≫ 

Najvažnija vest iz Vašingtona stigla nam je sinoć! Trampov čovek za Balkan prelomio u vezi korekcije granica

Sasvim je sigurno da će se Ves Mičel, možda već u narednih nekoliko nedelja, direktno uključiti u normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine

  • 38

Od stava da je za SAD pitanje KiM rešeno 2008 .godine, priznanjem nezavisnosti Kosova, 10 godina kasnije se došlo do toga da se iz Vašingtona prvi put pokazuje razumevanje za interes Srbije. Sinoć se otišlo korak dalje. Naime, uticajni američki portal Bazfid je objavio da pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel zagovara podršku SAD eventualnom dogovoru Beograda i Prištine o "razmeni teritorije" ili "korekciji granica", uz ocenu da je reč o zaokretu u politici Vašingtona. Ova vest posebno dobija na težini, ako se zna da je Mičel zapravo čovek Donalda Trampa zadužen za ovaj deo sveta.

Amerika nema crvenih linija, ali postoji dogovor koji neće prihvatiti: Skat o rešenju za Kosovo

U tekstu se ističe je Mičelu poveren zadatak da promeni politiku SAD u istočnoj Evropi radi suprotstavljanja Rusiji na tim prostorima.

Priča o korekciji granice ili razmeni teritorije, kako se navodi, godinama nije bila tema za Amerikance zbog zabrinutosti da bi menjanje granica na Balkanu donelo veće nasilje na Kosovu, kao i da bi to osnažilo druge u regionu da pokušaju isto.

Navodeći da predsednik Srbije Aleksandar Vučić odavno zagovara politiku razmene ili podele, portal ističe da Mičel nije jedini koji signalizira da bi podržao takav dogovor, već da je to prethodno javno rekao savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

Mičel i Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

I Mičel se tu, navodi se, ne smatra najodgovornijim za zaokret u američkoj politici, ali je njegov mandat označio promenu kada je reč o tome koliko ozbiljno se ova ideja shvata.

- Sa dolaskom Mičela, Amerika se intenzivnije angažuje na Balkanu kako bi se suočila sa aktuelnim izazovima u regionu. Čini se da su SAD spremne da saslušaju opcije obe strane o tome kako ići napred i konačno postići dogovor koji će regionu doneti dugoročnu stabilnost - naveo je neimenovani kosovski diplomata za BazFid.

Diplomatski izvori kažu da su SAD poručile Kosovu da je vremenski okvir za postizanje dogovora ograničen i da sama Priština shvata da je sadašnja situacija - u kojoj Srbija odbija da prizna nezavisnost - neodrživa.

U tekstu se podseća na Mičelovu izjavu od juna kada je rekao da se na granicama istočne Evrope dramatično intenzivira strateško rivalstvo te da je prioritet SAD da proveri rusku agresiju.

Neki misle da Mičel koristi ideju o mogućoj razmeni teritorija oko Kosova za geopolitičko suprotstavljanje Rusiji.

Ako se ova neodrživa situacija reši sama od sebe, kako se veruje, Rusija bi imala jednu priliku manje da podstiče razdor, navodi se u tekstu.

Informacija koja dolazi iz Vašingtona, pre svega pokazuje da je američki stav usaglašen sa inicijativom predsednika Vučića o razgraničenju, kaže za Telegraf.rs, karijerni diplomata Zoran Milivojević.

- Druga stvar je, da očigledno taj projekat nezavisnog Kosova, onako kako je prvobitno bio zamišljen, nije uspeo i da postoji potreba da se ide na neko drugo rešenje - napomenuo je Milivojević.

Zoran Milivojević - Foto: A. Nalbantjan

On smatra da sasvim sigurno da aktuelna američka administracija nema nameru da verifikuje politiku prethodnih.

- Trampova administracija apsolutno želi da koriguje politiku prethodne vezano za KiM, odnosno da se mora tražiti solucija u kojoj bi Srbija prihvatila da učestvuje. Ne može se bez Srbije, tj. mora se uvažiti da Srbija ima interese u toj priči - kazao nam je ovaj diplomata.

Prema njegovim rečima, Trampova administracija uvažava činjenicu da se ne može rešiti pitanje Kosova, onako kako je nekad bilo zamišljeno.

Profesor FPN i potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović kaže za naš portal, da informaciju koja je stigla iz Vašingtona treba protumačiti u širem kontekstu.

- Sasvim je evidentno da SAD neće ostaviti Zapadni Balkan kao nedovršeni projekat. Sasvim je sigurno da će se Ves Mičel, možda već u narednih nekoliko nedelja, direktno uključiti u normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine - izjavio je Đukanović.

Dragan Đukanović - Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Takođe, smatra on, kada je u pitanju korekcija granica SAD će ostaviti otvorenom tu temu.

- To neće biti tema o kojoj se neće raspravljati - zaključio je potpredsednik Centra za spoljnu politiku.

Na Zapadnom Balkanu se ne može bez Vašingtona, iako region funkcioniše pod okriljem EU, konstatovao je jutros predsednik Aleksandar Vučić i dodao da Srbija ima dobre odnose sa SAD i pored suprotstavljenih stavova o KiM, te da je nedavno ostvaren pomak, jer su u Vašingtonu počeli da slušaju srpske stavove.

VIDEO: Na Kosovu je proliveno mnogo krvi

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • wakanda

    18. oktobar 2018 | 15:56

    Korekcija granica samo po našem ali ne po njihovom.

  • Јован Ктћ

    18. oktobar 2018 | 20:05

    На који начин Русија " уноси раздор" ако њихови представници кажу да прихватају сваки договор који постигнемо са кос. Албанцима?! Из неког, њима знаног, разлога се Американцима жури. Немогу ничим да нас натерају да прихватимо нешто што није у нашем интересу. Ако се Кфор повуче са КиМ ( надајмо се да Русија и Кина неће дозволити) а кос. Албанци створе војску имамо право да тражимо да Американци расформирају базу Бондстил, јер немају никакво покриће за њихов даљи боравак на нашој територији. Онда ћемо бити приморани да наша војска брани наш народ!

  • Louis Sciffer

    18. oktobar 2018 | 17:12

    Jesu povukli nezavisnost?Nisu?E onda nista..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA