Za uspešan dijalog Priština mora da prestane da igra dvostruku igru: Dačić za pametnu politiku Srbije u miru (FOTO)

Ministar spoljnih poslova je rekao da ne smatra da je to bilo kakav pritisak

  • 0

Nije dovoljno da budemo samo heroji u ratu, već moramo da vodimo i pametnu politiku u miru, kako ne bismo u miru izgubili sve ono što smo ratovima izborili, rekao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Posle polaganja venaca na Francuskom groblju u Beogradu povodom stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, on je rekao da je važno da se danas pošalje poruka mira, pomirenja i zajedničke budućnosti evropskih naroda.

Ministar je podsetio na veliku pobedu saveznika u Prvom svetskom ratu, među kojima je i Srbija, međutim i ukazao da je to bilo jedno veliko stradanje Srbije koja je u tom ratu izgubila trećinu stanovništva.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Treba izvući pouku, kaže Dačić, da se mora voditi i pametna politika u miru.

Pozitivno ocenio susret Vučića i Merkel

Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozitivno je danas ocenio želju nemačke kancelarke Angele Merkel da u Parizu razgovara s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da bude upoznata s tokom dijaloga između Beograda i Prištinu.

- Ne znam šta su razgovarali, zato što nisam bio prisutan, ali, generalno, to je želja kancelarke Merkel da bude upoznata s tokom dijaloga i to ocenjujem pozitivno - rekao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje novinara, on je rekao da ne smatra da je to bilo kakav pritisak.

Dačić je novinarima posle polaganja venaca na Francuskom groblju u Beogradu povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu rekao i da će sledeće sedmice biti reči o Kosovu i Metohiji na sednici Saveta UN kojoj će i on prisustvovati.

- Mi ćemo biti konstruktivni. Želimo da se dijalog nastavi, i da se mirno rešavaju svi problemi - naveo je Dačić.

Pred nama važne posete svetskih lidera

Foto: Tanjug/AP

Ocenio je da su svi razgovori na visokom nivou, poput današnjeg sastanka predsednika Vučića s kancelarkom Merkel, ili sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom koji će uskoro posetiti Srbiju, ali i s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u januaru, veoma značajni.

Ističe da takvi razgovori nisu značajni samo za Srbiju, već i za čitav region, odnosno za pokušaj da se dođe do mirnog rešenja.

On je dodao da je veliko pitanje kada će dijalog biti nastavljen, jer, kako kaže, treba prvo rešiti spoljna pitanja, poput aktuelnog problema u vezi s taksama za uvoz robe iz Srbije na Kosovo.

- Očigledno je da kad god postoji bilo kakva šansa da se ide korak napred, oni (Priština) uvek imaju neke incidente ili odluke koje nas vraćaju unazad. I obično se dešava da jedna grana vlasti radi jedno, a druga drugo. Sad je (predsednik Kosova Hašim) Tači rekao da ne podržava uvođenje takse na robu iz Srbije, tako su govorili i o ZSO, ali posledica toga je da se ne realizuje ništa što se dogovori u Briselu - kaže Dačić.

Poručuje da za uspešan kraj dijaloga Prištini treba da se stavi do znanja da ne sme da igra dvostruke igre i da treba da bude posvećena dijalogu.

(Telegraf.rs /Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA