Šta će biti sa onima koji unose pirotehniku na stadione, a ko je od ministara optužen da je vođa narko-kartela: Burna sednica u Skupštini, poslanici SDPS napustili salu (VIDEO)

Poslanici razmatraju više zakonskih rešenja, među kojima su izmene i dopune Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama

  • 17

Skupština Srbije počela je danas novu sednicu na kojoj će poslanici razmatrati više zakonskih rešenja, među kojima su izmene i dopune Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama koje treba da podignu stepen bezbednosti na njima.

Kako se navodi u obrazloženju zakona, usvajanje tih rešenja omogućiće prvenstveno MUP-u i pravosudnim organima da efikasnije preduzimaju mere i radnje u cilju suzbijanja nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, a pravim navijačima i ljubiteljima sporta omogućiti da se osećaju bezbedno i da uživaju u sportu.

Analiza je pokazala da su pripadnici navijačkih grupa koristili pojedine nedostake dosadašnjeg zakona i nasilje i nedolično ponašanje prenosili na neposrednu okolinu, na ulice, dolazne pravce prema sportskim objektima.

Kao posledica manjkavosti zakona javljala se potreba za angažovanjem velikog broja policajaca.

Poslanici će razmatrati više zakonskih rešenja, među kojima su izmene i dopune Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama-Foto: Marko Jovanović

Prosečno je za sportske priredbe povećanog rizika, kao što je derbi, bilo angažovano oko 2.500 i 3.000 policajaca, jer je MUP bio u obavezi da svaki mogući incident na koji ukaže bezbednosna procena predupredi dodatnim angažovanjem policijskih službenika.

Među novinama u zakonu je, između ostalog, obaveza organizatora da ulaze otvori najkasnije dva sata pre početka pripredbe povećanog rizika, odnosno sat vremena kod ostalih priredbi.

Pod nasiljem i nedoličnim ponašanjem na sportskim priredbama smatra se naročito pokušaj unošenja ili unošenje u sportski objekat ili isticanje obeležja kojima se vređaju nacionalna, rasna, verska ili druga osećanja ili se na drugi način izaziva mržnja ili netrpeljivost koja može da dovede do fizičkog sukoba.

Isto će se tretirati i posedovanje pirotheničkih sredstava i predmeta koji mogu da ugroze bezbednost, kao i maskiranje lica radi prikrivanja identiteta u slučaju vršenja nasilja bilo kog oblika.

Pod nasiljem i nedoličnim ponašanjem na sportskim priredbama smatra se unošenje u sportski objekat ili isticanje obeležja kojima se vređaju nacionalna, rasna, verska ili druga osećanja-Foto: A. Nalbantjan

Organizator priredbe je, kako propisuje Predlog zakona, dužan da za obavljanje poslova redarske službe angažuje pravno lice ili preduzetnika za vršenje poslova privatnog obezbeđenja, kao i da vodi evidenciju o prodatim ulaznicama koja sadrži ime i prezime, jmbg.

Jednom licu se ne može prodati više od četiri ulaznice nezavisno od načina prodaje.

Takođe, zabranjena je prodaja ili konzumiranje alkoholnih pića u sportskom objektu ili na udaljenosti od jednog kilometra od središnje tačke sportskog terena u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu, a u ostalim mestima do 300 metara za vreme održavanja sportske priredbe (vazdušnom linijom).

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama kojima se stvaraju uslovi za efikasnije sprovođenje zaštite od elementarnih i drugih nepogoda, što će, kako se očekuje, doprineti povećanju stepena bezbednosti građana.

Rešenja su uglavnom oslonjena na postojeća, s tim što je iz njih otklonjeno ono što se u praksi pokazalo kao nefunkcionalno.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sistem reagovanja u vanrednim situacijama našao se pred ogromnim izazovima tokom katastrofalnih majskih poplava 2014. godine. Poplavama su bili ugroženi životi, zdravlje i imovina više od 1,6 miliona ljudi u 119 opština centralne i zapadne Srbije, a ukupna šteta od poplava iznosila je 1,7 milijardi evra, što čini više od četiri odsto BDP-a.

Poslanici će raspravljati o izmenama i dopunama Zakona o policiji, o bezbednosti saobraćaja na putevima, o detektivskoj delatnosti, o privatnom obezbeđenju, o zaštiti od požara, kao i o kritičnoj infrastrukturi.

Pred poslanicima je Predlog zakona o ispitivanju, žigosanju i obeležavanju oružja, naprava i municije, o dobrovoljnom vatrogastvu, zatim izmene i dopune Zakona o uređenju sudova, o parničnom postupku, kao i Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Skupština će raspravljati i o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju vanzavodskih sankcija i mera, Predlogu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, Predlogu zakona o lobiranju, Predlogu zakona o overevanju potpisa, rukopisa i prepisa...

Šešelj vređao, SDP napustili sednicu

Poslanik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao da se vlast zaklela da će voditi borbu prtiv kriminala i korupcije, a da pri tome nije u stanju da savlada korupciju u sopstvenim redovima u strukturama vlasti.

Printskrin: Radikali u Skupštini

- Najnoviji slučaj za koji sam pouzdano saznao, iz proverenih izvora, je kriminalna afera potpredsednika vlade Rasima Ljajića. On je glavni vođa jednog od najjačih narko kartela na području Srbije. Policija ima sva operativna saznanja, sve ima dokumentovano i niko ništa ne preduzima zato što je potpredsednik vlade - rekao je Šešelj.

Na to su poslanici Socijaldemokratske partije Srbije napustili skupštinsku salu i u holu parlamenta održali konferenciju za novinare na kojoj su rekli da je Šešeljeva izjava neprimeren, prostački ispad osuđenog ratnog zločinca.

- Čovek koji ima pravosnažnu osudu Haškog suda za ratne zločine napada čoveka koji nema ni prekšajnu prijavu, koji nije platio kaznu ni za vozački prekršaj - rekao je šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović.

Dodao je da su na političkoj sceni Srbije došle do izražaja snage koje žele da u potpunosti "zagade politički prostor" i poručio da poslanička grupa Socijaldemokratske partije Srbije neće učestvovati u radu ovog zasedanja, ali će davati kvorum u svim glasanjima jer su deo koalicije.

- Svim građanima Srbije, a posebno građanima u Sandžaku je jasno da je ovaj napad instruiran i orkestriran da se pomogne jednom političkom gubitniku, Muameru Zukorliću - čoveku koji gubi izbore u Sandžaku i koji će izgubiti i ovog puta na izborima za nacionalne savete - naveo je Mijatović, te zaključio da su SRS i njen lider "kancer na političkom nebu Srbije".

Printskrin: Youtube/ParlamentSrbija

Ljajić odgovorio Šešelju: Nemam kaznu ni za saobraćajni prekršaj

Apsurdno je da pravosnažno osuđeni ratni zločinac optužuje mene, koji za svoje 54 godine života nemam čak ni prijavu za saobraćajni prekršaj, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić povodom niza uvreda koje je Vojislav Šešelj izneo na njegov račun.

Ljajić u izjavi za Tanjug navodi da sve što su Šešelj i Zukorlić izneli na njegov račun mora dobiti epilog, da se dokaže ko laže a ko govori istinu, inače, kako kaže, njegov ostanak u Vladi Srbije gubi svaki smisao.

- Ovo je jedna od onih situacija koje liče na priču o psu i čoveku, jer kada pas ujede čoveka, vi ne možete da mu odgovorite tako što ćete ga ujesti - istakao je Ljajić u izjavi za Tanjug reagujući na ono što se dogodilo u Skupštini.

- Apsurdno je da pravosnažno osuđeni ratni zločinac optužuje mene, koji za svoje 54 godine života nemam čak ni prijavu za saobraćajni prekršaj - ističe Ljajić.

On je pozvao ministra Stefanovića i sve službe, javne i tajne, civilne i vojne, da slobodno iznesu sve podatke koje imaju o njemu, ukoliko je, kaže, uradio bilo šta protivzakonito, a kamoli ono za šta ga "optužuje dvojac Zukorlić - Šešelj".

- Ako bilo šta pronađu što ukazuje I na najmanju kriminalnu delatnost, ni jednog sekunda, ne da neću sedeti na mestu ministra, nego se neću baviti ni jednim javnim poslom - poručuje Ljajić i dodaje:

- Do sada nisam uopšte reagovao na optužbe koje su dolazile od strane Zukorlića, jer sam ih smatrao besmislenim, a pošto se sad na to nadovezao i njegov partner Šešelj, i to u parlamentu, moj opstanak u vladi gubi svaki smisao ukoliko se ne dokaže ko je lažov - Šešelj i Zukorlić ili ja".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Posebno, ističe Ljajić, što se radi o lako proverljivim stvarima.

- Zato ovo mora da dobije svoj epilog, jer bih u protivnom morao da se valjam u blatu sa Šešeljem I Zukorlićem I da se branim od njihovih izmišljenih optužbi - smatra Ljajić.

- A šta tek reći za drugu optužbu, kada se Šešelj pravi da ne zna da sam medicinski fakultet završio još za vreme SFRJ i da je tada medicinski fakultet trajao pet, a ne šest godina kako on tvrdi, da nije bilo nikakvih privatnih fakulteta, a posebno ne medicinskih. Napominjem i to da nisam pao ni jedan ispit tokom celih studija - navodi ministar Ljajić.

- Očigledno da je na delu čvrst savez osuđenog ratnog zločinca Šešelja i osvedočenog kriminalca Zukorlića, koji bi trebalo da pomogne Zukorliću pred nedeljne izbore za Bošnjački nacionalni savet. Čak ni čitava mašinerija opskurnih likova, koja je upregnuta da pogura Zukorlića - od Šešelja, preko Marića do Sandulovića, neće ga spasiti od debakla na izborima", uveren je Ljajić.

On zaključuje da je dobro što su pet dana pre izbora, građani Sandžaka u prilici da na delu vide kako funkcioniše, kako navodi, koalicija lažnog vojvode i lažnog muftije. 

Poslanici postavljali pitanja

Poslanici su takođe postavljali pitanja, među kojima zašto Srbija još nije podnela izveštaj o borbi protiv korupcije Savetu Evrope i da li su poslanici Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić u skladu sa zakonom zaposleni u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić pitao je premijerku Anu Brnabić zašto nijednu od 13 preporuka Antikorupcijskog tela Saveta Evrope iz 2015. godine Vlada još nije usvojila i primenila.

On je upitao i zašto Srbija nije ispoštovala ni rok u kome treba da se dostavi izveštaj Grupi država za borbu protiv korpupcije Saveta Evrope (GREKO).

- Sutra je zadnji dan da Srbija podnese taj izveštaj, a očigledno je da on neće biti poslat na vreme zato što mi tek danas raspravljamo o nekim zakonima koji se tiču tih preporuka, kao što je Zakon o lobiranju - rekao je Aleksić.

Poslanik DS Balša Božović tvrdi da je prosvetna inspekcija utvrdila da su šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović i njegov zamenik Vladimir Orlić nezakonito zaposleni u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji.

Foto-ilustracija: Tanjug/Sava Radovanovic

Božović navodi da su ti ugovori o radu nezakoniti, da je inspekcija naložila školi da se ti ugovori raskinu, ali to nije učinjeno, pa je pitao ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića šta će uraditi po tom pitanju.

Poslanik Marijan Rističević je upitao od kog novca Balša Božović kupuje garderobu koja košta po nekoliko hiljada evra i to u najskupljim buticima u Londonu.

- Njegov komad garderobe košta i po nekoliko vagona pšenice i zato ja pitam Ministarstvo finansija, poreske organe, odakle Balši Božoviću novac da kupuje tako skupu garderobu i da može u jednom letu aviona do ekskluzivnih londonskih butika, da potroši do 20.000 evra - rekao je Rističević.

Poslanica "Dosta je bilo" Tatjana Macura je, između ostalog, pitala predsednicu Narodne skupštine Maju Gojković kada će na dnevni red doći predlog izmene i dopune Krivičnog zakonika za koji je, kako je dodala, potpis dalo 160.000 građana Srbije.

VIDEO: Da li je bakljadama došao kraj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мићко

    30. oktobar 2018 | 12:05

    Па шта ћу сад да гледам кад дођем на утакмицу? Ако то буде фудбал онда нећу да долазим више на стадион. Живела пиротехника!!!

  • Predrag

    30. oktobar 2018 | 12:34

    Apsolutno sam protiv petardi! Ali kada su u pitanju baklje i dimne bombe, sve dok se koriste onako kako treba da se koriste, a ne za gadjanje drugih ljudi i dovodjenja u opasnost istih, nemam nista protiv i ne bih zeleo da se to zabrani, zamislite samo derbi bez pirotehnike... jednostavno ne ide jedno s drugim.

  • !!!

    30. oktobar 2018 | 12:19

    Realnije je pitanje...sta ce biti sa onima koji dopustaju unosenje pirotehnike

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA