≫ 

Sve novine zakona o kojima će se narednih dana raspravljati u parlamentu: Vatrogasci volonteri, izmena normi za tehničke preglede i odnos prema navijačkim grupama

- Recite mi jednog ''navijača'' koga nismo uhapsili, a da je napravio krivično delo - rekao ej Stefanović obrazlažući set zakona

  • 86

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obrazložio je danas set zakona, među kojima su Predlog zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, izmene i dopune Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, kao i izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Kada je reč o smanjenju rizika od katastrofa, Stefanović pojašnjava da se tim zakonom vrši nadogradnja postojećeg sistema definisanog Zakonom o vanrednim situacijama, te da otklanja ono što je u praksi pokazalo nedovoljno efikasno.

On je naveo da je procenu rizika od katastrofa i plan zaštite i spasavanja izradio izuzetno mali broj jedinica lokalnih samouprava i privrednih društava.

Kao ključno obeležje zakona, Stefanović je naveo stavljanje preventive u prvi plan, a pažljivo su, kaže, razrađena i planska dokumenta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa.

Stefanović kaže da je data mogućnost, u slučaju neblagovremenog reagovanja lokalnih štabova, da ih Republički štab za vanredne situacije raspusti i uspostavi hitne vanredne štabove.

Govoreći o Predlogu zakona o dobrovoljnom vatrogastvu, Stefanović je istakao da je reč o novom zakonu u pravnom sistemu, a cilj zakona je formiranje dobrovoljnih vatrogasnih društava, pre svega operativnog karaktera, čiji su članovi spremni da učestvuju u gašenju požara.

Foto: MUP Srbije

MUP planira da do avgusta 2019. godine nabavi još 45 vatrogasnih vozila, a do sredine 2020. godine još 70-80 vozila, a vozila koja je MUP do sada koristio će, prema Stefanovićevim rečima, biti data vatrogasnim društvima.

Kada je reč o izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, Stefanović ističe da ima više izmena, najpre kada je reč o tehničkim pregledima.

Zakonom iz 2010. godine bila je predviđena norma koja je predviđala tehnički pregled za vozila starija od 15 godina dva puta godišnje, a ona, dodaje Stefanović, nije zaživela.

Sada se predlaže skupštini da se ona ukine i da se sva vozila upućuju na tehnički pregled jednom godišnje.

Predlogom zakona se pored toga odlaže obaveza prvog redovnog tehničkog pregleda za novo proizvedena vozila, prvi put regisotravana u Srbiji, najkasnije do isteka roka od dve godine do datuma prve registracije.

Foto: Marko Jovanović

Na dnevnom redu su i izmene i dopune Zakona o privatnom obezbeđenju i Zakona o detektivskoj delatnosti koji se, objašnjava ministar, usaglašavaju sa Zakonom o opštem upravnom postupku i inspekcijskom nadzoru, ali se i unapređuju postojeća rešenja.

Prvi put se uvode pojmovi bezbednosne provere i bezbednosne smetenje za potrebe tih zakona.

- Kada se govori o privatnom obezbeđenju, imamo dve nove licence - licencu za samozaštitnu delatnost i licencu za vršenje poslova obezbeđenja transporta i prenosa novca i vrednosnih pošiljki u obavljanju samozaštitne delatnosti - rekao je Stefanović.

Izmenama Zakona o detektivskoj delatnosti, obim podataka koji su detektivi ovlašćeni da prikupljaju proširen je sa tri nova ovlašćenja i biće im omogućeno da prikupljaju podatke o kandidatima za zapošljavanje samo uz njihov pisani pristanak, o krivičnim delima koja se gone po privatnoj službi i učionicama ovih krivičnih dela, kao i povredama radnih obaveza.

Ministar je govorio i o Predlogu zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim pripredbama čiji je cilj podizanje bezbednosti na manifestacijama.

- Zbog nedorečenosti ovog zakona do sada počinioci krivičnih dela i prekršajnih dela su prolazili sa neadekvatnim kaznama, jer su im kazne bile izricane po drugim zakonima - rekao je Stefanović i ukazao da je recimo za održavanje derbija bilo potrebno od 2.500 do 3.000 policajaca.

Foto: A. Nalbantjan

Predlog zakona o ispitivanju, žigosanju i obeležavanju oružja, naprava i municije će, kaže Stefanović, doprineti većoj bezbednosti građana prilikom manipulacija skladištenja i upotrebe oružja, naprave i municije.

Predlogom zakona, Zavod za ispitivanje oružja i municije u Kragujevcu bi mogao da postane Agencija nad čijim bi radom nadzor vršio MUP.

Zavod, inače, poseduje kapacitete za vršenje poslova ispitivanja i kontrole oružja i municije, ali je on danas neupotrebljen.

Stefanović je rekao da će policija nastaviti da bude garant bezbedne i sigurne Srbije, a na pitanje o vezama između ubistava i "navijačkih grupa" odgovorio da nema "navijača" koji nije uhapšen, a da je napravio neko krivično delo.

- Nema zaštićenih i nema koga nećemo uhaspiti ako je kriv za nešto. Recite mi jednog ''navijača'' koga nismo uhapsili, a da je napravio krivično delo. Ne postoji. Ni od vođa, ni od ''kvazi vođa''. Ali ako je napravio krivično delo, ako ga nema, ja ne mogu da ih hapsim na silu", odgovorio je Stefanović u parlamentu na pitanje poslanice Sande Rašković Ivić o tim vezama.

Stefanović je rekao da država nije nemoćna kada je reč o kriminalcima, "navijačima", navodeći da policija radi svoj posao i da na svakoj sportskoj manifestaciji ima dovoljan broj pripadnika MUP-a.

Foto: Marko Jovanović

- Oni svoj posao rade hrabro i nemaju problem da se suprostave bilo kome. Meni nije problem da pomenem bilo koje ime u Srbiji i ako je neko kriv za nešto, onda mora da odgovara, ali tražim od sudova da ih oštro kažnjavaju -rekao je Stefanović.

Na konstataciju Sande Rašković Ivić da se može čuti da su pojedinim kriminalcima odložene kazne, jer imaju veze u policiji, Stefanović odgovara pitanjem kakve to veze ima sa policijom, koja je, počinioca krivičnog dela uhapsila.

- Šta policija dalje treba da uradi? Treba mi da ga osudimo, da pravimo privatne policijske zatvore? To nije posao policije -rekao je ministar i dodao da se vrlo lako lepe etikete ljudima koji se bore protiv kriminala.

Primetio je i da je u Srbiji prisutan govor mržnje koji se opravdava zato što je "sa druge strane".

- Kada pričaju za predsednika da je ubio sopstveno dete, kada pričaju o tome da smo smi ovakvi onakvi, to je u redu, jer su s druge strane. I tim ljudima koji rade u policiji na taj način se crtaju mete - istakao je Stefanović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dada

    1. novembar 2018 | 07:49

    Brinu o bezbednosti gradjana.

  • Ljuba

    1. novembar 2018 | 00:02

    Podrska za sve spomenute zakone. Zaista treba strojizi zakon o bezbednosti saobracaja i da konacno normalno mozemo da odemo na utakmice, bez straha.

  • Igor

    1. novembar 2018 | 00:48

    Za divljanje navijača na stadionima treba maksimalno povećati kazne pa da i normalni gradjani mogu sa decom opušteno gledati utakmicu a ne da strahuju za njihovu bezbednost!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA