≫ 

Stefanović na sastanku sa grčkim premijerom Ciprasom: Saradnja dve zemlje dobra, ima mesta i za napredak (FOTO)

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, Stefanović je istakao važnost strateškog partnerstva Republike Srbije sa Republikom Grčkom

  • 0

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i premijer Grčke Aleksis Cipras ocenili su danas u Atini da je saradnja dve zemlje dobra i da postoji prostor za unapređenje odnosa, posebno u onim oblastima koje će doprineti njihovom ekonomskom napretku.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, Stefanović je istakao važnost strateškog partnerstva Republike Srbije sa Republikom Grčkom.

Foto: MUP Srbije

Ministar Stefanović učeštvuje u Atini na Trećem samitu EU - Arapski svet.

On se ranije našao i sa ministrom unutrašnjih poslova Grčke Olgeom Gerovasili.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Stefanović i Gerovasili razgovarali su o konkretnim koracima na unapređenju saradnje policija u oblasti borbe protiv terorizma, organizovanog kriminala i svih drugih vidova kriminala, kao i o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti vanrednih situacija.

- Imajući u vidu da su obe države prethodnih godina pogodile strašne elementarne nepogode, Stefanović i Gerovasili su istakli da je razmena iskustava i znanja vatrogasno-spasilačkih timova veoma važna, a dogovoreno je da se u narednom periodu dogovore konkretni načini unapređenja saradnje u ovoj oblasti - kaže se u saopštenju.

Foto: MUP Srbije

Tokom sastanka ministara u Atini, bilo je reči i o produbljivanju saradnje policija tokom letnje sezone, posebno imajući u vidu da veliki broj srpskih turista letuje u Grčkoj.

Takođe, Stefanović se još sastao i sa šefovima diplomatije Austrije Karin Knajsl i Rumunije Teodorom Meleškanuom, kojima je predočio stavove Srbije koji govore u prilog tome zašto takozvano „Kosovo“ nikako ne bi trebalo da postane članica Interpola.

Ministar Stefanović je u razgovoru sa šefovima diplomatije Austrije i Rumunije istakao da bi eventualni prijem tzv. „Kosova“ bio presedan koji predstavlja politizaciju ove međunarodne policijske organizacije.

Takav ishod na Generalnoj skupštini Interpola, kako je objasnio ministar Stefanović, bio bi suprotan međunarodnom pravu, pre svega Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, ali i pravilima i procedurama ove policijske organizacije.

Foto: MUP Srbije

Stefanović je podsetio na „Korelovu“ rezoluciju, koju je usvojila Generalna skupština Interpola u Pekingu prošle godine, u kojoj nedvosmisleno stoji da samo države koje su članice ili posmatrači u UN mogu postati deo Interpola.

Rumunski ministar spoljnih poslova Teodor Meleškanu podsetio je da njegova zemlja ne priznaje samoproglašeno „Kosovo“ i da će se u skladu sa tom odlukom nastupiti i na Generalnoj skupštini Interpola.

Ministar Stefanović i austrijska savezna ministarka za Evropu, integracije i spoljne poslove Karin Knajsl razgovarali su i o bilateralnim odnosima Srbije i Austrije u mogućnostima za dalje unapređenje saradnje dve države.

Na marginama trećeg „Samita Evropske unije i arapskog sveta“ u Atini, ministar Stefanović je razgovarao i sa Jorgosom Katrugalosom, grčkim ministrom spoljnih poslova koji je zadužen za evropske poslove, koga je takođe upoznao sa stavovima Srbije povodom zahteva tzv. „Kosova“ za članstvo u Interpolu.

Takođe, potpredsednik srpske Vlade je sa našim stavovima upoznao i ministre iz Maroka i Iraka koji su učestvovali na „Samitu Evropske unije i arapskog sveta“ u Atini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA