≫ 

Kosovo posle šest meseci pred SB UN, Dačić predstavio Srbiju: Nabrojao incidente, pa pitao "Kako neko ovakvu situaciju naziva stabilnom?" (VIDEO)

Pre nego što je Kina 1. novembra preuzela predsedavanje sednicom SB UN, situacija na Kosovu po prvi put u 19 godina nije bila u fokusu zbog protivljenja Velike Britanije, SAD i Francuske

Posle pauze od šest meseci, Kosovo je stavljeno na dnevni red Saveta bezbednosti UN u Njujorku, gde Srbiju predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Na sednici će biti razmatran izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika na KiM.

Pre nego što je Kina 1. novembra preuzela predsedavanje sednicom SB UN, situacija na Kosovu po prvi put u 19 godina nije bila u fokusu zbog protivljenja Velike Britanije, SAD i Francuske.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je u izveštaju da je, uprkos miru koji je u protekla tri meseca vladao na Kosovu, zabeleženo nekoliko incidenata koji su proizvod međunacionalnih tenzija.

Gutereš je, takođe, pozdravio rešenost Beograda i Prištine da dijalogom dođu do normalizacije odnosa. Za prethodna tri meseca, na Kosovo su se vratile 53 osobe, od čega 29 Srba, navodi šef UN.

Gutereš je naveo i da su izjave srpskih i kosovskih lidera o razgraničenju izazvale brigu kod kosovskih Srba, kao i nesporazume između Beograda i lidera Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Te izjave su, takođe, izazvale reakcije u regionu i međunarodnoj zajednici, koje su varirale od poziva za preispitivanje svih mogućnosti koje bi mogle voditi ka rešenju, do izraza ozbiljne zabrinutosti zbog mogućih posledica koje bi teritorijalne korekcije mogle imati po stabilnost u regionu, naveo je Gutereš u izveštaju.

Foto: Tanjug / AP

19.36 - Predsedavajući je objavio kraj sednice.

18.30 - Potom su svoje stavove izneli članovi SAD, Velike Britanije, Bolivije, Čilea, Poljske, Holandije, Etiopije, Švedske, Francuske itd. Oni su dali različite ocene situacije na Kosovu - i dok se zapadne sile zalažu za okončanje mandata Unmika i podržavaju članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući Interpol, Rusija i još neke zemlje se tome oštro protive, a Kina posebno naglašava značaj poštovanje Rezolucije 12 44.

Predstavnik Rusije istakao je da se potpuno slaže sa ocenama šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, ukazavši da na Kosovu postoje ozbiljni i duboki problemi koji zahtevaju hitno rešavanje.

- Priče pojedinih o idealnoj situaciji na Kosovu nas ne ostavljaju nikakav utisak - rekao je on, dodavši da šest godina od potpisivanja briselskog sporazuma nije forimirana ZSO, da Priština blokira proces, a da je Beograd ispunio sve obaveze.

Kako je ukazao, čim su nedavno iz Beograda stigli predlozi za rešenje kosovskog pitanja, albanska strana je to iskoristila za provokacije i pretenzije na jug centralne Srbije, a u red provokacija spada i odluka o dodatnom porezu na robu iz Srbije i BiH, koja predstavlja kršenje dogovora Cefta.

Prema rečima ruskog predstavnika, situacija na Kosovu je zabrinjavajuća, a eventualno ponovno izbijanje sukoba imalo bi katastrofalne posledice po ceo region.

Ocenio je da ponašanje Prištine tokom posete predsednika Srbije Kosovu i odlazak Hašima Tačija na Gazivode nisu ništa drugo do provokacije, a upad naoružanioh snaga na sever Kosova kršenje svih postojećih sporazuma.

Osvrnuo se i na planove Prištine za transformaciju KPS u oružane snage, navodeći da tako nešto predstavlja kršenje Rezolucije 12 44.

- Priština već kaže će jedan garnizon ići na sever, a to je put u konflikt - rekao je on, navodeći i da Specijani sud nije počeo sa radom.

Konačno rešenje mora biti obostrano prihvatljivo i imati međunarodno pravnu formu i podršku međunarodne zajednice.

Smatra da sednice ne treba da se proređuju i da pažnja UN prema Kosovu ne sme da se smanjuje.

Foto: Wikimedia/Padraic Ryan

Kina poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, poručio je ambasador te zemlje koja ovog meseca predsedava SB UN.

On je rekao da Peking pozdravlja posvećenost Beograda i Prištine za normalizaciju dijaloga i poziva na primenu postignutih sporazuma.

Ambasadorka Velike Britanije u UN rekla je da ta zemlja prepoznaje važnost Unmika u stabilizaciji i pomirenju u postkonfliktnom periodu, ali smatra da se situacija na KiM drastično promenila u odnosu na pre 20 godina zbog čega se ponovo založila za smanjenje učestalosti sednica o radu Unmiku, navodeći da bi diskusije u SB UN trebalo da odražavaju realnost na terenu.

Ona je dodala da je Velika Britanija "jasno stavila do znanja da će održati sastanak o Kosovu u SB UN, ako se postigne napretak u procesu normalizacije".

- Nažalost, nije bilo napretka. Umesto toga srpska vlada je organizovala protest ispred naše ambasade u Beogradu, što nije odgovarajući način obavljanja diplomatske misije - rekla je ambasadorka.

Takođe, založila se za prijem Kosova u Interpol na generalnoj skupštini tog tela narodne nedelje.

Ona je naglasila da Velika Britanija ohrabruje Beograd i Prištinu da postignu napredak u dolaženju do održivog rešenja u dijalogu, kojim posreduje EU.

Predstavnik SAD u UN rekao je da je "sada vreme za obe strane da budu fleksibilne da postinu kompromis".

On je dodao da će SAD podržati razgovore na svaki mogući način, kao i da će ta zemlja "ozbiljno razmotriti" svaki dogovor koji je trajan i primenjiv "u obe zemlje" i podstiče stabilnost.

- Uzajamno priznanje i normalizacija odnosa između Ksoova i Srbije su budućnost. Sve strane će imati korist od priznavanja te realnosti i njenog prihvatanja - tvrdi on.

Govoreći o budućnosti rada Unmika, predstavnik SAD smatra da je on ispunio svoju svrhu i da bi trebalo smanjiti tu misiju.

Dodao je i da SAD podržavaju postepenu i transparetnu transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u multietničku vojsku, koja će biti deo NATO.

Foto: Tanjug/MSP

- Snažno podržavamo članstvo Kosova u svim relevantnim međunarodnim organizacijama, uključujući UN i Interpol - rekao je on.

Predstavnik Holandije je podržao dijalog koji se vodi u Briselu, ali je istakao da je vreme da se prizna napredak koje je Kosovo načinilo.

Smatra da je trenutna situacija na Kosovu takva da omogućava da se prorede sednice na dva puta godišnje, a takođe i izveštaji generalnog sekretara, kao i Misija na Kosovu.

Predstavnica Poljske je rekla da njena zemlja prati situaciju na Kosovu i ocenila da je situacija mirna tako da nema razloga za ovakvu učestalost sednica SB UN.

Predstavnik Obale Slonovače smatra da je neophodno formiranje ZSO i nastavak dijaloga pod okriljem EU, kako bi se načinio suštinski napredak s ciljem postizanja rešenja kosovskog pitanja i pomirenja društava.

Predstavnica Francuske pozdravlja napore koje je uložio Unmik, ali se mora refokusirati imajući u vidu situaciju na terenu.

Normalizacija odnosa zavisi od dijaloga dva lidera pod okriljem EU, pozdravljamo anpre Mogerini, poziva obe strane da pokažu spremnsot za kompromis i političku volju za postizanje sporazuma što će i Prištini i Beogradu omoguhiti napredak ka EU i stabilnost regiona.

Ekvatorijalna Gvineja apeluje na dve strane da nastave dijalog i ističe da eventualni sporazum mora biti međunarodnim pravom, a rešenje prihvatljivo za obe strane.

Dodatni porez na robu iz Srbije koji je uvela Priština potkopava regionalnu saradnju i poverenje, smatra predstavnica te zemlje.

Diplomatski predstavnik Švedske ocenio je da su preduzeti važni koraci u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, naglasivši da je za stabilnost celog regiona, važno što pre postići obavezujući sporazum.

Švedska istakao je, podržava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijana.

Švedski ambasador pozvao je na strateško preispitivanje misije UN, proređivanje sednica SB UN i dva izveštaja generalnog sekretara UN godišnje.

Foto: AP/Tanjug

Ambasadorka Etiopije istakla je da ta zemlja podržava suverenitet i tritorijalni integritet Srbije. Pozdravila je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, ističući da Etiopija ohrabruje obe strane da pronađe uzajamno prihvatljivo rešenje.

Izrazila je zabrinutost zbog "slabog napretka" kada je reč o uspostavljanju ZSO i primeni drugih dogovora i pozvala obe strane da se uzdrže od poteza koji izazivaju tenzije.

Ambasadori Bolivije i Perua pri Ujedinjenim nacijma pozvali su večeras na poštovanje Rezolucije 1244 UN na sednici Saveta bezbednosi UN posvećenoj situaciji na Kosovu.

Predstavnik Bolivije Šaša Ljorenti pozvao je u svom izlaganju na poštovanje Rezolucije 1244 UN i zatražio poštovanje nezavisnosti Republike Srbije.

Ljorenti je takođe zatražio od prištinskih vlasti da ispoštuju ono što je dogovoreno i dopuste osnivanje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom.

Ljorenti je rekao i da je formiranje vojske Kosova suprotno Rezoluciji1244 i međunarodnom pravu.

Predstavnik Perua Gustavo Mesa-Kuadra pozvao je na poštovanje Briselskog sporazuma i poručio da se nedavni pravni sporazumi po pitanju vojske Kosova moraju temeljno ispitati i sa stanovšta šta bi njeno formiranje značilo po mir na Balkanu.

Oba južnoamerička predstavnika pohvalila su rad Unmika.

Mesa-Kuadra je pohvalio rad Euleksa i naglasio da je neophodno raditi na nezavisnosti kosovskog pravosuđa kako bi se pojačala borba protiv korupcije i okončla nekažnjivost pojedinaca.

Ljorenti je takođe zatraži od vlasti da razjasne ubistvo Olivera Ivanovića, osudivši nedostatak napretka u tom slučaju.

18.00 - Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku pozvala je danas međunarodnu zajednicu da podrži članstvo Kosova u Interpolu tvrdeći da oni koji opstruiraju prijem Prištine indirektno pomažu organizovanom kriminalu.

- Ne može se očekivati da se Kosovo efikasno bori protiv međunarodnog kriminala ako nije član Interpola, Kosovo ne može i ne treba da bude crna rupa u Evropi - rekla je ona i dodala da kosovska policija ispunjava sve kriterijume da postane kredibilan partner u borbi protiv međunarodnog kriminala.

- Očigledno je da od držanja Kosova van Interpola korist imaju samo kriminalci, narkokarteli i teroristi. Zapitajte se da li želite da budete na toj listi? - kaže Čitaku.

Isti princip, dodala je, važi i za uspostavljanje kosovskih oružanih snaga. Kosovo, tvrdi, ne pravi vojsku da bi pretilo ili napalo nekog, već menja mandat bezbednosnih snaga da bi, kako kaže, "one mogle da daju doprinos regionalnoj i globalnoj bezbednosti u punom obimu".

- Niko sem građana Kosova nema pravo veta na uspostavljanje kosovske vojske. To je pitanje suverene odluke koju će Kosovo doneti uskoro. To nije nešto o čemu ćemo ikad razgovarati sa Srbijom, i to nije suprotna rezoluciji 1244 - rekla je Čitaku.

Ponovila je kao i na ranijim sednicama optužbe na račun Srbije, a optužila je i Beograd za neispunjavanje svojih obaveza iz Briselskog sporazuma.

Printskin: webtv.un.org

Prema njenim rečima, Srbija krši CEFTA sprazum dampingom svojih proizvoda zbog čega je, navodi, uvođenje 10 procenta poreza od strane Prištine bilo neizbežno, ekonomski i politička razumna mera.

Dodala je da je dijalog sa Beogradom jedini put napred, ali da on nije o pravu Kosova na postojanje, već isključivo o "pomirenju i uzajamnom priznanju".

Ona je takođe pozvala Savet bezbednosti da proredi sednice navodeći da resursi UN mogu bolje da se iskoriste.

Čitaku je takođe zahvalila karipskim zemljama koje su, kako je navela, ponovo potvrdile podršku Kosovu.

17.30 - Reč ima Ivica Dačić.

Dačić se prvo zahvalio Kini koja je Kosovo uvrstila na dnevni red, a potom je iskazao nezadovoljstvo zbog odluke Velike Britanije da se ne nađe na agendi Saveta bezbednosti.

- Konflikt je iza nas, ali smo daleko od  stabilne i bezbedne situacije i zato Kosovo treba i dalje da bude visoko na agendi SB UN - rekao je on dok se zalagao za očuvanje redovne dinamike i formata sednica Saveta bezbednosti o radu Unmika, kao i podrške radu ove misije u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Šef diplomatije je naglasio da se ništa pozitivno nije dogodilo od poslednjeg izveštaja.

- Preko 2.000 dana nije formirana SZO, nije počeo sa Specijalnim sudu za zločine OVK, nije pronađen počinilac gnusnog ubistva Olivera Ivanovića, Vučiću nije bilo dozvoljeno da poseti selo Banje na KiM, 60 pripadnika ROSU zauzele su Gazivode kako bi omogućile posete Hašima Tačija, nisu stvoreni uslovi za povratak više od 200.000 interno raseljenih lica - nabrojao je Dačić neke od problema.

Printskrin: webtv.un.org

Dačić se zahvalio predstavnicima međunarodne organizacije koji su osujetili pokušaj bagera da unište manastir Dečane.

- Nejasno je kako neko ovakvu situaciju može da okarakteriše kao stabilnu, ili možda ”stabilna situacija” podrazumeva da su napadi na Srbe dopušteni i sasvim normalna stvar, da ih je bilo, da će ih biti, te da je to nešto što ne zahteva pažnju i reagovanje - naglasio je Dačić.

Dačić se osvrnuo i na pismo koje je odlazeća ambasadorka SAD Niki Hejli uputila generalnom sekretaru UN zahtevajući da inicira strateški pregled UNMIK kojim bi se započela izlazna strategija misije.

- Gotovo svi za ovim stolom podržavaju međunarodno prisustvo u BiH, gde je opšta situacija neuporediva i gde bezbednost građana, složićete se, nije ugrožena. Kako je onda tamo potrebno međunarodno prisustvo, a na Kosovu i Metohiji nije? - pitao je Dačić i naglasio da mu nije jasno zašto mnogi prisutni osuđuju povlačenje nezavisnosti Kosova i lobiranje Srbije koje se smatra ilegalnim, dok se s druge strane dozvoljava lobiranje za nezavisnost Kosova.

S obzirom na to da je mandat UNMIK u nadležnosti upravo ovog uvaženog tela, upitao je i šta generalni sekretar odgovorio ambasadorki Hejli.

Srbija izričito protivi unilateralnim aktima Prištine, pre svega transformaciji "KBS" u oružane snage i zatražio da članice SB UN to osude, kao i da ne podrže zahtev Prištine za članstvo u Interpolu i drugim međunarodnim organizacijama.

Printskrin: Tanjug

Dačić je podsetio da je tzv. Skupština Kosova usvojila zakone kojima će praktično biti omogućena transformacija „KBS" u oružane snage.

- Uprkos upozorenjima i stalnom pozivanju međunarodne zajednice na oprez, a uz potpuno ignorisanje interesa i stavova srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, vlasti u Prištini ne odustaju od stvaranja oružanih snaga - rekao je šef srpske diplomatij.

Dodao je da se Srbija izričito protivi ovakvim unilateralnim aktima, jer je jasno da je reč o snagama koje bi imale sve atribute i nadležnosti vojske, bez obzira na njihov naziv.

- Podsećam da je, prema rezoluciji 1244 SB UN i Vojno-tehničkom sporazumu, KFOR jedina legalna vojna formacija na KiM, koja je ujedno važan garant sprovođenja Briselskog sporazuma i praktično jedini garant bezbednosti i opstanka Srba, njihove imovine, verske i kulturne baštine - kaže Dačić.

Neprihvatljivo je da u trenucima dok se vodi dijalog o pronalaženju rešenja, istovremeno donose tako radikalne i dalekosežne jednostrane odluke, kaže Dačić i dodaje da očekuje od članica Saveta bezbednosti da ovu samovoljnu odluku Prištine osude.

Pomenuo je i kršenje pravila CEFTA-e od strane Prištine.

- Indikativan i nedavni pokušaj ugrožavanja rada „Elektromreže Srbije“ i namera Prištine da preuzme energetsku infrastrukturu na severu Kosova i Metohije - dodao je on, rekavši da potezi Prištine ugrožavaju energetsku stabilnost čitavog regiona.

On je na kraju izlaganja naglasio da će Srbija da se okrene kompromisu za budućnost, trajni mir i stabilnost Srba i Albanaca, ali i čitavog regiona.

- Nakon toga nam neće trebati niti UNMIK niti Savet bezbednosti - zaključio je Dačić.

17.17 - Šef Unmika Zahir Tamin rekao je da su se u proteklom periodu Beograd i Priština zalagali za sveobuhvatni dogovor, uključujući razmenu teritorija, kao i da su odluka prištinskih vlasti da uvede porez na robu iz centralne Srbije i usvajanje tri nacrta zakona o snagama bezbednosti Kosova dodatno povećali tenzije između Beograda i Prištine.

Printskrin: un.org

Nedavno usvajanje tri nacrta zakona o snagama bezbednosti Kosova u kosovskom parlamentu koje bi trebalo da unaprede njihovu snagu i zonu odgovornosti izazvalo je nove tenzije. To pitanje se mora pažljivo regulisati kako bi koraci koji će se preduzeti biti rezultat političkog procesa u kojem učestvuju svi uz poštovanje odgovarajućih zakonskih regulativa", rekao je Tanin.

On je naveo da su prošle nedelje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači potvrdili uzajamne namere da nastave dijalog i rad na nalaženju rešenja, u okviru procesa uz posredovanje EU.

Politički razgovori u Briselu su, kazao je Tanin, održani uprkos situaciji u kojoj i dalje preovlađuju česta štetna delovanja na terenu, od kojih mnoga nose stvarne posledice po stanovništvo.

- Mnoge od tih akcija nose posledice po stanovništvo, akcije i postupke koji pokušavaju da preduprede sporazum i ne idu u prilog političkom sporazumu i kompromisu. Bilo o velikim ili malim pitanjima, jednostrani postupci nose stalni potencijal da utiču na situaciju na terenu, a pod time mislim na razne oblasti - infrastrukturu, ekonomiju - rekao je Tanin.

Postupci kojim se pokušava prejudiciranje dogovora ne doprinose postizanju političkog kompromisa, bilo da se radi o bitnijim ili manjim pitanjima, jednostrani postupci nose stalni potencijal da zapale stanje na terenu.

On je dodao da je najava kosovske vlade da će biti uveden 10-procentni porez na proizvode iz Srbije i BiH "dodatno povećala tenzije između Prištine i Beograda i stvorila nestabilnost za firme i građane".

Podsetio je da je vlada Srbije osudila tu meru kao štetnu i povredu sporazuma CEFTA.

Tanin smatra da su reforme koje su potrebne u oblasti vladavine prava i institucija doživele pritisak zbog etničkih tenzija.

- Širi kontekst dijaloga između dve strane ponekad je u senci zbog raznih nerešenih problema - rekao je on i dodao da je evropska perspektiva i dalje veliki motivator za politicke lidere i da pomaže miru i stabilnosti.

Tanin je ukazao da su centralne stavke Briselskog sporazuma važne uključujući i uspostavljanje Zajednice srpskih opština, ističući da su ostvarnje i njihova puna primena krucijalni za napredak na terenu.

- Dozvolite mi da naglasim, uz sveukupnu pažnju usmerenu ka mogućnostima za postizanje novog političkog kompromisa, da ne bismo trebali da ne uzmemo u obzir napredak ostvaren od aprila 2013. godine i osnovna načela Prvog sporazuma koji je tada potpisan, a koji je uključivao osnivanje Asocijacije/zajednice većinski srpskih opština. Pomenuta načela i njihova puna implementacija su sastavni deo svakog novog sporazuma, kao i napretka na terenu - naveo je Tanin.

Foto: Tanjug/MSP

Šef Unmika ukazao je da svaki uspešan proces pregovora zahteva puno angažovanje i usvajanje od strane lokalnih građana i političkih predstavnika. 

- Svaki proces političkih pregovora, ukoliko se teži njegovom uspehu, iziskuje potpuno angažovanje i saglasnost društava, kao i lidera i političkih predstavnika. Dogovori na najvišem nivou koji mogu biti postignuti kroz političke pregovore, bez obzira na snagu međunarodne i regionalne podrške, neće uspeti osim ako naiđu na podršku i puno razumevanje i poverenje među zajednicama i pojedincima širom društva. Uveren sam da će lideri obeju strana, kao i činioci koji posreduju u dijalogu, ovo imati čvrsto na umu - ukazao je Tanin.

Tanin je naveo da bez društvenog pomirenja, koje obuhvata ljude, zajednice i civilna društva, napredak može da posustane, uprkos najboljim naporima i radu političkih aktera.

- Izgradnja poverenja iziskuje strpljenje i upornost, kako bi se podigli i osnažili glasovi razumevanja i saosećanja, koji mogu da pomognu da se oblikuje budućnost drugačija od podela i sukoba - dodao je šef Unmika.

On je dodao da Unmik ostaje posvećen promovisanju dugoročnog pomirenja na raznim nivoima.

17.10 - Predsedavajući je objavio završetak prve tačke dnevnog reda. Posle petominutne pauze, prešlo se na drugu tačku dnevnog reda - izveštaj o Kosvu i Metohiji.

Na sednici je prisutna i kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku.

16.00 - Prva tačka dnevnog reda bila je situacija u Somaliji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • monika

    14. novembar 2018 | 19:12

    Ponasanje Albanaca je skandalozno i sramotno,i za svaku osudu.Prvenstveno zato sto provociraju stalno,a onda zato sto narusavaju mir i stabilnost na KIM.Nadam se da ce neko reagovati i spreciti sukobe na KIM.Srbija samo zeli da sacuva mir.

  • gagi

    14. novembar 2018 | 18:48

    Srbija treba sama da proglasi zso na kosovu

  • Mirjana

    14. novembar 2018 | 20:36

    Dacic je rekao kakvo i jeste stanje, i nadamo se sto pre resenju ovog dugogodisnjeg problema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA