≫ 

Imam saznanja da će 28. novembra formirati "Vojsku Kosova"! Vučić posle sednice Vlade: Pozivam Srbe sa KiM da ne učestvuju u tome (FOTO) (VIDEO)

- Na Dan albanske zastave, 28. novembra će, suprotno čak i sopstvenom Ustavu, Rezolucijom 1244, dogovorom sa NATO, pokušati da formiraju "Vojsku Kosova" - izjavio je predsednik Srbije

  • 43

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas sednici Vlade Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, koja je održana u Palati Srbija, a na kojoj je odobren najsveobuhvatniji paket pomoći i podrške srpskom narodu na KiM u poslednjoj deceniji.

Predsednik Srbije rekao je na sastanku sa delom političkih predstavnika Srba sa Kosmeta da ima saznanja kada će se formirati kosovska vojska i da će to biti učinjeno 28. novembra, kada se obeležava Dan albanske zastave.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na sastanku sa delom političkih predstavnika Srba sa Kosmeta da ima saznanja kada će se formirati kosovska vojska-FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

On je rekao da nas čeka izuzetno težak mesec i da je on, kao predsednik Srbije izuzetno zabrinut.

- Na Dan albanske zastave, 28. novembra će, suprotno čak i sopstvenom Ustavu, Rezolucijom 1244, dogovorom sa NATO, pokušati da formiraju "Vojsku Kosova". Posle svega toga postavlja se pitanje "Koji je smisao dijaloga?" Oni su ujedinjeni, a jedinstvo i snaga naroda će biti i nama potrebniji nego ikada - rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je poručio da će Srbija čuvati mir i stabilnost na svaki način, ali neće nikome dozvoliti da proteruje srpsko stanovništvo sa Kosova.

Ja još jednom pozivam Srbe sa KiM da ne učestvuju u formiranju "Vojske Kosova", jer će ih koristiti da pucaju na svoj narod-FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

- Ja još jednom pozivam Srbe sa KiM da ne učestvuju u formiranju "Vojske Kosova", jer će ih koristiti da pucaju na svoj narod - poručio je predsednik.

On je rekao da nema "mehanizam" za sprečavanje Srba sa Kosova da ne pristupaju "Vojsci Kosova" i naglasio da jedino može da "moli svoj narod" da čuvaju svoju zemlju.

POKUŠAJ OTIMANJA ELEKTROMREŽE SRBIJE

Najavio je da će povodom ugrožavanja rada Elektromreže Srbije i pokušaja da preuzmu njene nadležnosti pisati Nemcima i Englezima, a ocenjuje da bi eventualna odluka Evropskog saveza elektrodistributera (ENTS), 9. novembra, na našu štetu bila apsolutni skandal.

Vučić je najavio da će povodom ugrožavanja rada Elektromreže Srbije i pokušaja da preuzmu njene nadležnosti pisati Nemcima i Englezima-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kad smo pregovarali, objasnio je, bilo je reči o dva preduzeća za prenos energije, a jednu bi formirala Zajednica srpskih opština, a sada hoće da nam i to otmu i da kažu da to pripada Kosovu.

Objasnio je da Priština dopušta Albancima da kradu struju na potezu od Novog Pazara do severa KiM, pa onda optužuju EMS da nije u stanju da distribuira električnu energiju.

MOJ PLAN ZA REŠENJE KOSOVSKOG PITANJA NIJE NAIŠAO NA PODRŠKU NARODA

Vučić je rekao da je plan za rešenje Kosova i Metohije izneo u Briselu, ali da njegove ideje nisu naišle na podršku i da za razliku nekih iz okruženja, koji ne žele da čuju glas naroda, on poštuje što narod kaže i nema problem s tim. 

- Moje ideje nisu odbijene u Briselu, ali nisu naišle na podršku u Srbiji. Ja sam to već više puta rekao. Na moju žalost, iako nisu nikada slušali ni čuli šta mislim, ni kakvo bi to rešenje bilo, čini mi se da ne postoiji negativan glas koji iz Srbije nisam čuo. Prihvatam glas naroda. Postoje neki u okruženju koji ne žele da čuju glas svog naroda, ali ja uvek želim da čujem glas naroda i nemam problem s tim - objasnio je on.

Rekao je da mu je žao što ljudi u Srbiji nisu želeli da čuju njegov predlog, a da su oni, koji su razorili zemlju, i koji su doprineli nezavisnosti Kosova, to iskoristili misleći da im je to pitanje jedina šansa da se dočepaju vlasti i ponovo kradu.

Vučić je poručio da Vučić je rekao da je plan za rešenje Kosova i Metohije izneo u središtu EU, one nisu odbijene u Briselu, ali nisu naišle na podršku u Srbiji-Foto: Marko Jovanović

Predsednik Srbije odbio je da se složi sa sintagmom da je dijalog Beograda i Prištine "klinički mrtav", i ističe da je neophodno da se razgovara, ali i da se mora znati o čemu, te ukazao da je u Istanbulu tražio da na svečanosti ne bude kosovska zastava, što je uslišeno od organizatora.

VUČIĆ: U TURSKOJ NA MOJ ZAHTEV SKINUTA ZASTAVA KOSOVA

Vučić je preneo da je u Turskoj, na otvaranju novog aerodroma, video predstavnike privremenih vlasti u Prištini, Hašima Tačija i Bedžeta Pacolija.

- Stajao sam od njih udaljen nekih sedam metara. Tražio sam da se skine zastava Kosova i to je učinjeno - kazao je on dodajuću da nije razgovarao sa njima.

Tražio sam da se skine zastava Kosova i to je učinjeno-Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima

Izrazio je nadu da će razgovora sa Prištinom biti, jer mora da ih bude.

- Svaki razgovor je bolji od sukoba. Za razgovor je, međutim, potrebno najmanje dvoje. Nemam ništa protiv da bude i troje. Ali da bi razgovarali moramo da znamo o čemu - ukazao je on.

Vučić je rekao da Srbija nije promenila poziciju i smatra da ne možemo svi sve da dobijemo, jer bi to zančilo da smo svi sve izugbili.

MINISTRI U VLADI DA POMOGNU SRPSKOM NARODU U SVIM OBLASTIMA

Predsednik je najavio da će se u narednih 18 meseci ćemo uložiti više od 6 milijardi novca više nego što smo do sada ulagali.

- To je 50 miliona evra dodatnih investicija za naše ljude i ta sredstva će biti iskorišćena za podsticanje početka rada fabričkih postrojenja na severu KiM i izgradnju kliničkog centra u Kosovskoj Mitrovici i bolnice u Gračanici. Sredstva će ići i za pomoć poljoprivrednicima i južno i severno od Ibra, kao i za pravljenje turističkih centara poput Banjske, kao i dodatna ulaganja u infrastrukturu, puteve, vodovod i Univerzitet na KiM - rekao je on posle sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas sednici Vlade Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije-FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

On je uoči početka sastanka najavio da će zamoliti ministre u Vladi Srbije da u skladu sa onim što je obećano srpskom narodu na KiM pomognu u svim oblastima od infrastrukturnih radova do podrške i pomoći u zdravstvu, obrazovnom sistemu i investicijama.

Video: Počela sednica Vlade Srbije sa Srbima sa KiM

(Telergaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    30. oktobar 2018 | 13:08

    Do tada nadamo se da ce EU da reaguje i da ce spreciti ovu provokaciju.

  • smokvica

    30. oktobar 2018 | 13:01

    POmoc ljudima na KIM je neophodna, necemo ostaviti nezasticen svoj narod

  • cici

    30. oktobar 2018 | 13:04

    Srbija se nikada neće odreći KiM, a ni Srba koji tamo žive.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA