Vučić odgovorio EU Obzerveru povodom optužbi da se u Srbiji sistematski krše osnovne medijske slobode

Odgovor predsednika Srbije na optužbe da mediji u Srbiji trpe Miloševićevo nasleđe

  • 65
Aleksandar Vucic, Jezero Gazivode, Kosovo Foto: Marko Jovanović

Srbija se, uprkos procesu reformi pokrenutom posle obaranja režima Slobodana Miloševića, u stvarnosti nije distancirala od ere državnih medija, a u toj oblasti partijski monopol je uspostavila vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) koja, iako je formalno privatila pravila Evropske unije, sistematski krši osnovne medijske slobode, objavio je 2. novembra EU Obzerver. U komentaru čiji je autor novinar Mateo Trevisan, piše da u Srbji nedostaje konkretan proboj koji bi zemlju oslobodio duhova prošlosti. Na ovaj njegov komentar reagovao je autorskim tekstom za isti portal, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Trudiću se - bez strasti - da dam racionalan i pristojan odgovor na ono što je napisano u mišljenju EUobzervera, punom optužbi protiv Srbije - napisao je Vučić u odgovoru, koji prenosimo u celosti:

Kao predsednik Srbije, retko sam reagovao na medijske napade na zemlju koju vodim, zato što sam, čini mi se, uvek razumeo da svako drugačije mišljenje i kritika služe da bi se stvari brzo promenile u našoj zemlji, za poboljšanje sebe, i za obezbeđivanje normalnog funkcionisanja i puno poštovanje demokratskih normi i zakona.

Ali, trudiću se - bez ikakve strasti - da dam racionalan i pristojan odgovor na ono što je napisano 2. novembra u Mišljenju EUobzervera, punom optužbi protiv Srbije.

1. To je potpuna laž da je medijska mreža postala predmet disruptivnog državnog monopola - naprotiv, napravili smo strategiju i - posle toliko godina i toliko reformi - mi smo prva vlada koja se odrekla učešća u medijima u najvećoj meri.

Spomenuli ste slučaj Tanjug, ista ona agencija za koju su isti nezavisni novinari objavili čitulju u njihovim novinama, na dan kada je zatvorena zbog prestanka rada te državne agencije.

Danas, kada ta odgovarajuća agencija radi, govori istinu, bez podrške države, to je još jednom naša greška - države, vlade, i moja, kao predsednika.

Bilo bi lepo kada bi se mnogi u EU složili, kao i u Srbiji, da li žele da zatvorimo medije u državnom vlasništvu, ili žele da budemo blagonakloni prema njihovom radu.

2. Autor, Mateo Trevisan, kaže da su fizički napadi na novinare samo vrh ledenog brega, a ja vas pitam: koja zemlja u EU ima manje napada na novinare od Srbije, ne uključujući brutalne napade predstavnika opozicije na novinarke TV Pinka - Goce Uzelac i Mare Dragić? Molim vas, odgovorite mi konkretno koja je EU zemlja sa manje fizičkih napada na novinare, sa konkretnim podacima.

Napada na novinarke Pinka - Printksin: Таnjug

3. Trevisan kaže da se pritisak vrši na različite načine, između ostalih, kroz brojne sudske procese protiv novinara.

Želeo bih da vas obavestim da više od 90% slučajeva koji su bili pokrenuti protiv novinara si bili od lidera opozicija, a ne od predstavnika vlade.

Lično, uprkos brojnim uvredama, pretnjama i klevetanjima u proteklih šest godina, nisam nikada podneo žalbu protiv medija i novinara. Verujem da sam na ovaj način pokazao ako treba da se odnosimo kako trebamo negovati razlike.

4. Dodatno, želim reći da niko nikada, u bilo kom slučaju, nije zatvorio "Vranjske novine", iako je njihov promet bio mali na tržištu. I oni se nisu suočavali sa pritiskom.

5. Dalje, u članku se kaže da nije došlo do rešenja u slučaju Dade Vujasinovića, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Slavko Ćuruvija - Foto: Tanjug Arhiva/AP/Peđa Milosavljević

Ti ljudi su ubijeni pre 30, 20 i 15 godina. Takozvana demokratska vladajuća vlast o kojoj tako lepo pričate nije pomerila ni jedan od tih slučajeva sa početne tačke.

Uprkos borbi sa duhovima iz prošlosti, podignuta je optužnica i privođenje optuženog je uskoro završena.

Takođe, već tri godine slušam da će se ubijanje novinara dogoditi u Srbiji, a novinari su u međuvremenu ubijeni na Malti, u Sloveniji, Bugarskoj, ranjeni su u Crnoj Gori, dok u Srbiji (ne uključujući povrede Gordane Uzelac koje je naneo član opozicije), nije bilo slučajeva sa ozbiljnim povredama.

Razumem da sam ja laka meta za svakog ko želi da napadne Srbiju zbog medijske situacije, prvenstveno zbog kratkog učešća u Miloševićevoj vladi, pre 20 godina, ali bi sve ih zamolio da koriste činjenice - a ne mantru koja je postavljena kao jedini način da se napada Srbija, koja se ekonomsko značajno poboljšava, čija reputacija raste širom sveta i koja pokušava da reši važne regionalne političke probleme.

POBOLJŠANJE

Konačno, slažem se sa vama oko jedne stvari. Situacija u Srbiji sigurno nije brilijantna i ima mnogo stvari koje moramo uraditi kako bi bilo bolje.

Upravo zato je važno za državu da nastavi da sarađuje sa svim predstavnicima medija i sindikatima.

Premijerka Ana Brnabic i ja smo čvrsti u pokazivanju političke volje da povoljšamo situaciju u medijima i da sarađujemo sa relevantnim novinarima i medijskim udruženjima kako bi ostvarili taj cilj.

Pozvali smo OSCE kako bi olakšali ovaj proces, dok su novinari i udruženja pozvani da doprinesu delegiranjem članova radne grupe za dizajniranje medijske strategije.

Kako sva medijska udruženja i sindikati kažu, dobra vest je u tome što se ovaj dokument izrađuje u široko uključivom procesu, što je zadovoljavajuće.

Naravno, nadam se da ćemo dobiti pomoć EU, i spremni smo da radimo zajedno sa vama i da dostignemo evropske standarde - naveo je predsednik Srbije.

(Telegraf.rs/EU Obzerver)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    6. novembar 2018 | 11:49

    Predsednik uvek na sve ima pravi odgovor. Svakome dostojno odgovori.

  • Era

    6. novembar 2018 | 12:03

    Svako ima pravo na svoje mišljenje, to ne znači da je u pravu.

  • Una

    6. novembar 2018 | 12:05

    Srbija ima svoje protokole, gde je označeno šta i kako se radi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA