≫ 

Zvanično 10. država povukla priznanje nezavisnosti Kosova: Veliki uspeh Srbije! (FOTO)

Kako je naveo Dačić, Priština govori da su povlačenja priznanja Kosova laži i klevete, jer ih to boli

  • 46

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da očekuje danas da još jedna zemlja povuče priznanje nezavisnosti Kosova, i baš kao što je i mislio - ostrvska država u Indijskom okeanu, Unija Komora, to je i učinila.

- To će biti deseta zemlja koja je povukla priznanje - rekao je ranije Dačić gostujući na RTS. Kako je naveo, Priština govori da su povlačenja priznanja Kosova laži i klevete, jer ih "to boli". Iako su rekli da su to neke "bezveze zemlje", to je ipak 10 glasova u UN, dodao je šef srpske diplomatije.

Dačić je na konferenciji za novinare s ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora Suefom Mohamedom El-Aminom rekao da je to deseta zemlja koja je poslala notu Srbiji u kojoj se navodi da povlači priznanje Kosova kako bi omogućila dvema stranama da dijalogom dođu do pravičnog, ravnopravnog i trajnog političkog rešenja.

Dačić je rekao da će Srbija nastaviti da proverava spisak zemalja za koje Priština tvrdi da su priznale Kosovo.

- Stalno govore da su to moje laži i klevete, danas mogu da se uvere, da vide autentičnu notu - rekao je Dačić i istakao da Beograd nije protiv Prištine, već protiv toga da se jednostrani akti nameću kao svršen čin.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIC/

Govoreći o glasanju za ulazak Kosova u Interpol, Dačić je ponovio da Priština ne želi u tu međunarodnu organizaciju kako bi se borila protiv kriminala, već da bi pokazala da je Kosovo nezavisno.

- Ako hoćete da budem ciničan, gotovo celo rukovodstvo Kosova je već u Interpolu - na poternicama - rekao je Dačić.

On je dodao da je Zapad možda obećao Interpol Kosovu, ali da treba sačekati glasanje ističući da Unija Komora, na primer, neće podržati Kosovo, iako se nalaze na njihovom spisku (država koje će im omogućiti ulazak u Interpol).

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIC/

Dačić je rekao da će Austrija glasati za Kosovo u Interpolu, ali istakao da ta zemlja neće dati Prištini viznu liberalizaciju.

- Hoćete da ih pustite u Interpol, ali nećete da im date viznu liberalizaciju jer će da dolaze kod vas - rekao je Dačić i dodao da je austrijski kancelar Sebastjan Kurc dizao čaše sa šampanjcem u Prištini povodom prijema u Interpol, ali da će se tek videti ko će poslednji nazdravljati.

Ministar El-Amin je kazao da je njegova država solidarna sa Srbijom jer dve zemlje imaju sličan problem kada je u pitanju teritorijalni integritet.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIC/

- Podržavamo pregovore kako bi bilo više mira i stabilnosti u celom regionu - rekao je El-Amin i dodao da je istorija pokazala da jedino dijalog može da omogući bolju saradnju među narodima.

Dačić je Taminu uručio poklon, dres igrača FK Crvene zvezde Bena, koji je sa Komora, čestitavši ujedno Crvenoj zvezdi jučerašnju pobedu nad Liverpulom.

Ministar Unije Komora je Dačiću poklonio zastavu te zemlje.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIC/

Do sada su priznanje Kosova povukli Granada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

Unija Komora je po državnom uređenju republika, smeštena na severnom delu Mozambičkog kanala na istočnoj obali Afrike između severoistočnog Mozambika i severozapadnog Madagaskara.

Država se sastoji od tri velika ostrva i brojnih manjih ostrva i ima oko 795.000 stanovnika (procene u 2016. godini). Glavni grad je Moroni.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Makica

    7. novembar 2018 | 09:59

    Rusija,Kina,Indija.....

  • Katarina

    7. novembar 2018 | 10:50

    Sve više zemalja podržava stav Srbije po pitanju KiM.

  • Vlajko44

    7. novembar 2018 | 10:11

    10.zemlja koja je povukla priznanje Kosova.Sigurnim putem idemo ka tome da ce u skorije vreme sve vise zemalja povuci svoje priznanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA