≫ 

Završen sastanak Vučić i Merkel u Parizu: Razgovor o Kosovu uoči proslave sto godina od pobede u Prvom svetskom ratu (FOTO) (VIDEO)

Sastanak je, da podsetimo, organizovan na lični zahtev nemačke kancelarke i počeo je u 9 sati

  • 54

U Parizu se danas obeležava 100 godina od primirja u Prvom svetskom ratu, gde će centralnoj ceremoniji u 11 sati kod Trijumfalne kapije biti prisutno više od 80 šefova država, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić se nešto ranije, oko 9 sati, sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a razgovor je organizovan na njen lični zahtev, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Tema razgovora bila je nepoznanica, ali se spekuliše da je bilo reči o Kosovu.

Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

Aleksandar Vučić će se potom sasttati i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Predsednik Srbije je u Pariz doputovao juče, gde je u večernjim časovima zajedno sa šefovima država i vlada iz svih krajeva sveta, obišao izložbu "Pikaso: plavo i roze" u Muzeju "Orsej", a nakon toga bio gost na koktelu za visoke zvanice.

Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

Predsednik Srbije izjavio je, uoči posete, da će u Parizu, pored Merkelove, imati bilateralne razgovore i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

- To je ono što smo do sada zakazali, sve ostalo će biti u okviru manifestacije na kojoj ću sa ponosom nositi naš cvet - Natalijinu ramondu, pošto je Srbija, sila pobednica iz Prvog svetskog rata, na žalost izgubila 1.247.000 ljudi - rekao je Vučić.

Među učesnicima na svečanosti u Parizu čiji je domaćin predsednik Francuske Emanuel Makron su, između ostalih, i predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin.

Osim zemalja pobednica u Prvom svetskom ratu, obeležavanju će prisustvovati i predstavnici poraženih zemalja, poput Nemačke koju će predstavljati kancelarka Angela Merkel.

Glavna ceremonija počeće danas u 9.30 ispred Trijumfalne kapije, gde će se uz najviše vojne počasti zvanicama obratiti francuski predsednik.

Foto: AP/Tanjug

Srbija je u Prvom svetkom ratu izgubila 1.247.000 ljudi.

Vučić će uoči odlaska u Pariz poručio da će učešće u ceremoniji iskoristi da svima ukaže na to da je srpski narod proporcionalno broju stanovnika bio jedna od dva najstradalnija naroda u Prvom svetkom ratu, te da zaslužuje posebno mesto u istoriji čovečanstva.

- A i da kažem svim drugima koji su bili na suprotnoj strani, koji su učestvovali u ubijanju Srba, da smo mi veliki narod, da smo sve to uspeli da oprostimo. Jedino što nećemo da zaboravimo nego ćemo da nastavimo da izdajemo knjige i da govorimo o svemu tome kako bi naša deca znala koliko su njihovi dedovi visoku cenu platili za slobodu Srbije. Za nas više vrednosti od srpske slobode, slobode naše zemlje - nema - poručio je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dada

    11. novembar 2018 | 22:59

    Nadamo se daljoj podrsci Merkelove!

  • Mile

    11. novembar 2018 | 23:00

    Merkelova kao najuticajnija žena na svetu, može nam puno pomoći. Nadam se da ćemo dobiti njenu podršku.

  • Miljana

    11. novembar 2018 | 18:06

    Nadam se da ce Merkelova dati podrsku Srbiji a ne siptarima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA