Sa čim predsednik Rusije dolazi u Srbiju? Vučić i Putin u Beogradu potpisuju najmanje 20 strateških sporazuma

- Aranžman vredan nekoliko stotina miliona evra obuhvata ozbiljne investicije sa istoka u našu infrastrukturu, energetski sektor, poljoprivredu, odbrambeni sistem, obrazovanje i turizam - prenose mediji

  • 19

Predsednik Rusije Vladimir Putin priprema specijalni paket za Srbiju sa najmanje 20 strateških sporazuma, koji će biti predstavljen sredinom januara u Beogradu, prilikom njegovog susreta sa šefom naše države Aleksandrom Vučićem - saznaju nezvanično "Novosti".

Prema informacijama koje prenosi ovaj list, aranžman vredan nekoliko stotina miliona evra obuhvata ozbiljne investicije sa istoka u našu infrastrukturu, energetski sektor, poljoprivredu, odbrambeni sistem, obrazovanje i turizam.

Njegovi najvažniji delovi trebalo bi da budu ugovori o izgradnji železničkih koridora, priključenju naše zemlje na gasovod "Turski tok", isporuci tenkova T-72 i protivvazdušnih raketa, izvozu domaćih prehrambenih proizvoda u najveću zemlju sveta.

Osim toga, Putinov dolazak u srpsku prestonicu ima ogroman značaj za nas u jeku diplomatske borbe za Kosovo i Metohiju u kojoj nam je podrška Kremlja dragocena. Dvojica državnika su na istoj stajnoj tački - bez učešća Moskve nemoguće je doći do održivog i kompromisnog rešenja, pa je poseta velikog lidera ohrabrenje pred možda odlučujuću rundu za sudbinu južne srpske pokrajine. U tom smislu je veoma bitan stav Rusije da će ona podržati svaki dogovor oko kojeg se saglase Srbi i Albanci.

Putinov dolazak u srpsku prestonicu ima ogroman značaj za Srbiju u jeku diplomatske borbe za Kosovo i Metohiju-Foto: Tanjug/AP

Srpski državni vrh od posete prvog čoveka Kremlja očekuje mnogo, što je u sredu, posle sastanka sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom na Andrićevom vencu, potvrdio i predsednik Aleksandar Vučić:

- Verujem da će predstojeća poseta Putina biti do sada najplodotvornija po broju i sadržini sporazuma, iz različitih sfera, koje ćemo zajednički potpisati. S velikom pažnjom i nestrpljenjem očekujemo razgovore i uveren sam da će to biti još jedan "beočug u lancu" naših veoma dobrih odnosa, bliskih, iskrenih, prijateljskih i da ćemo imati priliku da nivo odnosa Srbije i Rusije podignemo za još jednu stepenicu i na još jedan viši nivo - poručio je on.

Vučić je zahvalio Rusiji i njenom predsedniku na podršci koju daju teritorijalnom integritetu Srbije i naporima za pronalaženje kompromisnog rešenja za KiM, a ne onog koje bi bilo rezultat pritisaka, ucena i jednostranih odluka.

Inače, portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je u sredu da su Putin i Tači kratko razgovarali u Parizu na marginama ceremonije povodom obeležavanja stogodišnjice okončanja Prvog svetskog rata, i da je ruski predsednik tom prilikom potvrdio spremnost Moskve da podrži dogovor Beograda i Prištine, u slučaju da do njega dođe.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže da je ruski predsednik potvrdio spremnost Moskve da podrži dogovor Beograda i Prištine, u slučaju da do njega dođe-Foto: Tanjug/AP

- Putin je istakao potrebu da Kosovo postigne konsenzus sa Srbijom. Rekao je da smo spremni da podržimo sporazum, koji bi obe strane garantovale - izjavio je.

Pozicije Moskve još jednom je pojasnio i ambasador Čepurin, koji je posle sastanka sa Vučićem poručio da sa njihove strane postoji apsolutna spremnost za saradnju i pomoć u rešavanju kosovskog pitanja i da je Rezolucija 1244 SB UN pravni okvir koji treba da se poštuje prilikom traženja kompromisa.

- Glavni problem je u tome što se briselski razgovori vode već šest godina, te da se, dok je Srbija ispunila sve postignute dogovore, to ne može reći za drugu stranu, pogotovo kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.

VIDEO: Da li će vojska EU biti reinkarnacija armije Austrougarske?

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nela

    15. novembar 2018 | 09:46

    Nadajmo se najboljoj poseti do sada.

  • Marko

    15. novembar 2018 | 09:51

    Po meni je najzanimljiviji vojni paket to odvraca neprijatelje od nas.

  • Rade

    15. novembar 2018 | 10:15

    Prva tacka i najbitnija tacka je RUSKE BAZE u Srbiji! Kopaonik i radar da se vrati gde je i bio baza na jugu Srbije i na severu Srbije naj savremenije naoruzanje da se instalira u Srbiji pa posle svi dogovori sa bracom Rusima. Srbi shvatite da nam ZAPAD nije prijatelj i da je za nas Rusija jedini spas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA