≫ 

Dokle će Albancima da se toleriše neispunjavanje obaveza? Dačić poručio: Prištinska delegacija je u stanju političkog očaja

- Otkako je potpisan Briselski sporazum, stalno se traži alibi da se on ne ispunjava - izjavio je Ivica Dačić

  • 7

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, rekao je da zbog nestabilne situacije na Kosovu Srbi svakako imaju razloga za strah, što pokazuju i učestali incidenti u južnoj srpskoj pokrajini, kao i zbog pokušaja stvaranja Vojske Kosova.

Bivšim pripadnicima OVK prijem u Interpol bi služio za revanšizam Srbima! Stefanović poručio: Oni to ne žele zbog borbe protiv kriminala

Dačić je ukazao na to da otkako je potpisan Briselski sporazum, stalno traži alibi da se on ne ispunjava.

- I to je ono što iritira. Dokle će više Albanci da budu tolerisani kao neko ko ne ispunjava ono što potpiše i kao oni koji izazivaju nestabilnost u regionu. Tači se oko nečega slaže, a Haradinaj se kao ne slaže i takvu situaciju imamo godinama unazad. Sad nas mole da pustimo da Kosovo uđe u Interpol, ali oni ne traže to da bi se borili protiv kriminala, nego da bi se dokazali i pokazali kao država - izjavio je Dačić za RTS.

On je podsetio na izjavu Maje Kocijančič i objasnio da oni podržavaju transformaciju formacije, po Ustavu.

- Ali ovo nije po Ustavu, tako da od Vojske Kosova nema ništa. Prošli put su iz SAD bili oštri u reakciji, sada su ih malo pustili zbog unutrašnje politike - poručio je on i podsetio da Rezolucija 1244 govori da je jedina oružana sila na Kosovu KFOR.

Govoreći o inicijativi da Kosovo uđe u Interpol, Dačić kaže da je to suluda situacija zato što Kosovo sarađuje sa Interpolom preko Unmika.

Ali ovo nije po Ustavu, tako da od Vojske Kosova nema ništa, poručio je Ivica Dačić-Foto: Tanjug/AP

- Kosovo neće u Interpol da bi sarađivalo u borbi protiv kriminala i terorizma. Kosovo hoće u Interpol da bi se pokazalo i dokazalo kao država. Zato i neće ući u Interpol - naveo je Dačić.

- Konferencija Interpola će se održati narednog meseca u Dubaiju, a oni su već pripremili, kažu, novac. Da li prlaniraju da plate put delegacijama za koje misle da će glasati za njih? Oni i ne znaju kako će ko da glasa. Oni su u takvom političkom očaju - rekao je ministar spoljnih poslova.

On je dodao i da se Srbima u BiH ne sviđa visoki predstavnik.

- Šta će visoki predstavnik u BiH 25 godina posle rata? A ovde, na Kosovu, kažu treba da ode - rekao je Dačić govoreći o zahtevu za povlačenje Unmika.

Velika je razlika kad ove zahteve iznosi neko iz Prištine i kada govori Niki Hejli iz SAD, poručio je Dačić-Foto: Tanjug/AP

Kaže da taj zahtev ne dolazi iz SAD nego iz Prištine.

- Velika je razlika kad govori neko iz Prištine i kada govori Niki Hejli. Ali mogu da govore koliko hoće - rekao je Dačić uz konstataciju da je Savet bezbednosti UN kolektivno telo i da, dok su Rusija i Kina u SB, to nikad neće proći.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpkinja

    23. oktobar 2018 | 21:46

    SRBIJO VOLIMTE .NAJ BOLJA SI ZATO TE I MRZE .KRIVO IM STO NEMOGU BITI SRBI.SRBIJO MOJA UJEDINIMOSE SAMO SLOŽNO .MI SMO DOBAR NAROD .NAJ BOLJI.LEPO JE BITI SRBIN.

  • Neznalica

    23. oktobar 2018 | 21:59

    Kome je poručio? Meni? Mom komšiji Stevi? Rajku iz bakalnice? Koga mi izdržavamo na svoj grbači skoro 30 godina!

  • Gagi

    24. oktobar 2018 | 08:20

    Ako nam nedaju zso netreba ni ici u brisel

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA