≫ 

Pitam SAD na osnovu čega smatra da je pravno moguće stvaranje "Vojske Kosova"? Vučić poručio: Ako se to dogodi bićemo saterani u ćošak

Predsednik Srbije rekao je da je na sastanku bilo zastupljeno nekoliko tema i to Kosovo, potom bilateralni odnosi, situacija u regionu, evropski put Srbije

  • 34

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, Metjuom Palmerom.

Predsednik Srbije rekao je da je na sastanku bilo zastupljeno nekoliko tema i to Kosovo, potom bilateralni odnosi, situacija u regionu, evropski put Srbije

Beograd i Priština su pred istorijskom šansom, zvaničnik Stejt departmenta poručio: Rešenje za KiM mora biti "vin-vin" za obe strane

- Naši bilateralni odnosi su dobri sa SAD, bolji nego ranije, ali mnogo toga bismo još trebalo da uradimo kako bismo privukli američke investitore - poručio je Aleksandar Vučić.

Predsednik je rekao da je stav SAD po pitanju formiranja vojske Kosova poznat i da za njega nije iznenađenje, te da je činjenica da Albanci ne bi ni krenuli u transformaciju bez američke podrške, jer je poznato da su se uvek pozivali na SAD.

- Nas brine to što, kada pitam američke partnere na osnovu čega zasnivaju pravnu mogućnost formiranja takozvane kosovske vojske, uvek je odgovor da se zasniva na činjenici da je Kosovo nezavisna i suverena država i da ima pravo formiranja sopstvene vojske u skladu sa sopstvenim Ustavom - rekao je Vučić.

- A ja želim da pitam naše američke partnere "Na osnovu čega smatrate da je pravno moguće formirati "Vojsku Kosova"? Kosovo nije suverena država. Beograd to negira ne samo zato što je u suprotnosti sa Ustavom Srbije, već i zato što je u direktnoj suprotnosti sa svim aktima međunarodnog javnog prava - istakao je predsednik Vučić.

Predsednik je rekao da je stav SAD po pitanju formiranja vojske Kosova poznat i da za njega nije iznenađenje-FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Vučić je rekao da je uveren da će Amerikanci razumeti srpske molbe i da će razumeti da bi formiranje vojske Kosova moglo da ugrozi stabilnost i dovede do velikih posledica. Zato je, kaže, važno da se sa SAD razgovara i da se grade partnerski odnosi i odnosi poverenja.

On je ponovio da, kao što je za ameriku Kosovo nezavisna država, za Srbiju je takozvano Kosovo i nije nikakva nezavisna država.

- Oni se pozivaju na Ustav Kosova tvrdeći da su nezavisna država, a i mi možemo da se pozovemo na Ustav Srbije. Mislim da su Amerikanci razumeli šta je to što Srbija ne može da prihvati. Šta je to kada mora da zaštiti sebe. Nadamo se da nas niko neće dovesti u tu poziciju - podvukao je on i naglasio da ne razume neodgovorno ponašanje Prištine.

- Zato sam i tražio od SAD da nam pomognu. Rekao sam i javno, a i njima na sastanku, da je to pretnja po mir u regionu. Nisam dobio garancije da će se umešati, niti da neće - rekao je predsednik.

Američki diplomata zahvalio je na gostoprimstvu i rekao da je na današnjem sastanku bilo reči o raznim temama, ali je akcenat stavio na evropski put Srbije i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Američki diplomata rekao je da je na sastanku bilo reči o raznim temama, ali je akcenat stavio na evropski put Srbije i nastavak dijaloga Beograda i Prištine-FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer istakao je danas da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine u cilju da se postigne dogovor koji bi vodio ka punoj normalizaciji odnosa.

- Imali smo opsežne razgovore u vezi sa bilateralnim odnosima, stvarima koje možemo zajedno da uradimo i ojačamo odnose. Razgovarali smo opsežno o američkoj podršci evropskom putu Srbije - preneo je Palmer na konferenciji za štampu nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Rekao je da su SAD posvećene tome da Srbija napreduje i ostvari svoj cilj - članstvo u EU.

Istakao je da je razgovarano i o kontinuiranoj podršci dijalogu Beograda i Prištine, te posvećenosti da SAD radi zajedno sa obe strane, EU, kako bi se došlo do dogovora sa ciljem pune normalizacije odnosa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mire

    19. oktobar 2018 | 14:21

    Ministar Dacic bi trebao da povuce potpis sa Briselskog sporazuma.

  • Mire

    19. oktobar 2018 | 14:00

    Neka ministar g Dacic povuce potpis sa Briselsgog sporazuma i da se pregovori vratu u UN gde ce se postovati rezolucija 1244. Ili ih jednostano proterati sve sa KIM .To je nasa zemlja.

  • Ines

    19. oktobar 2018 | 13:54

    Nas predsednik se zalaze za mir, ali branicemo se ako to bude potrebno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA