Stotinu godina prijateljstva Srbije i Francuske koje je pregazio Makron: Francuski mediji bruje o propustu na svečanosti u Parizu (FOTO)

Ni tri dana posle svečanosti, strasti se ne smiruju, a ovaj propust protokola francuskog predsednika je tema broj 1 u svim francuskim medijima, koji osuđuju ovaj postupak

  • 39

Raspored sedenja zvanica, šefova država i vlada, na svečanosti u Parizu povodom 100. godišnjice potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra 2018, izazvao je čuđenje i negodovanje mnogih zvanica, posebno zbog mesta koje je dobio Hašim Tači, odmah iza ruskog predsednika Vladimira Putina, ali i smeštanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića izvan zvanične tribine.

Ni tri dana posle ceremonije, strasti se ne smiruju, a ovaj propust protokola francuskog predsednika je tema broj 1 u svim francuskim medijima, koji osuđuju ovaj postupak.

Portal "Le Vif", pozivajući se na diplomatske izvore, naveo je kako je zvanični Pariz želeo da se prema predsedniku Srbije ophodi uz dužno poštovanje, poštujući žrtvu srpskog naroda, njegovu posvećenost u Prvom svetskom ratu, poštujući istorijsko prijateljstvo između Srbije i Francuske, ali se propust desio.

Uprkos tome, predsednik Vučić je obećao "veličanstveni" doček Emanuelu Makronu.

Uprkos ovom propustu u Parizu, predsednik Vučić je obećao "veličanstveni" doček Emanuelu Makronu kada bude došao u zvaničnu posetu Srbiji-Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

- Pozvaću hiljade naših ljudi da ga pozdrave, da mu pokažem šta je srpsko gostoprimstvo i kako mi vidimo prijateljstvo - rekao je on.

"Kuzer" u svom tekstu ocenjuje da je je "Makron pregazio stotine godina srpsko-francuskog prijateljstva" navodeći koliko koliko je puta u proteklih 100 godina Srbija dokazala prijateljske i savezničke veze sa Francuskom.

- Francuska se definitivno ponizila čast koju je dala mafijaškoj državi i njenim predstavnicima. Ko je bio ovaj veliki čovek koji stoji iza našeg predsednika, na zvaničnoj platformi 11. novembra? Ni manje ni više nego Hašim Tači, kog optužuju da se bavio trgovinom oružjem i ljudskim organima - navodi list i podseća na propust od pre nekoliko dana, kada se u katedrali Notr Dam našla zastava nepriznate države Kosovo, meću učesnicama Prvog svetskog rata.

- Uskoro će se pokazati da li, u ime mira, treba poštovati agresore i zaboraviti naše najdragocenije saveznike. Ali već je sigurno da nikad više veze između Francuske i Srbije neće biti iste - navodi "Kuzer".

Portal "Figaro" ocenio je ovo kao neprihvatljiv propust s obzirom da je Srbija u Velikom ratu izgubila "1,2 miliona svoje dece".

- Oko predsednika Makrona nalazili su se predstavnici zemalja saveznica iz Prvog svetskog rata - Rusije, SAD, Italije i Rumunije, ali i predsednici Bugarske i Turske, kao i kancelarka Nemačke, koje su pre 100 godina bile neprijatelji, a za to vreme jedan čovek, iako rastom ogroman (Vučić), skrajnut je da niže nije moglo biti i postavljen da sedne na suprotnoj tribini, među nižerangiranim ministrima, diplomatama i drugim zvaničnicima - navodi se u tekstu.

Podsetimo, ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni uputio je izvinjenje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu zbog protokola i rasporeda sedenja na svečanosti obeležavanja Dana pobede u Parizu.

- Sa Srbijom smo veoma bliski. Srbija je u Prvom svetskom ratu izgubila skoro trećinu stanovništva, 62 odsto muške populacije i Francuska to ne zaboravlja - rekao je Mondoloni za srpske medije.

Video: Merkelova zahtevala da razgovara sa Vučićem o Kosovu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gargamel

    14. novembar 2018 | 10:40

    Ja ga sigurno neću ići pozdraviti. Što se mene tiče slobodno neka ide u Prištinu kod ovog što mu čuvao leđa na ceremoniju.

  • Ana

    14. novembar 2018 | 11:20

    Srbija će predsednika Francuske dočekati sa svim počastima i pokazati kakvi su Srbi domaćini.

  • ivan

    14. novembar 2018 | 10:37

    Makron je marioneta zapadnih mocnika dobro je to izjavila Marin Le Pen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA