≫ 

"Balkanska ruta" bila najbolje rešenje za region: Završen sastanak kvadriterale u Varni (FOTO) (VIDEO)

Samit kvadriterale održava se u bugarskom letovalištu

  • 28

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Bugarsku, gde će u Varni učestvovati na Samitu kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije.

Glavne teme o kojima će se razgovarati su gas, infrastruktura i dobrosusedski odnosi, najavljeno je ranije iz Službe za saradnju sa medijima predsednika.

12.00 - Sledeći Samit kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije u Beogradu

Sledeći Samit kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije biće održan u Beogradu sredinom decembra, najavio je danas u Varni predsednik Aleksandar Vučić.

Sledeći Samit kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije biće održan u Beogradu sredinom decembra, najavio je danas u Varni predsednik Aleksandar Vučić-Foto: Predsedništvo Srbije

- Svaki od ovih susreta je koristan, ne samo zbog konkretnih pitanja i problema koje rešavamo, nego i zato što razmenjujemo stavove o svim ključnim pitanjima za Balkan, ali i za Evropu i ovaj deo sveta - rekao je on i dodao da će tačan termin sledećeg samita biti preciziran u zavisnosti od agendi učesnika.

11.15 - Predsednik Srbije poručio: "Balkanska ruta" bila najbolje rešenje za region

Predsednik Srbije zahvalio je na podršci koju pružaju Srbiji na evropskom putu i izrazio uverenje da će države zajedno nastaviti da rade na stabilnosti i punom prosperitetu ovog dela Evrope.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicima vlada Rumunije, Bugarske i Grčke, rekao da je kolege upoznao sa situacijom u regionu Zapadnog Balkana, kao i da su razgovarali o odnosima Beograda i Prištine i neophodnosti da se ti razgovori nastave.

Posle završenog sastanka sa liderima regiona, predsednik Srbije je rekao da bi "Balkanska ruta" bila najbolje rešenje za region-Foto: Predsedništvo Srbije

- U nadi da će Srbija, uz njihovu podršku, uspeti da izbegne bilo kakve incidente i sačuva puni mir i stabilnost neophodan za sve - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je bilo reči o infrastrukrurnim projektima, te dodao da će do sledećeg susreta, u decembru u Beogradu, ti projekti biti konkretizovani i da će biti uključena još jedna zemlja.

Rekao je da se razgovaralo i o infrastrukturnom povezivanju sa Bugarskom i Rumunijom, ističući da je posebno važan putni pravac Temišvar-Pančevo, te da je bilo reči i o gasnom sistemu i da je zajedno sa predsednikom vlade Bugarske zamolio za "balkansku rutu", koja bi, kaže, bila najbolje rešenje za Srbiju, Mađarsku, Austriju, severni deo Italije.

11.00 Završen sastanak kvadriterale, liderima se priključio i Benjamin Netanjahu

Posle završenog sastanka, liderima se priključio i Benjamin Netanjahu-Foto: Predsedništvo Srbije

10.00 - Počeo sastanak kvadriterale

U Varni je počeo sastanak kvadrilaterale kome prisustvuju premijeri Rumunije Vjorika Danćila, Bugarske Bojko Borisov i Grčke Aleksis Cipras.

U Varni je počeo sastanak kvadrilaterale kome prisustvuju premijeri Rumunije Vjorika Danćila, Bugarske Bojko Borisov i Grčke Aleksis Cipras-Foto: Predsedništvo Srbije

9.30 - Vučić se u Varni sastao sa Bojkom Borisovim

Predsednika Srbije je po dolasku u Varnu dočekao bugarski premijer, Bojko Borisov, sa kojim je razgovarao pre početka zvaničnog sastanka sa ostalim liderima.

Vučić se po dolasku u Varnu najpre sastao sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim-Foto: Predsedništvo Srbije

Posle sastanka sa Borisovim, Vučić je izneo svoje utiske.

- Po drugi put sam naišao na toplo gostoprimstvo naših bugarskih domaćina u ovoj divnoj rezidenciji. Ovo je zaista najbolje mesto za plodonosne razgovore koje smo do sada imali. Nadam se da ćemo ovde ponovo doći, i da će to biti i češće. To bi, u svakom slučaju, osnažilo naše veze i poboljšalo naše istinsko prijateljstvo - napisao je Vučić u knjigu utisaka.

Kako je naveo premijer Bugarske, uoči početka sastanka sa liderima regiona, činjenica da je ovo drugi sastanak za proteklih šest meseci dokaz je produktivnosti ovog formata.

- Počinje tradicionalni četverostruki samit između Bugarske, Grčke, Rumunije i Srbije. Činjenica da je ovo drugi sastanak za proteklih šest meseci dokaz je produktivnosti ovog formata, što doprinosi produbljivanju regionalne saradnje i razvoju dobrosusedskih odnosa - naveo je on na Fejsbuk stranici.

9.00 Predsednik Srbije na sastanku sa premijerom Izraela, Benjaminom Netanjahuom

Aleksandar Vučić sastao se u Varni sa predsednikom Vlade Izraela Benjaminom Netanjahuom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama, ekonomskoj saradnji i globalnim bezbednosnim izazovima.

Aleksandar Vučić sastao se u Varni sa predsednikom Vlade Izraela Benjaminom Netanjahuom-Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Vučić je istakao da su odnosi dve zemalje tradicionalno dobri, ali da još postoji prostor za razvoj trgovinske razmene i povećanje broja izraelskih investicija u Srbiji. U periodu od januara do septembra 2018. godine ukupna trgovinska razmena iznosila je 55,5 miliona dolara.

- Zadovoljni smo saradnjom u svim oblastima - zaključio je predsednik Vučić, pozitivno ocenivši i porast broja izraelskih turista u Srbiji.

Više detalja o ovom sastanku možete pročitati OVDE.

8.30 - Svečani doček za predsednika Vučića u Bugarskoj

Predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, u Bugarskoj je priređen svečani doček uz crveni tepih i počasnu gardu na aerodromu.

Video: Svečani doček za predsednika Vučića u Bugarskoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    2. novembar 2018 | 10:58

    Odlicno je sto ucestvujemo na ovom samitu.

  • Tamara

    2. novembar 2018 | 11:01

    Ovaj sastanak ce biti dobra odskocna daska za poboljsanje odnosa zemalja u regionu, kao i za dogovor o raznim pitanjima.

  • Mara

    2. novembar 2018 | 11:06

    Vidi se po ovome koje drzave regiona zele zaista saradnju i medjusobno dobre odnose.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA