Ovo je alarm za hitnu reakciju! Ljajić traži da EU reaguje posle najnovije odluke Prištine

Priština za 10 odsto povećala porez na svu robu iz Srbije

  • 19

Povodom vesti da su privremene institucije u Prištini odlučile da za 10 odsto povećaju porez na svu robu iz Srbije i BiH, kako navodi današnja Koha, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da, ako je ta vest tačna, apsolutno mora da reaguje Evropska komisija.

- Ako je ova vest tačna, to praktično znači da CEFTA sporazum više ne funkcioniše, jer pored svih vancarinskih barijera koje je do sada Kosovo uvodilo prema drugim ekonomijama i zemljama Zapadnog Balkana, ovaj drastičan korak znači da su se privremene kosovske institucije odlučile za klasični protekcionizam i za ne samo vancarinske, već i klasične barijere koje sprečavaju slobodan protok roba - rekao je Ljajić Tanjugu.

Rasim Ljajić - Foto: Marko Jovanović

Ministar navodi da je ovo "alarm za hitnu reakciju", pre svega Evropske unije, koja je, podseća, svojevremeno bila pokrovitelj CEFTA sporazuma.

- U okviru CEFTA je teško očekivati da bilo koja institucija može da reaguje, jer je mehanizam za rešavanje sporova jako spor -  ukazao je Ljajić.

Navodi da na tu odluku Prištine apsolutno mora da reaguje Evropska komisija i ističe da je uzaludno govoriti o slobodnoj trgovini, ukidanju barijera i zajedničkom ekonomskom prostoru, ako se unilateralno uvode barijere prema drugim partnerima Zapadnog Balkana.

Privremene institucije u Prištini, kako piše Koha, na taj potez su se odlučile kao odgovor na, kažu, kampanju koja se vodi protiv Kosova.

Navodi se da je tu meru predložio ministar trgovine, Endrit Šalja, koji je rekao da je to "međunarodna praksa".

Takođe, meru je podržao zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj, koji je rekao da je to "odgovor na divlju kampanju Srbije" protiv Kosova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Proka

    6. novembar 2018 | 16:42

    Uvesti im recipročno ekološku taksu za svakog putnika koji kroči preko administrativne linije, i za svako motorno vozilo.

  • GR

    6. novembar 2018 | 17:31

    Ma nevaljamo mi srbi sami sebi,evo primer:Zivim u Cikagu vec 17 god.i meni kao Srbinu traze milion papira za Srpsko Drzavljanstvo a pricam sa siptarom sa Kosova(takodje iz Cikaga)i on mi kaze da dobije pasos po hitnom postupku za par dana kada zeli da putuje u svoje Kosovo,pa ko je ovde lud pitam se ja?

  • Sima kosmos iz dalekog svemira

    6. novembar 2018 | 18:09

    Puna Srbija šiptara koji dobijaju Srpsko državljanstvo i tako oni polako ali sigurno nas istiskuju prave po petoro šestoro dece kupuju Srpske kuće i Imanja zašto se ne uvede zakon da Srbin ne sme da proda imovinu strancima i vrlo brzo će se rešiti problem ovako za 50 godina bićemo u manjini u sopstvenoj zemlji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA