni igraju

  • ivera

    18. oktobar 2018 | 11:09

    Od njih smo tražili samo da budu realni.

  • Mila

    18. oktobar 2018 | 11:28

    Na Kosovu treba da bude naša vojska koja će da brani srbe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA