Državni sekretar podržao premijerku, a ne svog ministra: Gajović o rijaliti programima, smeni Dejana Savića i finansiranju medija

Aleksandar Gajović je na pitanja poslanika odgovorao na sednici Odbora za kulturu

  • 0

Državni sekretar Ministarstva za kulturu i informisanje Aleksandar Gajović izjavio je danas da je premijerka Ana Brnabić bila u pravu kada je ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću poručila da rijaliti programi nisu u njegovoj nadležnosti, već da se time bavi Regulatorno telo za elektronske medije.

- Ministar je izašao sa svojim mišljenjem, a onda je usledila korekcija premijerke - rekao je Gajović na sednici Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje, odgovarajući na pitanje kakva je politika Vlade Srbije u kulturi i da li vlada u toj oblasti vodi jedinstvenu politiku.

- Moram reći da je premijerka bila potpuno u pravu - istakao je Gajović i dodao da su rijaliti programi u nadležnosti REM i da on ne misli da to regulatorno telo loše radi.

Gajović nije odgovorio na pitanje da li Vlada Srbije vodi jedinstvenu politiku u kulturi i kakva je tačno ta politika.

- Nisam advokat REM, ali smatram da rade korektno - ocenio je Gajović i dodao da, ako postoje problemi u radu regulatornog tela, onda oni leže u činjenici da ono radi u krnjem sastavu i da nema predsednika.

Gajović je rekao i da bi u slučaju Narodnog pozorišta u Beogradu voleo da čuje obe strane i upitao poslanicu Demokratske stranke Vesnu Marjanović odakle joj informacija da je većina za smenu upravnika Dejana Savića.

- U javnosti su više prisutni oni koji su za promenu rukovodstva - smatra Gajović, koji je dodao da je u Narodnom pozorištu u Beogradu zaposleno na neodređeno vreme 638 ljudi.

Sednica Odbora za kulturu - Printskrin

U nadležnosti je Upravnog odbora Narodnog pozorišta da bira direktora, predočio je Gajović i dodao da nije tačno da Ministarstvo "ćuti", već radi i ispituje situaciju, ali se ne oglašava svaki put kada preduzme neki korak.

Upitan da li je tačna vest da će Fakultet dramskih umetnosti sa Novog Beograda biti izmešten na Topčider, Gajović je odgovorio da je dekan tog fakulteta demantovao tu vest.

Gajović je ocenio i da je dva odsto budžeta Srbije za kulturu "misaona imenica" i da bi Ministarstvo volelo kada bi moglo da se približi iznosu od jedan odsto.

Na konstataciju poslanice Demokratske stranke Vesne Marjanović da dekan Fakulteta dramskih umetnosti nije demantovao vest o preseljenju, Gajović je odgovorio da će o tom slučaju pitati ministra prosvete.

Gajović nije želeo da iznese mišljenje o programu televizije Hepi koja je dobila dva miliona dinara na konkursu Ministarstva kulture i informisanja za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

Na pitanje poslanice Ane Stevanović zašto je ta televizija dobila javni novac i njenu konstataciju da Hepi emituje "najskarednije" sadržaje, Gajović je odgovorio da je komisija svoju odluku obrazložila idejom da se novim sadržajima "oduzme vreme" za emitovanje rijaliti programa.

- U komisiji su bili predstavnici novinarskih udruženja i medijski stručnjaci - podvukao je Gajović.

Gajović je dodao da može u privatnom razgovoru da iznese mišljenje o programu televizije Hepi, ali da to ne može da radi kao državni sekretar Ministarstva za kulturu i informisanje.

Poslanica Demokratske stranke Vesna Marjanović je rekla Gajoviću da nije pitanje da li većina u Narodnom pozorištu u Beogradu traži smenu direktora ili ne, već se radi o činjenici da se veliki broj umetnika pobunio zbog situacije u toj kući.

Njena koleginica Ana Stevanović ukazala je da je smenjeni direktor Drame u Narodnom pozorištu Dejan Hubač osvojio brojne nagrade i da je za vreme njegovog mandata taj deo pozorišta donosio i prihod.

Ona je istakla i da je zgrada Fakulteta dramskih umetnosti na Novom Beogradu namenski građena i da su profesori i studenti zabrinuti da mi mogli biti preseljeni zbog atraktivnosti te lokacije.

Poslanica Srpske napredne stranke Jadranka Jovanović je rekla da je svojevremeno bila "mobingovani član Narodnog pozorišta" i da smatra da u sadašnjem sporu u toj instituciji kulture "nema nedužnih".

Jadranka Jovanović - Printskrin

- Interesne grupe su i oko jednog i oko drugog - zaključila je Jovanović.

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA