"Četvorka" udara rampu Srbiji u Savetu bezbednosti UN: "Miniraju" raspravu o "Vojsci Kosova"

Zbog toga je Srbija na stalno vezi sa Kinom

  • 24

Velika Britanija, Amerika, Francuska i Švedska nastoje da svaku priču o Kosovu i Metohiji, pa i koracima Prištine ka formiranju "vojske Kosova", preduzetim protivno Rezoluciji 1244 - drže dalje od Saveta bezbednosti UN, pišu Novosti.

Otkriven spisak oružja za "Vojsku Kosova": Na listi za nabavku se nalaze topovi, haubice i helikopteri

Kako prenosi list, ove četiri države pokušavaju da spreče da se na dnevni red naredne sednice Saveta zakazane za 8. novembar, uvrsti diskusija o stanju u južnoj srpskoj pokrajini.

Prethodno, izveštaj generalog sekretara Antonija Gutereša o situaciji na KiM trebalo je da se u redovnom tromesečnom terminu nađe na dnevnom redu u avgustu, ali je Velika Britanija koja je u to vreme predsedavala SB, odbila da se o njemu raspravlja.

Savet bezbednosti UN - Foto: Tanjug/MSP

Njihovo ignorisanje sledio je i Vašington pa je ta tema, situacija na KiM preskočena i u septembru tokom predsedavanja SAD.

U međuvremenu, rotirajuća pozicija predsedavajućeg Savetu bezbednosti pripala je Kini, koja namerava da na dnevni red sledeće sednice stavi dva izvestaja o pokrajini koje je Gutereš u proteklom periodu napisao.

Ipak, dnevni red još nije usvojen, a Britanija, Amerika, Francuska i Švedska pokusavaju da još jednom preskoče raspravu o problemima na KiM.

Zbog toga je Srbija na stalno vezi sa Kinom, budući da je utrvđivanje dnevnog reda tehničko a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom. To znači da ruski ili kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, a od 15 članica koje trenutno čine svetsku vladu, Kosovo je kao državu priznalo njih devet.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rasta

    24. oktobar 2018 | 12:07

    To je vec poznata cetvorka, koja ovako brani svoje interese.

  • teodora

    24. oktobar 2018 | 12:13

    Zar nije svima u interesu da se prica i o problemima na Balkanu, o cestim incidentima koje izazivaju paravojne formacije Rosa, o pljackama i progonima Srba na KIM????????

  • Uros

    24. oktobar 2018 | 12:08

    Neke drzave samo narusavaju svoj ugled, podrzavajuci ovu licemernu politiku SAD-a.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA