Kušner pomaže Tačiju da "opere" biografiju: Po 22 evra prodaju knjigu o "modernom državniku"

Objavljeno je i pismo koje je britanski advokat Džefri Najs uputio Vladi Kosova, sa skandaloznim podacima da je Tači prvo platio za biografsku knjigu, a potom i da je ostalo oko pola miliona neisplaćenog duga Najsu

  • 3

Promocija biografije predsednika Kosova Hašima Tačija „Rađanje demokratije: Hašim Tači i put ka nezavisnosti Kosova“ autora Žaka Bodina, za koju je predgovor napisao bivši šef Unmik Bernar Kušer održana je u Parizu, a događaj je uživo prenošen, objavio je Kossev.

Posle „Nova država, moderni državnik – Hašim Tači – biografija“ stigla je nova knjiga o političkim veštinama dugogodišnjeg prvog čoveka Kosova. Knjiga košta 22 evra. U opisu knjige akcenat se stavlja na period tokom 1999. kada je „nakon jedanaest nedelja bombardovanja nekadašnji predsednika SRJ Slobodan Milošević kapitulirao i evakuisao se sa Kosova“.

Knjiga govori i o „13.000 poginulih“, o „skoro milion izbeglica“, kao i o tome da je „na predlog Ujedinjenih nacija“, deset godina kasnije – 2008, „Kosovo postalo suverena država“, navodi KoSSev.

Prištinski Indeksonline objavio je fotografije sa promocije knjige u Parizu, u razgovoru sa Bernardom Kušnerom, sa zastavama Francuske i Kosova. Ova knjiga se pojavila pošto su se tek slegli utisci o promociji prve, izdate početkom ove godine, kao i skandal u vezi sa njom.

„Nova država, moderni državnik – Hašim Tači – biografija“, delo je autora novinara lista Times – Rodžera Bojsa i Suzi Džeger , a za promociju su bile zadužene Kušnerove kolege, Volfgang Petrič i Albert Roan, na Diplomatskoj akademiji u Beču, uz Edija Ramu.

- Ova knjiga je priča o retkom uspehu zapadne vojne intervencije i prva biografija novog predsednika Kosova, najmlađe zemlje u Evropi - opisao je izdavač Biteback publishing ovaj prvenac, podseća Kossev.

Pojedini mediji su drugačije pisali.

- Jedan političar, koji sebe želi da ovekoveči kroz biografiju, po pravilu ima tri opcije: Prvo, on traži pisca za svoje memoare. Drugo, on odgovara na pitanja nezavisnih novinara koji istražuju za specijalnu knjigu. Treće, on angažuje autore koji zapisuju tačno ono što želi da pročita o sebi, a za odgovarajuću naknadu. Poslednje je pojas za spasavanje za političare koji imaju urušen imidž, uključujući i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Bivšem gerilskom šefu je voda do vrata - početkom godine pisao je i Neue Zürcher Zeitung. Pošto je sa poznatim diplomatama tokom proleća promovisao svoju biografiju, obilazeći evropske prestonice – Pariz, London, Beč.., iz Prištine stigla je nova vest, ali o aferi. Objavljeno je, kako se navodi, pismo koje je britanski advokat Džefri Najs uputio Vladi Kosova, sa skandaloznim podacima da je Tači prvo platio za biografsku knjigu, a potom i da je ostalo oko pola miliona neisplaćenog duga Najsu.

Nekadašnji tužilac Haškog tribunala, ser Džefri Najs, predvodio je suđenje Slobodanu Miloševiću i za kosovske Albance je bio, kako su ga opisali kosovski mediji, „jedna od najvoljenijih javnih ličnosti neposredno nakon rata“.

Neposredno nakon što je Dik Marti spremio svoj specijalni izveštaj o trgovini organima Srba, Tači je angažovao Najsa da ga savetuje da pripremi potreban materijal za vreme kada se osnuje Specijalni sud, ali je i pomogao deo predsednikove biografske knjige.

- Radili smo kako bi kosovska vlada mogla da pripremi materijal kojem niko neće imati pristup, a koji će se koristiti kada pojedinci budu optuženi od strane Specijalnog suda - objasnio je tada Najs.

- Amnestija od ratnih zločina mogla bi da bude deo onoga što se najavljuje kao konačni sporazum između pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, odnosno kako će ga videti strane koje priznaju kosovsku nezavisnost – Kosova i Srbije. Time bi bio raspušten Specijalni sud. Diplomate su u šoku - istovremeno je pisala Koha Ditore.

- Postoji potpuna kritika ovog procesa koji se odvija u Briselu, kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom nivou, ali ću biti direktan: Šta je alternativa miru i sporazumu sa Srbijom? Rat? Tragedija? Razumevanje ili izgradnja zida između Kosova i Srbije dugog 300 kilometara? – rekao je Tači na promociji knjige u Parizu.

Druga knjiga se objavljuje u jeku priprema i najava o postizanju konačnog pravno-obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine. Tačiju nedostaje konsenzus šireg političkog spektra za ideju koju promoviše od letos – „minorna korekcija granica sa Srbijom i pripajanje Preševske doline Kosovu“, piše Kossev.

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA