Šefovi diplomatije Srbije i Španije razgovarali o odnosu dve zemlje: Oni najviše podržavaju teritorijalni integritet Srbije u EU

Ministar je učestvovao na Mediteranskoj konferenciji OEBS-a u Malagi, a reč je o najznačajnijem skupu u okviru slovačkog predsedavanja OEBS-ovoj Kontakt grupi za saradnju sa mediteranskim partnerima

  • 0

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i šef diplomatije Španije Ðozep Borelj konstatovali su danas da su bilateralni odnosi dve zemlje izvanredni.

Prijem Kosova u Interpol doveo bi do politizacije organizacije: Stefanovića sledeće nedelje očekuje intezivniji angažman po tom pitanju

Dačić je, posle sastanka u Malagi u okviru Mediteranske konferencije OEBS-a, rekao da je španskog kolegu pozvao da poseti Srbiju da bi razmenili informacije, ali i učvrstili saradnju.

- Španija najviše podržava teritorijalni integritet Srbije u okviru Evropske unije i ona je velika brana za to da neko može ultimativno da postavlja pitanje priznanja Kosova kao uslov za dalje evrointegracije Srbije. Konstatovali smo da su bilateralni odnosi izvanredni - kazao je Dačić.

Ministar je učestvovao na Mediteranskoj konferenciji OEBS-a u Malagi, a reč je o najznačajnijem skupu u okviru slovačkog predsedavanja OEBS-ovoj Kontakt grupi za saradnju sa mediteranskim partnerima.

Dačić je rekao da se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Slovačke, Miroslavom Lajčakom, budući da Slovačka od januara iduće godine preuzima predsedavanje OEBS-om.

- To nam je veoma važno, i bitno je da u tom periodu dođe do rukovođenja organizacijom na takav način da se poštuje statusna neutralnost, imajući u vidu da je Albanija podnela proceduru za predsedavanje od 2020. godine. Naš uslov da to prihvatimo je da se Albanija pridržava statusne neutralnosti i poštuje principe te organizacije - rekao je Dačić.

Jedna od tema bilo je i uključivanje svih zemalja članica OEBS-a u saradnju sa mediteranskim zemljama, rekao je on, istakavši da će Srbija uskoro podneti zahtev da bude član Unije za Mediteran.

- Želimo da u Španiji budemo što više prisutni, otvorili smo ranije počasni Konzulat u Saragosi, sada i u Sevilji, želimo da otvorimo i u Barseloni... Španija je ogromna zemlja, naš prijatelj i treba to da iskoristimo za što bolje političke i ekonomske veze i da pomažemo našim građanima koji se nalaze u ovom regionu - zaključio je Dačić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA