≫ 

Vučić posle otvaranja novog aerodroma u Istanbulu pozvan kod Erdogana na bilateralni susret: Želeo je da se izdvojimo, nisam to očekivao (FOTO) (VIDEO)

Predsedniku Srbije i njegovom turskom kolegi ovo je peti susret u tekućoj godini, a tema razgovora bili su saradnja, investicije i poseta Erdogana tokom sledeće godine

  • 18

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas rano popodne u Istanbul, gde na poziv predsednika Redžepa Tajipa Erdogana prisustvovao svečanom otvaranju novog, trećeg po redu istanbulskog aerodroma.

Oni su se kasno poslepodne sastali, i to na  inicijativu turskog predsednika, posle svečanog otvaranja novog istanbulskog aerodroma.

Bilateralnom sastanku dva lidera prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima

Vučić je objasnio da su razgovarali o investicijama, o saradnji, poseti predsednika Erdogana sledeće godine koji je već dogovoren, o dva kraka autoputa prema BiH i RS.

- Erdogan je želeo da se izdvojimo i sami dugo razgovaramo. Pre svega sam izrazio zahvalnost, jer nisam ni očekivao ovaj bilateralni susret. Bilo je ovde mnogo predsednika, ne samo iz našeg regiona, već i Pakistana, Kirgistana... Erdogan je želeo da se izdvojimo i da sami dugo razgovaramo - objasnio je Vučić.

- Mi ćemo uskoro krenuti da radimo put Novi Pazar - Tutin, to je 19 miliona evra iz našeg budžeta, i turske kompanije će da rade. Pravićemo posebne ugovore sa njima u vezi sa autoputem ka Bosni i Hercegovini što je od izuzetnog značaja za ljude u Mačvi i Podrinju, ali i za žitelje Moravičkog i Zlatiborskog okruga - rekao je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/AP

On je podvukao da je to važno zbog izlaska našeg autoputa do Kotromana, odnosno do Višegrada, čime bismo se mnogo bliže povezali, ne samo sa istiočnim delom RS, već i sa Sarajevom.

Takođe, prema njegovim rečima, dotakli su se i izgradnje nacionalnog stadiona.

Vučić je rekao da je razgovarao sa turskim domaćinima o izgradnji stadiona zato što kod nas nema firme koja bi mogla da izvede taj posao, jer je to isuviše komplikovano. 

Kako je rekao, naše firme će raditi kao podizvođači, "ali da firma dobije taj posao - to je za nas veoma veoma teško u ovom stadijumu".

Istakao je da je turskom kolegi čestitao na izvanrednom rezultatu i izgradnji novog aerodroma.

- Jedna velika stvar, koju sam znao, a danas sam je čuo po ko zna koji put, a koja je važna, jeste da sve stvari polaze od jednog velikog sna. Ljudi su sanjali i dosanjali da će Turska imati veći aerodrom, nego što je danas najveći u Atlantii čestitao sam na tome - rekao je Vučić.

On je poručio da će Srbija razvijati prijateljstvo sa Turkom, jer je ono od velikog značaja za zemlju.

Foto: Tanjug/AP

Kako je primetio, ne govori se tu o "praznim pričama", jer ćemo uskoro otvoriti tursku fabriku u Srbiji, u Malom Zvorniku, gde će biti zaposleno 300 ljudi.

- Mislim da 50 godina nije bilo fabrike koja bi dosla u Mali Zvornik - ukazao je.

Kada se, kaže, tome dodaju Krupanj, Lebane, Žitorađu, gde će uskoro otvoriti jednu tursku afabriku, kao i Vladičin Han - sva mesta koja su na nestajala i propadala - vidi se da su Turci došli u mnogo malih mesta.

- Zato ću svaki put kada dobijem poziv od Erdogana da dođem, da pokažem poštovanje prema Turskoj, jer time činimo dorbu stvar za Srbiju - zaključio je Vučić.

Erdogan je najavio da će aerodrom biti potpuno gotov, sa svim sadržajima, do 2028. godine.

Foto: Tanjug/AP

- Danas slavimo otvaranje jednog od najvećih aerodorma u svetu, koji počinje sa radom, imamo ugledne goste iz cele Turske, ali i sveta. Ovaj aerodrom će nastaviti da se širi u narednih 10 godina i do 2028. biće gotove sve četiri faze projekta i svi dodatni saodržaji - rekao je Erdogan na svečanosti otvaranja aerodroma, kojoj je među uglednim državnicima iz celog sveta prisustvo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a u delegaciji je bila i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Turske zahvalio je Vučiću na prisustvu tom velikom događaju za državu.

- Turska će biti simbol prosperiteta s obzirom da je po privrednom razvoju među 10 prvih sveskih ekonomija i biće sa svojim prijateljima simbol mira u regionu - poručio je Erdogan i u ime Turske izjavio saučešće porodicama žrtva u avionskoj nesreći u Indoneziji i celom indonežanskom narodu.

Foto: Tanjug/AP

Vučiću je na aerodromu Ataturk priređen svečani doček, uz počasnu gardu, tačnije jedinicu za dobrodošlicu kakva se priređuje stranim državnicima, a dolazak srpskog predsednika ispratili su i turski mediji.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, dočekan je uz najviše državne počasti prilikom dolaska u Tursku-Foto: Kabinet predsednika RS

Predsedniku Srbije i njegovom turskom kolegi ovo je peti ovogodišnji susret, na temelju njihovih izvrsnih profesionalnih ali i ličnih odnosa.

Foto: Kabinet predsednika RS

Novi istanbulski aerodrom je, pored "Ataturka" i "Sabihe Gokčen", treći aerodrom u tom gradu, a u punom kapacitetu radiće od kraja godine.

Novi istanbulski aerodrom je, pored "Ataturka" i "Sabihe Gokčen", treći aerodrom u tom gradu, a u punom kapacitetu radiće od kraja godine-Foto: Tanjug/AP

Biće to najveći aerodrom u svetu, a očekuje se da će pre 2030. moći da opsluži 150 miliona putnika godišnje, a moguće ga je nadograditi za prijem do 200 miliona putnika godišnje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aca sd

    29. oktobar 2018 | 19:11

    Tu se usunjao i fukara Taci????

  • Milos

    29. oktobar 2018 | 20:04

    Ovo dovoljno govori koliko je snažno prijateljstvo nasih država!!

  • Mixi

    29. oktobar 2018 | 20:15

    Erdogan vrlo dobro zna kvalitete našeg predsednika i možemo biti ponosni na postignute rezultate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA