≫ 

Rusija apeluje: Unmik da zaštiti prava SPC na Kosovu

Ministarstvo je kao poseban primer navelo crkve Svetog Jovana Krstitelja i Svete Paraskeve koje se više ne nalaze u lokalnim katastarskim dokumentima u Peći kao vlasništvo SPC-a

  • 3

Situacija sa imovinom Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu i Metohiji izaziva ozbiljnu zabrinutost, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, dodajući da se nastavlja praksa uzurpacije te imovine.

Ministarstvo je kao poseban primer navelo crkve Svetog Jovana Krstitelja i Svete Paraskeve koje se više ne nalaze u lokalnim katastarskim dokumentima u Peći kao vlasništvo SPC-a, objavljeno je na sajtu ruskog Ministarstva.

- Mi smatramo da je ova situacija, između ostalog, rezultat nekanonskih koraka Carigradske patrijaršije u odnosu na pravoslavlje u Ukrajini. Došlo je do pogoršanja politizovanih pristupa u vezi kanonskih pravoslavnih struktura kao i kršenja njihovih zakonskih prava - navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u vezi s tim pozvalo Unmik da izvrši pritisak na vlasti u Prištini kako bi se zaštitili legitimni interesi i prava SPC na Kosovu.

VIDEO: ČUDO! Pronađena voda u Pećkoj patrijaršiji

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raspucin

    3. novembar 2018 | 11:17

    Hoce naravno, bas ce vas poslusati evo tresu se, to vam dodje kao mujo kad je branio hasu, ajde jos jednom ga udari ako smes, ovaj ga udari a mujo opet ajde jos jednom ako smes i ovaj opet udari i tako u nedogled, dobi hasa dobre batine. Ljudi popalise sve manastire i crkve, proterali svo srpsko ljudstvo i braca sada apeluju, ma dajte smesno

  • Charley

    3. novembar 2018 | 22:24

    Ne mogu da verujem svojim ocima! Kaze: "Rusija apeluje: Unmik da zaštiti prava SPC na Kosovu"? Oni apeluju za nekakva verska prava? A zabranili Jehovine svedoke i pored toga sto je sudjenje u Moskvi islo uzivo i cela javnost (i prisutni ambasadori u sudnici) videla unapred isplaniranu sudsku lakrdiju. Milioni pisama su stigli iz citavog sveta na adresu Putina, Medvedeva i ministra pravde, oni se oglusili i otisli do kraja. Nepravda boli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA