≫ 

Srbi masovno napuštaju "Vojsku Kosova": Priština kreće u kampanju

Od kako su krenuli u formiranje "Vojske Kosova" 71 Srbin je napustio tu oružanu formaciju

  • 17

Ministar Kosovskih bezbedonosnih snaga (KBS) Rustem Beriša najavio je da će se uskoro pokrenuti kampanja za popunjavanje radnih mesta na kojima su do skoro bili pripadnici iz srpske zajednice.

Beriša je na konferenciji pod nazivom “KBS i Partneri“ kazao da su se ove snage u poslednje vreme suočile sa izazovom odlaska srpskih pripadnika zbog „kontinuiranih pretnji i pritisaka koji dolaze od spolja“. Kako je dodao, podneti su grupni zahtevi za odlazak, a bez njihove volje.

- Angažovani smo i posvećeni tome da sprečimo ove pretnje i pritiske nad našim institucijama, i veoma brzo ćemo pokrenuti kampanja za popunjavanje radnih mesta za nevećinske zajednice, odnosno za srpsku zajednicu. Postoji neverovatno interesovanje mladih Srba da se priključe ovim snagama - kazao je.

Pripadnici "Vojske Kosova" - Foto: Tanjug/AP

Otkako je Kosovo preduzelo mere za transformaciju Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova, te snage je napustio 71 pripadnik iz srpske zajednice, izjavili su zvaničnici Ministarstva bezbednosnih snaga Kosova.

Premijer Ramuš Haradinaj je na konferenciji izjavio da je tranzicija legitimna i demokratska i da će proces teći postepeno. Dodao je da će ovaj proces doprineti regionalnom miru.

- Nema sumnje da će tranzicija osigurati multietničnost, iako je multietničnost naših snaga pod pretnjom nasilja, što je neprihvatljivo - kazao je Haradinaj. Dodao je da ove snage neće zameniti KFOR i da je prisutnost KFOR-a na Kosovu dobrodošla uvek.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je ove nedelje Srbe na Kosovu da ne učestvuju u formiranju Vojske Kosova jer "tu vojsku formiraju, ni zbog čega drugog, već samo da bi te Srbe iskoristili da jednog dana zapucaju na Srbe".

VIDEO: Albanski teroristi postavili ultimatum albanskim političarima i eliti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baltazar

    1. novembar 2018 | 14:30

    Naravno da ni jedan Srbin ne sme biti vojnik te vojske, cak treba one koji ostanu, oznaciti i zabraniti im ulazak u centralnu Srbiju. Dosta smo mi bili jedini koji se drze civilizacijskih i demokratskih normi. Gledajte sta rade u CG, Hrvatskoj, BiH, i nikom nista. Samo kod nas skacu i vriste razne NVO i strane diplomate, na najmanju sitnicu.

  • Milan

    1. novembar 2018 | 14:20

    Nece da pucaju na vojsku Srbije kad dodje vreme da se vrati Kosovo

  • Nedim

    1. novembar 2018 | 13:45

    Vlasti takozvane nezavisne države Kosovo ni za 1600dana nisu formirale Zajednicu SO a vojsku formiraju za čas i dobro je što Srbi ne žele u takvu vojsku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA