Podrška Beča za ukidanje prištinske takse: Čadež uručio pismo generalnom sekretaru Ministarstva privrede i digitalizacije Austrije

Naišli smo na veliko razumevanje i spremnost predstavnika austrijskih institucija da se angažuju na rešavanju ovog problema - izjavio je Marko Čadež

  • 1

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež danas je u Beču generalnom sekretaru Ministarstva privrede i digitalizacije Austrije Mihaelu Esterlomu uručio pismo PKS povodom prekjučerašnje odluke prištinskih vlasti da uvedu dodatnu desetoprocentnu taksu na robu iz Srbije i ukazao na štetu koja se takvim potezom institucija u Prištini nanosi srpskoj, ali i privredi celog regiona.

- Naišli smo na veliko razumevanje i spremnost predstavnika austrijskih institucija da se angažuju na rešavanju ovog problema i ukidanju  ove iracionalne odluke.  Ispostavilo se da smo u pravo vreme  na pravom mestu, jer je pismo odmah dostavljeno austrijskoj  ministarki ekonomije Margarete Šrambok, koja boravi u Briselu i koja će tokom dana imati sastanak sa evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom,  uručiti joj pismo, preneti naše poruke  i razgovarati o rešavanju problema, koji  ima posledice na privredu celog regiona - izjavio je Čadež.

Čadež je, inače, jutros pismo PKS  predao i predsedniku Privredne komore Austrije Haraldu Mareru, koji je u razgovoru  istakao da će se i austrijska komora i on lično angažovati i reagovati povodom  problema nastalog odlukom Prištine o uvođenju nameta za robu iz Srbije.

Predsednik PKS je sa generalnim sekretarom za privredu i digitalizaciju Austrije razgovarao i o podršci austrijske vlade procesima digitalizacije srpske privrede i aktivnostima Centra za digitalnu transformaciju.

Naišli smo na veliko razumevanje i spremnost predstavnika austrijskih institucija da se angažuju na rešavanju ovog problema-Foto: Tanjug/Biznis forum Leposavic

- Austrija je pouzdan partner Privrednoj komori Srbije u ovim procesima. Uz austrijsku podršku smo i  formirali Centar za digitalnu transformaciju privrede i krenuli u digitalnu transformaciju privrede. Nastavljamo naše projekte, radimo sa preduzećima i želimo da zajedno primenimo austrijska iskustva u procesima digitalizacije i digitalne transformacije, posebno malih i srednjih kompanija u Srbiji kako bi ona opstala na tržištu i postala konkurentnija - rekao je Čadež.

To je kaže, utoliko važnije, jer danas svako preduzeće, bilo da je  pekara, frizerski salon ili proizvodi mašine mora da koristi digitalne alate u svakom segmentu poslovanja od proizvodnje, preko marketinga do prodaje.

Predsednik Čadež će danas popodne govoriti na konferenciji posvećenoj  učenju kroz rad i obeležavanju pet godina postojanja Evropskog saveza za učenje kroz rad.

Čadež će, u ime PKS i privrednih komora Zapadnog Balkana, potpisati pristupnicu tom savezu koji je jedinstvena platforma  za povezivanje državnih institucija, poslovne zajednice, biznis asocijacija, socijalnih partnera i  svih drugih učesnika u procesu stručnog obrazovanja mladih sa ciljem promocije učenja kroz rad i  unapređenja kvaliteta i  obrazovne ponude.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    8. novembar 2018 | 16:34

    I ovo ce šiptari morati da povuku...pa ce jos vise da nas mrze...ali...od mrznje se ne zivi,nego umire!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA