Kome je "Deda Mraz sastavljao budžet", a ko bi "smanjivao račune za grejanje": Dva burna sata u Skupštini grada Beograda

Osma sednica Skupštine grada Beograda počela je danas uz prisustvo 86 od 110 odbornika gradskog parlamenta

  • 1

Osma sednica Skupštine grada Beograda održana je danas uz prisustvo 86 od 110 odbornika gradskog parlamenta, trajala više od dva sata i obeležila najviše polenika o otpisu duga Galenici u iznosu od 640.000 evra Skupština je usvojila više planova detaljne regulacije koji, kako je istakao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, omogućavaju nastavak razvoja Beograda.

On je podsetio da je ranija pokrivenost Beograda urbanističkim planovima bila svega oko 35 procenata. Ovaj saziv gradske Skupštine na svakoj sednici usvaja bar pet, šest, a nekad i više urbanističkih planova, kako gotovih tako i odluke da se rade novi, rekao je on.

Kada se donese odluka, pojasnio je, izrada plana traje otprilike godinu dana, mada je novim Zakonom o planiranju i izgradnji taj rok skraćen. Zbog toga se nadam da će ta procedura biti i brža kako bi se i investiranje ubrzalo.

Trenutno je pokrivenost grada planovima oko 65 odsto, sa ciljem da do kraja ovog madata bude oko 70 procenata, rekao je Vesić. Kako je istakao, svaki od objekata koji se gradi zapošljava građevinsku industriju i podiže bruto domaći proizvod, ali i obezbeđuje nova radna mesta. Vesić je istakao da je Beograd odgovorna lokalna samouprava i da radi mnogo na privlačenju investitora, čime se obezbeđuju i nova radna mesta.

Skupština je usvojila više planova detaljne regulacije koji, kako je istakao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, omogućavaju nastavak razvoja Beograda-FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Skupština Beograda usvojila je danas odluku o postavljanju javnih bicikala u glavnom gradu u naredne tri godine. Predviđeno je da se svake godine otvori po 50 stanica za bicikle i nabavi po 500 bicikala svake godine. Za to su predviđena sredstva od tri miliona evra. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da grad želi da da prednost pešacima u odnosu na saobraćaj koji zagađuje životnu sredinu i da je plan da se u naredne četiri godine izgradi 120 kilometara staza za bicikliste. Skupština grada je danas dala saglasnost i za plan i program poslovanja za ovu godinu nedavno osnovanog preduzeća "Beogradski metro i voz".

Usvojeno je i više planova detaljne regulacije u nekoliko gradskih opština, kao i izveštaj o ostvarenim prihodima i rashodima gradskog budžeta od januara do septembra ove godine. Usvojena je Odluka o Gradskoj upravi, koja podrazumeva usklađivanje sa novim Zakonom o planiranju i izgradnji, kojim grad preuzima od opština nadležnost nad građevinskim inspekcijama.

Sednicu je obeležio i sukob šefa odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković i odbornika SZS, Željka Veselinovića, kojeg je pitao kada će podneti ostavku na odborničko mesto zbog sramnog tvita i uvreda premijeke Ane Brnabić.

Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković pitao je odbornika SZS, Željka Veselinovića, kada će podneti ostavku tvita i uvreda Ane Brnabić-Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljevic

- Kada ćete podneti ostavku? Vi niste dostojni da predstavljate građane Beograda. Vi ste sramota - rekao je Mirković.

Ozbiljna polemika vodila se i o otpisu duga Galenici u iznosu od 640.000 evra.

ODBORNIK SNS: PRETHODNA GRADSKA VLAST BUDŽET USVAJALA SA DEDA MRAZOM

Zamenik šefa odborničke grupe Savez za Srbiju Nikola Jovanović izjavio je danas da je probijen rok da se gradskim odbornicima dostavi predlog odluke o budžetu za 2019. godinu, a šef odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković mu je poručio da je prethodna gradska vlast budžet usvajala krajem decembra sa Deda Mrazom.

- Jovanović je rekao da je prema Zakonu o budžetskom sistemu Gradsko veće dužno da do 1. novembra gradskoj skupštini dostavi predlog odluke o budžetu za narednu godinu. Sada je sredina novembra. Koliko znam, odbornicima ništa nije dostavljeno i na sajtu skupštine grada nema predloga te odluke, dodao je on i upitao zašto su građani Beograda lišeni prava na javnu diskusiju o budžetu za narednu godinu. Predlažem da se Gradsko veće obaveže da hitno dostavi odbornicima predlog odluke o budžetu za 2019. godinu, da se taj predlog postavi na sajt Skupštine grada i da se omogući građanima da komentarišu taj dokument - rekao je on i predložio da se obavi javna rasprava u svim gradskim opštinama, pa da građani odluče da li hoće gondolu ili nešto drugo.

Zamenik šefa odborničke grupe Savez za Srbiju Nikola Jovanović izjavio je danas da je probijen rok da se gradskim odbornicima dostavi predlog odluke o budžetu za 2019. godinu-FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević ocenio je da je Jovanović zloupotrebio institut dopune dnevnog reda i dodao da je imao divnu političku tribinu. Nikodijević je rekao da je vlast izašla transparentno pred građane i najavila izgradnju gondole koja je bila deo predizbornog programa.

Građani su, kaže, već glasali za takvu politiku i jasno im je rečeno šta će se sve raditi u gradu, tako da ne stoji da je bilo šta rađeno netransprentno.

Šef odborniccke grupe SNS Aleksandar Mirković odbacio je kritike Nikole Jovanovića iz Saveza za Srbiju u vezi sa rokovima koji se odnose na gradski budžet i poručio mu da pored njega sedi čovek koji je budžet usvajao krajem decembra sa Deda Mrazom. Mirković je izlaganje odbornika Saveza za Srbiju nazvao jeftinim politikanstvom rekavši da se toj grupi nije desilo da se obrati pred više od 50 ljudi, a da danas ima priliku da se obrati pred njih 200.

- Čuli smo da su prošli rokovi za budžet, ali pored vas sedi neko ko je budžet usvajao 28. i 29.decembra, sa Deda Mrazom - rekao je Mirković i dodao da je svaka opština opredelila po 10 miliona dinara za projekte koje su birali građani, navodeći da je u toku priprema brošure u kojoj će svaki građanin dobiti informaciju gde su utrošena sredstva.

Čuli smo da su prošli rokovi za budžet, ali pored vas sedi neko ko je budžet usvajao 28. i 29.decembra, sa Deda Mrazom-FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

- Nemojte vi da mi pričate o transparentnosti kada se zna da ste krili budžet - odgovorio je Mirković Jovanoviću.

Predlog za dopunu dnevnog reda imao je i odbornik PSG - Građanski blok 381, Pavle Grbović, koji je predložio da se usvoji preporuka da se računi za grejanje za novembar smanje srazmerno broju dana u kojima nije bilo grejanja, a postojala je odluka da u tom periodu radijatori budu topli. Oba predloga za dopunu dnevnog reda su odbijena.

NA DNEVNOM REDU DANAŠNJE SEDNICE BIĆE NEKOLIKO TEMA

Na dnevnom redu današnje sednice našlo se nekoliko tema i to odluke o Gradskoj upravi, koja podrazumeva usklađivanje s novim Zakonom o planiranju i izgradnji kojim grad preuzima od opština nadležnost nad građevinskim inspekcijama, odluke o izradi još nekoliko planova regulacije, kao i plan i program poslovanja za ovu godinu nedavno osnovanog preduzeća "Beogradski metro i voz".

Odbornici odlučuju o konverziji potraživanja "Galenike" u kapital grada Beograda, a na dnevnom redu je i odluka o postavljanju sistema javnih bicikala kojom se otvara mogućnost za instaliranje stanica za iznajmljivanje bicikala i pravljenje mreže u gradu, po ugledu na druge evropske prestonice.

Na dnevnom redu današnje sednice će se naći nekoliko tema i to odluke o Gradskoj upravi-FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Tako će sugrađani moći na jednom mestu da iznajme bicikl, uz pokazivanje lične karte, i da se prvih pola sata voze besplatno, a zatim da ga ostave na nekoj drugoj stanici.

Do kraja meseca biti održana još jedna sednica gradskog parlamenta, saglasno zakonu, na čijem dnevnom redu će se naći odluke u vezi s porezom na imovinu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA