Šta se krije iza formiranja "Vojske Kosova"? Jelena Milić poručuje: Namera im je da Beograd isključe iz dijaloga sa Prištinom

- Najbinije je da se niko ne uplaši na Kosovu, pogotovo ne srpska zajednica, da nema zapaljive retorike

  • 8

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić izjavila je da je usvajanje seta zakona o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga urađeno mahom za unutrašnju političku upotrebu, ali da i pored toga predstavlja veliku provokaciju Srbije, s namerom da se Beograd isključi iz dijaloga sa Prištinom.

Makedonija rešena, sva pažnja usmerena na Kosovo: Slede pojačani pritisci na Beograd i Prištinu?

Milić navodi da je usvajanje zakona samo prvi korak procesa koji će trajati desetak godina, te da se i zato može gledati iz ugla unutrašnjih prilika, budući da je borba za opstanak na vlasti na Kosovu veoma dimanična i intenzivna, te da je bilo potrebno pokazati kosovskoj javnosti još jedan primer "državotvornosti" u trenutku kada je očito da će i Kosovo morati da popusti u dijalogu sa Beogradom.

- Najbinije je da se niko ne uplaši na Kosovu, pogotovo ne srpska zajednica, da nema zapaljive retorike i da Srbija izdrži ovu provokaciju i to izuzetno veliku i neprijatnu, da pusti da bezbednosnu situaciju na Kosovu realizuju oni koji su za to nadležni, pre svega Kfor i da ne naseda na provokaciju koja bi je izbacila iz nastavka dijaloga pod okriljem EU - kaže Milić za Tanjug.

Ona veruje da je usvajanje zakona takođe lukav manevar s ciljem da se srpska strana pokaže kao ta koja ne želi dalje pregovore.

- Dobro je što Srbija nije ni na koji neprimeren način za sada reagovala. Mislim da sada treba imati dobru veru i u zvaničnike EU, koji vode proces dijaloga, ali i u NATO i Kfor - rekla je Milić.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Upitana kako tumači izjavu NATO zvaničnika da će alijansa morati da preispita nivo angažovanja na Kosovu ukoliko se promeni mandat sadašnjih KBS, Milić podseća da Kosovo nije ni u Partnerstvu za mir, a da njihovi zvaničnici često šalju poruke javnosti da su korak bliže NATO.

- Na neki način je poslata poruka obema stranama na Kosovu da - ako želite političku podršku i ako svojoj javnosti tvrdite da ste korak bliže i da ste maltene postali članovi NATO - to i nije tako i da na to moraju da obrate pažnju - rekla je Milić.

Kad je reč o stavu SAD, ona veruje da je za Vašington problematičan način na koji je počela transformacija kosovskih bezbednosnih službi u oružane, ali i trenutak kada se to dešava.

Činjenica da države koje su priznale Kosovo ne osporavaju pravo Kosovu da ima svoje oružane snage, poručuje Jelena Milić-Foto: Tanjug/AP

Milić navodi da je činjenica da države koje su priznale Kosovo ne osporavaju pravo Kosovu da ima svoje oružane snage, ali da je sasvim drugo pitanje kada te snage i na koji način počinju da funkcionišu.

- Sada je problematičan način na koji je to urađeno, a rekla bih da je problematičan i tajming. SAD jesu najveća zemlja članica NATO, ali ne verujem da bi zbog Kosova i kosovskih oružanih snaga radile bilo šta iza leđa zvaničnika NATO - kaže Milić.

Ona podseća na poruke iz NATO da transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga mora da bude u saglasnosti sa svim zajednicama na Kosovu i ne samo sa NATO, nego i sa zemljama članicama, od kojih četiri važne države nisu priznale Kosovo.

VIDEO: Tači prolazi kroz Sever Kosova

VIDEO: Vojska Srbije spremna da izvrši naređenja Aleksandra Vučića

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goca

    20. oktobar 2018 | 17:53

    Da Srbija izdrži ovu provokaciju?????? Pa dokle više da samo Srbija mora da izdrži svačiju provokaciju pa daj bre malo da se i nama dozvoli da provociramo sve njih a oni da moraju sve to da izdrže

  • Robert

    21. oktobar 2018 | 09:47

    Ne krije se tu nista, jer se javno formira. I kako sve zemlje imaju vojsku tako ce i oni a za to nece nikoga da pitaju jer su od 99 posto eu priznati kao drzava. E sad srbija ima mogucnost da slusa pro ruske radikale koji ih lazu oduvek i bude rascepana na jos delova. Ili se smiri i resi problem. Pa birajte, hocete ovu srbiju ili jos manju na parcice. Beogradski pasaluk.

  • mihailovic

    21. oktobar 2018 | 12:11

    VOJNI SAVEZ SA PUTINOVOM RUSIJOM I ULAZAK RUSKO SRPSKE ARMIJE U JUZNU SRBIJU KOSOVO IMETOHIJA RESAVA ZANAVEK PITANJE I ALBANSKIH ZLOCINACA I OKUPATORA STO PRE TO BOLJE !TERITORIJALNI SUVERENITET NAD CELOM SRBIJU USTAV SRBIJE OBAVEZUJE SVAKU VLAST SRBIJE DA IMA 100%TERITORIJALNI USTAVNI POREDAK NA CELOJ TERITORIJI SRBIJE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA