AFERA AGROBANKA: Cvetković i Šoškić na saslušanju?

Sporne pozajmice banke izdavane su u periodu mandata bivšeg premijera i ministra finansija

  • 0

Bivši premijer i ministar finansija Mirko Cvetković i njegov bliski saradnik Zvonimir Nikezić, vlasnik konsultantske kuće "CES Mekon", Dejan Šoškić, doskorašnji guverner Narodne banke Srbije, kao i Danilo Šuković, član Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije, biće sledeće nedelje saslušani u istrazi o višemilionskim malverzacijama u "Agrobanci".

Oni će u svojstvu građana odgovarati u tužilaštvu na pitanja zašto se prećutkivalo o petogodišnjim mućkama u banci, teškim 300 miliona evra, saznaje "Alo"!

Šuković je bio u UO banke, a Nikezić, inače Cvetkovićev dugogodišnji poslovni saradnik, bio je u nadzornom odboru banke, gde je trebalo da zastupa interes države. Napustio je to mesto nekoliko meseci pre nego što je NBS krajem decembra prošle godine uvela prinudnu upravu zbog manjka od nekoliko milijardi dinara! Sporne pozajmice banke izdavane su u periodu Cvetkovićevog mandata.

Interesantno je da su nenaplaćene pozajmice "Agrobanke" dobijale uglavnom firme čiji su šefovi na neki način bili u vezi s političkim partijama. Tužilaštvo i policija "češljaju" sporne kredite koji do danas nisu vraćeni, a odobreni su preduzećima koja se nalaze u stečaju ili su u blokadi.

Proveravaju se i tokovi novca koji je "Agrobanka" spornim kreditima plasirala velikom broju pravnih lica. I najpopularniji srpski fudbalski klubovi Crvena zvezda i Partizan uzimali su kredite od "Agrobanke".

Miljko Radisavljević, specijalni tužilac, izjavio je juče da će u istrazi biti saslušani svi koji imaju saznanja o dešavanjima u "Agrobanci".

Kako "Alo!" saznaje, tužilaštvo je predložilo saslušanje bivših članova odbora "Agrobanke": Bojana Simonovića, Branislava Pešića, Milana Gavrilovića, Stanislave Milošević, Nikole Aranđelovića, Rajka Majstorovića, Dragoslave Šćekić, Pavla Pindića i Branislave Vlahović, koja je bila odbornik Nove Srbije, čiji je lider Velja Ilić, ministar u novoj srpskoj vladi. Oni će, takođe, biti saslušani od sledeće nedelje.

(Telegraf.rs / Izvor: Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA