Izvestilac EP za Kosovo: Bezvizni režim za Prištinu do maja 2020?

- Svi očekujemo da države EU sada odluče i iskreno se nadam da su svesne važnosti ovog pitanja - rekao je Igor Šoltes

  • 17

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes potvrdio je da su određene zemlje članice Evropske unije rezervisane prema odobrenju bezviznog režima za Prištinu, ali se, kaže, nada da će pozitivna odluka ipak biti doneta do maja sledeće godine.

U intervjuu za prištinski Zeri, Šoltes je istakao da procedura glasanja o pitanju vizne liberalizacije u Savetu ministara EU ne zahteva apsolutnu većinu te se nada završetku tog procesa do maja sledeće godine, pre nego što istekne mandat Evropskom parlamentu.

- Svi očekujemo da države EU sada odluče i iskreno se nadam da su svesne važnosti ovog pitanja. Nadam se da neće biti nikakvog revolta ili drugih formi destabilizacije u regionu jer bi to bio veliki korak unazad za sve nas - rekao je Šoltes, nakon što su pojedini predstavnici privremenih prištinskih vlasti izjavili da dijalog sa Beogradom treba usloviti viznom liberalizacijom.

Predstavnici prištinskih vlasti najavljivali su ranije da će vizna liberalizacija biti dobijena do kraja ove godine, pa je njihova nervoza sve veća s obzirom na to da su za maj naredne godine zakazani izbori za Evropski parlament.

List navodi da je Šoltes naglasio da je kašnjenje ratifikacije demarkacije granice sa Crnom Gorom, tokom tri godine, produžilo liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

(Kraj) jop/zn

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lazar

    12. novembar 2018 | 15:13

    Nema od ovoga nista, ceo svet je uvideo gresku koju su pocinili priznavanjem teroristicke i mafijaske drzave Kosovo.

  • Milan

    12. novembar 2018 | 15:01

    Njima vize ne trebaju oni i ovako haraju po čitavoj Evropi.

  • brana

    12. novembar 2018 | 15:07

    Nadam se da ce ovo proci i da ce EU otkriti sav sjaj svog ceda zvanog Kosovska mafija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA