Srbija želi nastavak razgovora, ali Priština ne ispunjava ništa od dogovorenog: Dačić o kompromisnom rešenju kosovskog pitanja (FOTO)

Mi želimo da se razgovara otvoreno u pokušaju da se traže rešenja i kompromisi - izjavio je Ivica Dačić

  • 2

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se nada da će dijalog Beograda i Prištine imati uspešan tok i uspešan kraj, ali da ne može konkretno da kaže kada će razgovori biti nastavljeni, a ni kada će biti okončani.

- Mi želimo da se razgovara otvoreno u pokušaju da se traže rešenja i kompromisi - rekao je Dačić, ali je dodao da je najveća prepreka dijalogu i dogovoru vlast u Prištini, a ne međunarodna zajednica.

Odgovarajući na pitanja novinara posle svečane liturgije u Crkvi Uspenja blažene device Marije, on je rekao da je Beograd spreman da učestvuje u dijalogu u želji da se postigne kompromisno rešenje koje mora da uvažava interese i albanskog i srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji.

Mi želimo da se razgovara otvoreno u pokušaju da se traže rešenja i kompromisi-FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Najnoviji potezi Prištine, kaže Dačić, govore da Priština ne ispunjava ništa od dogovorenog.

On je rekao da je s predstavncima Vatikana imao otvorene razgovore o tome koliko je hrišćansko kulturno i versko nasleđe važno i kako da svi zajedno pomognu da to bude jedna od tema u dijalogu.

Naveo je, međutim, da veoma često odnose sa Vatikanom gledamo kroz probeleme koji su postojali u vezi sa crkvom u Hrvatskoj i Drugi svetski rat.

- Ovo je pitanje univerzalnog karaktera. Odnosi sa Svetom stolicom daleko prevazilaze to pitanje. Bilo bi dobro da postoje kontakti i sastanci predstavnika SPC sa Svetom stolicom. Što se tiče interesa srpskog naroda i Srbije mislim da bi sve to bilo korisno - kaže Dačić, koji je danas prisustvovao svečanoj liturgiji povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

Najnoviji potezi Prištine, kaže Dačić, govore da Priština ne ispunjava ništa od dogovorenog-FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

On je ponovio svoj stav, da misli kako bi poseta pape bila korisna, za Srbiju i za srpski narod u celini.

Bečki nadbiskup, kardinal Kristof Šenbron, koji je služio svečanu liturgiju, odgovarajaći na pitanje da li je njegov dolazak na liturgiju doprinos nastojanju da papa poseti Srbiju, rekao da "nema nikakav nalog od strane pape po ovom pitanju".

- Ali, imam nalog koji mi nalaže moje srce kao Austrijanca, jer imamo zajedničku istoriju na ovim područjima i vrlo mi je stalo do pomirenja - rekao je Bečki nadbiskup, kardinal Kristof Šenbron, koji je svojevremeno učestvovao u izboru pape Franje.

Dačić je zahvalio kardinalu što je poklonio jednu crkvu u Beču za SPC, gradu u kome živi veliki broj Srba.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • WTF

    10. novembar 2018 | 17:26

    Ne ispunjavaju ono sto treba da ispune,a vi i dalje hocete pregovore?

  • sali

    10. novembar 2018 | 16:31

    Ma nemoje? A kada ce imati drzavu koja povuce priznanje Kosovu kao drzavu!!!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA