≫ 

Počeo sa radom "Iks nož" u Kliničkom centru Srbije: Predsednik Vučić obišao novoizgrađenu zgradu Centra (FOTO)

Do sada su pacijenti na tretman "Iks nožem" morali da idu u inostranstvo, što ih je koštalo najmanje 20.000 evra

  • 69

U Kliničkom centru Srbije danas je počeo sa radom iks nož za lečenje tumora, a centar su obišli i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar zdravlja, Zlatibor Lončar.

Prvi pacijent je jutros već zračen na tom aparatu, a predviđeno je da u naredna dva meseca bude tretirano još 30 onkoloških pacijenata.

- Ovaj "Iks nož je od izuzetnog značaja za Srbiju. Ovakav tretman u SAD košta 30.000 dolara, a za naše građane je besplatan - poručio je predsednik Vučić posle obilaska.

Rekao je da svake godine imamo 40.000 novoobolelih od raka i da ti ljudii ne smeju da čekaju.

Liste čekanja koje danas imamo, koje su trostruko manje nego pre pet godina, moraju da budu izbrisane i moramo da lečimo ljude na najbrži mogući način-FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

- Liste čekanja koje danas imamo, koje su trostruko manje nego pre pet godina, moraju da budu izbrisane i moramo da lečimo ljude na najbrži mogući način i zato smo spremni da još ulažemo - naglasio je Vučić.

On je rekao da smo 2012. godine imali svega jedan linearni akcelerator, danas ih imamo 10, i drastično je popravljeno stanje po tom pitanju.

- Čuo sam da postoji neka mašina, Protom bim, koja postoji na četiri mesta u Evropi, ne obećavam, ali se nadam da ćemo da pokušamo da je nabavimo. To je dobro za Vinču i ostale specijaliste i to je najbolji uređaj za lečenje tumora. To je neko svetsko čudo - naglasio je Vučić.

Predsednik je najavio da će zdravstveni radnici dobiti uskoro povećanje plata i to lekari 9 odsto, a medicinske sestre čak 12 odsto i da Srbija na taj način želi da zadrži zdravstvene radnike u Srbiji, koji su mnogo učinili za građane.

Ovaj "Iks nož je od izuzetnog značaja za Srbiju, taj tretman u SAD košta 30.000 dolara, a za naše građane je besplatan-FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

- Hoću da se zahvalim na velikom trudu i radu koji ulažete da bi čuvali zdravlje našeg naroda i lečili naše pacijente. Energija i trud koji učažete nije direktno proporcijalan našoj zahvalnosti. Hoću da vam se zahvalim na teškom i napornom radu, verujući da ćemo moći makar deo da vam vratimo - rekao je Vučić.

INVESTICIJA OD 800 MILIONA DINARA

U izgradnju Centra za Iks nož u KCS i nabavku opreme uloženo je 800 miliona dinara.

Prednosti "Iks noža" su efikasnost i preciznost, budući da može da se primeni na tumore svih lokalizacija koji su veličine pet do šest centimetara.

Prednosti Iks noža su efikasnost i preciznost, budući da može da se primeni na tumore svih lokalizacija koji su veličine pet do šest centimetara-FOTO:TANJUG / ZORAN ZESTIC

Do sada su pacijenti na tretman iks nožem morali da idu u inostranstvo, što ih je koštalo najmanje 20.000 evra.

U našoj zemlji do sada ovakav način radioterapije nije sprovođen, tako da će se nabavkom ovakvog aparata značajno poboljšati kvalitet radioterapije, posebno za one pacijente čiji primarni tumor nije veći od 5 centimetara.

Nova zgrada se prostire na 700 kvadrata, a u njoj će biti Iks nož, kao i sva prateća oprema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    31. oktobar 2018 | 10:48

    Samo neka se ulaze u zdravstvo i neka se povecavaju plate lekarima i medicinskim radnicima...

  • Jana

    31. oktobar 2018 | 10:52

    Ovaj projekat je u opstedrustvenom interesu svih gradjana Beograda i cele Srbije.

  • joca

    31. oktobar 2018 | 10:40

    Otvaranjem centra lecenje postaje dostupno svima koji zive u srbiji. Najbitnije je da je dostupno sada i onim najsiromasnijima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA