Šta nam EU zamera, a na kojim poljima posebno mora da se radi? Predstavnik Evropskog parlamenta poručio: Ovo bi trebalo da bude fokus Srbije

Premijerka Brnabić rekla je da su najveći napori usmereni na najzahtevnija poglavlja - 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i reformu pravosuđa

  • 4

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je u razgovoru sa predsedavajućim Odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije u Evropskom parlamentu Eduardom Kukanom da je članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj Srbije, ali da reformske mere, pre svega, treba da doprinesu napretku države i boljem životu njenih građana.

Ona je istakla da reforme u oblasti ekonomije i poboljšanju investicione klime daju rezultate, navodeći da je sada važan zadatak, da u godinama koje dolaze, država održi i zaštiti svoju ekonomsku stabilnost.

Kukan je pohvalio dobre ekonomske rezultate i istakao da ovako visoke standarde treba održati u daljim reformama. Fokus bi trebalo da bude na vladavini prava i pravosuđu, borbi protiv korupcije i slobodi medija, naglasio je Kukan.

Premijerka Brnabić rekla je da su najveći napori usmereni na najzahtevnija poglavlja - 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i reformu pravosuđa.

Eduard Kukan i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić-Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

Objasnila je da je predstavljen Nacrt ustavnih amadmana u oblasti pravosuđa u septembru ove godine, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

Brnabić je izvestila delegaciju Evropskog parlamenta da Vlada Srbije vodi kontinuirani dijalog sa predstavnicima civilnog društva o najvažnijim nacionalnim pitanjima i istovremeno izrazila očekivanje da će se otvorenim razgovorima sa medijskim udruženjima urediti oblast medijskih sloboda i delovanja i stvoriti neophodno poverenje sa obe strane.

Kukan je ocenio da Srbija dobro napreduje u okviru pristupnih pregovora i pohvalio posvećenost i ozbiljnost države u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Srbija je potrebna Evropskoj uniji kao jak i stabilan partner u regionu-Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

Srbija je potrebna Evropskoj uniji kao jak i stabilan partner u regionu, istakao je Kukan.

Kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, premijerka je izrazila zabrinutost zbog kontinuiranog izazivanja tenzija u Pokrajini, što prema njenim rečima stoji na putu nalaženja zajedničkog kompromisnog rešenja.

Brnabić je istakla da je Beograd spreman za pronalaženje trajnog rešenja i izrazila očekivanje da će i druga strana doprineti da ovaj kompromis učinimo mogućim.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    29. oktobar 2018 | 17:08

    Koja bre EU i njihova uslovljavanja....

  • Posmatrac

    29. oktobar 2018 | 15:10

    Kad im pogledas face sa ponudjene slike kao da su dosli da im potpisemo kapitulaciju. Neverovatna arogancija i nasa beskorisna trpeljivost. Da li je moguce da dodje neko iz u.rane Evrope bez uslovljavanja prema nama? Ako nije moguce onda nasi predstavnici neka barem dignu rucnu do nekih boljih vremena.

  • Putin R.S

    29. oktobar 2018 | 15:02

    Zamera nam sto nismo na kolenima, priznali Kosovo, postali deo NATO alijanse, udarili sankcije Rusiji, poklonili se zapadu, prodali zemlju zdravo za gotovo, sto nedamo da nam oni kroje sudbinu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA