Iz Brisela stigao rok za postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine: EU će učini sve da do toga dođe

U krugovima bliskim pregovaračkom procesu ocenjuju da je prošlonedeljni sastanak Vučića i Tačija bio "bez svake sumnje težak"

  • 10

EU kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine učiniće sve kako bi u narednih godinu dana, koliko je ostalo do kraja mandata šefice EU diplomatije Federike Mogerini, došlo do postizanja sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, saznaje Tanjug u Briselu.

- Mi ćemo napraviti sve u godini koja je ostala da bi došlo do sveobuhvatne normalizacije odnosa, ali nismo jedni od kojih to zavisi - rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.

U Briselu navode da su i u ovom trenutku ”u toku kontakti” u cilju nastavka dijaloga Beograda i Prištine, ali da još ne postoji konkretan datum za mogući novi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

U krugovima bliskim pregovaračkom procesu ocenjuju da je prošlonedeljni sastanak Vučića i Tačija bio "bez svake sumnje težak".

Foto: Tviter@MajaEUspox

Navodi se da je plan Federike Mogerini bio da se na tom sastanku postigne saglasnost o intenziviranju procesa postizanja sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, ali da je odluka Prištine o podizanju carina na robu koja se uzvozi iz Srbije "u poslednjem trenutku poremetila planirano".

Na pitanje Tanjuga šta će EU uraditi u cilju eventualnog pritiska na Prištinu da povuče takvu odluku, izvori iz Evropske komisije napominju da je EU "već bila jasna u svom saopštenju" kada je osudila takav potez i pozvala kosovske vlasti da opozovu odluku o podizanju taksi od 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ono što se očekuje tokom novembra, bez obzira da li će doći do nastavka dijaloga Beograda i Prištine, jeste redovni izveštaj koji će Evropska služba za spoljne poslove predstaviti zemljmama članicama EU o napretku u procesu normalizacije odnosa dve strane.

Od tog izveštaja u velikoj meri zavisiće i odluka članica EU o broju novih poglavlja koje će Srbija otvoriti u decembru u okviru svojih pristupnih pregovora.

Nakon poslednje runde dijaloga pod pokroviteljstvom šefice EU diplomatije Federike Mogerini, koji se završio bez bilo kakvih pomaka u približavanju konačnom rešenju za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, iz EU poručuju da se njihovi napori u cilju postizanja pravno obavezujućeg sporzuma nastavljaju, a da vremenski rokovi ”ostaju jasni”.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihaiolovic

    12. novembar 2018 | 17:18

    ROK DA SE USPOSTAVI USTAVNI TERITORIJALNI SUVERENITAT SRBIJE NA NATO EU VOJNO OKUPRANU JUZNU SRBIJU KOSOVO I METOHIJU !!! USTAV SRBIJE OBAVEZUJE SVAKU VLADU SRBIJE PA I OVU SADASNJU !!!

  • Nikolas

    12. novembar 2018 | 18:12

    ROK SKRATITI DO NOVE GODINE A AKO NEJDE U BRISELU ONDA SVE VRATITI U SAVET BEZBEDNOSTI -GDE TREBA UKLJUCITI INDIJU,KINU I RUSIJU JER OVAKO SVE LICI NA LAKRDIJU !!!! PITANJE KOSOVA RESITI STO PRE PO REZOLUCIJI 1244 SAVETA BEZBEDNOSTI!!

  • Тодорић

    12. novembar 2018 | 16:22

    Мене занима РОК у коме ћете да нам исплатити ратну одштету из 1945, коју игноришете...Ко сте Ви да било коме дајете рокове,ДУЖНИЦИ једни?ПЛАТИТЕ,па КЛАТИТЕ,ако Вам нешто остане...ДУЖНИЦИ постављају услове!!! НОНСЕНС!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA