≫ 

RIK izašao sa konačnim rezultatima: Ko je dobio najveću podršku u savetima nacionalnih manjina?

Za češku i rumunsku manjinu rezultati će biti saopšteni posle ponovljenih izbora na dva izborna mesta 14. novembra

  • 0

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je sinoć konačne rezultate na izborima za nacionalne savete 16 nacionalnih manjina, koji su održani 4. novembra, dok će za češku i rumunsku manjinu rezultati biti saopšteni posle ponovljenih izbora na dva izborna mesta 14. novembra.

Prethodno su na elektorskim skupštinama u Beogradu svoje predstavnike u savetima izabralli pripadnici hrvatske, crnogorske, ruske i makedonske nacionalne zajednice.

U poseban birački spisak nacionalnih manjina upisano je 507.183 birača, koji su 4. novembra mogli da glasaju na 926 biračkih mesta, a sinoć u 20 sati je ujedno bio i zakonski rok za objavljivanje konačnih rezultata izbora.

Prema konačnim rezultatima, najveću podršku Albanaca dobila je lista čiji je nosilac Šaip Kamberi, a Bošnjaka Sulejmana Ugljanina, dok je nešto manje dobila lista Muamera Zukorlića.

Lista "Samoopredeljenje - Sulejman Ugljanin" dobila je 22.141, odnosno 14 mandata, dok je"Matica Bošnjačka - Muamer Zukorlicć" dobila 20.748, odnosno 13 mandata.

Lista "Vakat je", koju je podržao lider Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, osvojila je osam mesta u Nacionalnom savetu Bošnjaka.

Što se tiče rezultata izbora za članove Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, lista koju je predvodio Šaip Kamberi, odnosno Partija za demokratsko delovanje, dobila je 4.719 glasova, odnosno šest mandata.

"Alterantiva za promene - Šćiprim Arifi" dobila je četiri člana saveta, "Demokratska partija - Nagip Arifi" i lista Ragmija Mustafe po dva, dok je "Pokret za reforme" Samija Saljihua osvojio jedno mesto u Savetu.

Foto: Tanjug/Dusan Anicic

Lista "Albanski forum za ekonomski razvoj Srbije", čiji je nosilac bio Muharem Saljihu, nije osvojila nijedan glas, kao ni bošnjačka "Stari dedo".

Većinu u Nacionalnom savetu Mađara činiće 30 članova liste "Mađarska sloga" koja je osvojila 39.166 glasova od 129.467 birača koji su izašli na izbore.

Za Nacionalni savet aškalijske nacionalne manjine glasalo je 1.216 birača, a najviše članova saveta- sedam, osvojila je lista "Za pobedu" Erdelja Osmana.

U Nacionalnom savetu bugarske nacionalne manjine najviše članova imaće lista "To smo mi - Prirodni pokret", koja će imati 17 članova.

Na izborima za članove Saveta bunjevačke manjine 13 članova osvojila je lista "Bunjevci zajedno". Glasalo je 7.844 birača.

Lista "Vlasi za Srbiju" imaće 22 člana u Savetu vlaške nacionalne manjine. Za tu listu glasalo je 13.320 birača, pokazali su konačni rezultati.

Što se tiče Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine, svih 15 članova biće sa liste "Grci zajedno - Petar Rodificis", koja je jedina učestvovala na tim izborima.

Na izborima za članove nacionalnog saveta egipatske nacionalne manjine, šest mandata dobila je lista "Esnaf" Kujtima Demira, koja je osvojila 946 glasova od 3.938 glasača koji su učestvovali ma izborima.

Foto: Tanjug/Dusan Anicic

U savetu Poljaka svih 15 članova biće sa liste "Svim srcem za Poljake".

Lista "Gerhard - podunavske Švabe - zajedno, Antun Bek" osvojila je 10 mandata u Nacionalnom savetu nemačke nacionalne manjine, a za tu listu glasalo je 708 birača od ukupno 1.216 njih.

Najviše glasova za izbor članova Saveta romske nacionalne manjine osvojila je lista "Sveevropski romski pokret" koja će imati 32 od 35 članova tog saveta.

Lista "Rusini zajedno" imaće devet mesta u Savetu rusinske nacionalne manjine.

Lista "Matica slovačka u Srbiji " osvojila je 14 mandata na izborima za savet te nacionalne manjine.

Na izborima za slovenačku manjinu lista "Slovenci zajedno", koja je bila jedina, ima 15 mandata.

Foto: Tanjug/Dusan Anicic

Nacionalni savet ukrajinske nacionalne manjine činiće pet članova Grupe birača "Senjuk" Ivana Kuzme, zatim četiri člana liste "Tvoj narod, tvoj glas-zajedno za Ukrajince-Miroslav Hočak", a tri sa liste "Kolomejka-Nikola Ljuhović".

Na sednici RIK-a rečeno je da je ove izbore obeležio minimalan broj prigovora, svega šest.

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina biće ponovljeni 14. novembra na dva glasačka mesta - u Beloj Crkvi i Vršcu, gde će ponovo glasati pripadnici češke, odnosno rumunske manjine, rečeno je na sednici RIK-a.

Svoje predstavnike na neposrednim izborima birali su Rusini, Albanci, Romi, Bošnjaci, Rumuni, Slovaci, Aškalije, Egipćani, Nemci, Česi, Bugari, Bunjevci, Vlasi, Mađari, Ukraijinci, Grci, Poljaci, Slovenci, dok su Hrvati, Crnogorci, Makedonci i Rusi to učinili na elektorskim skupštinama.

Na neposrednim izborima pravo glasa imalo je 467.545 birača.

Nakon što RIK komisija objavi rezultate u Službenom glasniku, saveti u roku od 20 dana moraju da se konstituišu i formiraju organe.

Svaki savet ima predsednika, izvršni odbor i odbore za četri ključne oblasti u kojima saveti i imaju nadležnosti - obrazovanje, kulturu, obaveštavanje i službenu upotrebu jezika i pisma.

VIDEO:  Ugljanin provocira posle izbora

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA