Beograd i Priština moraju sami da se dogovore bez uplitanja spolja, šef Delegacije EU poručio: Dogovor ne može da predstavlja presedan

EU ne spekuliše o mogućim elementima konačnog sporazuma, niti postavlja vremenske odrednice već kao posrednik ohrabruje i podržava obe strane u njihovim naporim - izjavio je Sem Fabrici

  • 16

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici smatra da Beogradu i Prištini treba prepustiti da se "sami" dogovore o sadržaju pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, bez, kako kaže, "uplitanja spolja".

On je kazao da EU ne spekuliše o mogućim elementima konačnog sporazuma, niti postavlja vremenske odrednice, već, dodaje, EU kao posrednik, ohrabruje i podržava obe strane u njihovim naporima.

- Svaki dogovor mora da bude jasno određen i prikladan, a ne da predstavlja presedan, da doprinosi regionalnoj stabilnosti i težnjama regiona da se pridruži Evropskoj uniji - istakao je Fabrici za "Danas".

Svaki dogovor mora da bude jasno određen i prikladan, a ne da predstavlja presedan-Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Kada je reč o tzv. transforaciji kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova, Fabrici podseća da se EU uvek zalagala za celovit proces, u skladu sa Ustavom Kosova i uzimajući u obzir interese svih zajednica koje žive na Kosovu, kao i svih relevantnih partnera, entiteta i organizacija.

- Pozivamo kosovske vlasti da omoguće takav sveobuhvatan proces - poručuje Fabrici.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    29. oktobar 2018 | 13:28

    Како их није срамота! 18 држава нас је бомбардовало направило ово стање,а сада ми да решавамо њихове глупости и безобразлук! Па заиста...

  • rada

    29. oktobar 2018 | 12:54

    Prištini gori pod nogama , mada se oni ponašaju kao da drže sve pod kontrolom ali u biti nije baš tako!

  • Sanja

    29. oktobar 2018 | 12:38

    Mora se konačno pomeriti sa mrtve tačke, nema druge.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA