≫ 

Vučić se oglasio o zajedničkoj fotografiji Putina i Tačija: To je više pitanje za Rusiju

Ne mislim ni da je predsedniku Putinu uvek lako da razume da se mi nalazimo na evropskom putu iako EU priznaje nezavisnost samoproglašenog Kosova - istakao je Vučić

  • 22

Dijalog će biti nastavljen svakako, ali tek onda kada Priština povuče svoje odluke, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije odgovarajući na pitanja novinara o budućnosti razgovora sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija.

- Mi ne možemo da učestvujemo u dijalogu kada oni krše sporazume koje su potpisali pre 12 godina. Nadam se da će i EU i svi oni koji su im pomagali u stvaranju nezavisnosti da utiču na to - kazao je Vučić.

On je ukazao da je važna odluka koju je doneo ENTSO.

- Kupili smo vreme za Srbe na severu. Ostaje nam teško pitanje, a to je Interpol. Mi nemamo pomoć nekih sponzora, uzdamo se u se i u svoje kljuse - naveo je šef države.

Kako dodaje, u Parizu je na raspolaganju imao četvoro ljudi, a neki drugi su vodili po četiri člana obezbeđenja i delegacijama po 50 ljudi.

- Oni ga imaju, jer imaju spoljni prirast. Nas je treća Prizrenska liga formirana u Njujorku koštala više nego prva i druga - kazao je Vučić.

Obraćanje predsednika Vučića - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na pitanje kako komentariše fotografiju i susret Hašima Tačija sa Vladimirom Putinom predsednik Srbije je rekao da je on bio prisutan kod Trijumfalne kapije kada je Putin okrenuo leđa Tačiju i da ne zna kada se dogodila ta fotografija.

- To je više pitanje za Rusiju, ali Rusija jeste uvek uz Srbiju i verujem da će oni biti i dalje uz našu zemlju. Ne mislim ni da je predsedniku Putinu uvek lako da razume da se mi nalazimo na evropskom putu iako EU priznaje nezavisnost samoproglašenog Kosova - istakao je Vučić.

Kako dodaje, u Srbiju dolaze i Makron i Putin, koji neće ići u Prištinu.

Vučić je rekao da je Srbija uspela da izvuče najviše što može na različitim stranama sveta.

- Moj interes je Srbija i to što se vidim sa Trampom ne znači da će oni promeniti svoju politiku. Može Tači da juri Putina, on neće dobiti podršku od njega ni za šta osim za ono sa čim se Srbija slaže - kazao je Vučić.

Putin i Tači - Foto: facebook/Hashim Thaçi

Odgovarajući na pitanja novinara o njegovoj reakciji na svečanosti u Parizu Vučić je rekao da su shvatili da je neko vodio računa o tom rasporedu sedenja i da su prethodno poslali pismo sa pitanjem o rasporedu, a da je odgovor bio da neko brine o tome.

- Mene su saradnici ubeđivali da je to bilo po abecednom redu, shavtio sam da nije bilo tako. Za mene je važno izvinjenje ambasadora Mondolonija. Mislim da sam se na dostojanstven način ponašao. Nisam želeo da Srbija ostane zabeležena kao neko ko pravi skandale - naveo je Vučić.

Foto: Profimedia

On dodaje da je sa mnogo prijatelja pokazao poštovanje prema žrtvama.

- Neko nije razumeo koliko je važan taj dan i kakvu svetinju predstavlja. Mi smo na častan i odgovoran način postupili - istakao je Vučić.

On očekuje da će prilikom susreta sa Putinom i Makronom, Srbija potpisati mnogo sporazuma sa Rusijom i sa Francuskom

- Važno mi je da imamo podršku Makrona na evropskom putu za Srbiju, a ne bih se kladio da će je imati neki drugi. Videćete ko će da pruža podršku Srbiji, a ko Albancima u viznoj liberalizaciji - kazao je Vučić.

Kako dodaje, penzioneri su danas dobili uvećanje penzije.

- Naša ekonomija napreduje. Imate čuvenu mašinu Javni dug sat, a da za Srbiju taj sat ne radi jer se ne zadužuje - istakao je Vučić.

Upitan o evropskoj vojsci Vučić je rekao da je naš posao da imamo našu vojsku sve snažniju i našu zemlju sve snažniju.

- Treba da jačamo svoje kapacitete na svakom polju. Čestitam Vojsci Srbije jer su ljudi mogli da vide ogromnu razliku nego u prethodnim godinama. Imamo naša oklopna vozila, proizvedena u Srbiji, naručili smo nove bespilotne letelice iz Kine. To smo mogli da uradimo kada smo ekonomski osnažili svoju zemlju. Neki ranije su mnogo krali i gledali šta će novinari da napišu - ocenio je Vučić.

VIDEO: Vučić nakon vojne vežbe "Vek pobednika 1918-2018"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Janko

    13. novembar 2018 | 11:53

    Mozda je i to Taci platio milionce, da ga uslikaju pa da stancuje u novinama. Smesno.

  • Marija992

    13. novembar 2018 | 12:01

    Moze Taci da izbaci jos milion slika sa Putinom, to nista ne menja. Stav Rusije i Putine je da prihvataju resenje problema na KiM, koje pre toga Srbija prihvati.

  • Samara

    13. novembar 2018 | 12:03

    Predsednik Putin neće dati veliku važnost komentaru jednog ratnog zločinca, takodje daje punu podršku Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA