Kosovo je ludnica, svako želi da bude "veliki kalašnjikov-heroj": Švajcarci o skandalima, aferama i korupciji

Švajcarska štampa oštro o situaciji na Kosovu

  • 23
Oslobodilacka vojska kosova, OVK Pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova tokom rata. Foto: Profimedia/AFP

Kosovo je ludnica - pre svega za novinare, jer oni jedva postižu da proprate skandale, korupcionaške afere, zloupotrebu vlasti i ostala nepočinstva političara i njihovih rođaka, piše švajcarski dnevnik "Bund".

- Evo, sada je brat predsednika pesnicama izudarao dvojicu poslovnih sagovornika. Hašim Tači, tako se zove šef države, požurio je da kaže da se radilo o ''sporadičnom koškanju''. Malo pre toga, policajci su u jednom automobilu našli oružje i drogu - koji, kako se smatra, pripadaju sinu šefa tajne službe. Pravosuđe sad čini sve kako bi poštedelo osumnjičenog. Drukčije nego u Švajcarskoj, gde je sin jednog poslanika slupao automobil o zid jedne kuće i posle hteo da isključi javnost sa suđenja - uzalud - piše novinar Enver Robeli.

Kako prenosi Dojče vele, list navodi i da na Kosovu svako želi da bude "veliki kalašnjikov-heroj", u čemu je uspelo oko 40.000 njih koji dobijaju penzije za svoje navodne "zasluge za slobodu i otadžbinu", a među njima ima i osoba koje su, prema izveštajima kosovskih medija, krajem 90-ih još bili u pelenama".

Kako se navodi, mnogi su se na Kosovu udobno smestili u tom korumpiranom klijentelskom sistemu, ali, političari moraju stalno da neguju mrežu patronaža i usluga, veza, nepotizma i podmićivanja, kako bi ostali na vlasti.

- Tako kosovski političari stalno iznenađuju oštroumnim idejama. U sadašnjoj vladi u Prištini ima, na primer, 80 zamenika ministara. Možda i koji više - ni sam šef vlade nije u stanju da kaže koliko ima ljudi u kabinetu - piše, između ostalog dnevnik "Bund".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA