Da li je Ružićevo ministarstvo otvoreno za sve gradove? Ministar kaže da jeste, gradonačelnik Šapca tvrdi suprotno

Vrata su otvorena za dijalog za predsednike opština i gradova, ponekad se zatvore iz političkih razloga, ali ja sam u kapacitetu ministra, a ne u kapacitetu političkog ili partijskog funkcionera - kazao je Ružić

  • 31

Ministar za državnu upravu i lokalnu samupravu Branko Ružić izjavio je da su vrata njegovog ministarstva otvorena za predstavnike svih lokalnih samouprava i da sa njima ima dobru saradnju, dok gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović tvrdi suprotno ukazujući da nije naišao na razumevanje ministara.

- Vrata su otvorena za dijalog za predsednike opština i gradova, ponekad se zatvore iz političkih razloga, ali ja sam u kapacitetu ministra, a ne u kapacitetu političkog ili partijskog funkcionera - kazao je Ružić novinarima u Beogradu, posle skupa na kojem su predstavnici sedam gradova, među kojima i Šapca, potpisali sporazum o unapređenju dobrog upravljanja i borbi protiv korupcije pod pokroviteljstvom USAID-a.

Upitan da li je slušao obraćanje gradonačelnika Šapca pred Savetom Evrope, Ružić je odgovorio kontra pitanjem - "Da li ste vi čuli šta je govorio Perišić?".

Zoran Perišić je šef delegacije Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, koji je osporavao tvrdnje Zelenovića pred tim telom 6. novembra, navodeći da je obraćanjem "napao sopstvenu državu tražeći alibi za nerad i neuspehe".

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić izjavio je da su vrata njegovog ministarstva otvorena za predstavnike svih lokalnih samuprava-Foto: Tanjug/Rade Prelic

- Ne bih davao ekskluzivitet bilo kom gradonačelniku ili predsedniku opštine u Srbiji, to nije lep manir, niti je odraz kućnog vaspitanja, a nije ni politički korektno i utemeljeno, tako da, što se tiče nas u ministarstvu, svi su dobrodošli da razgovaramo - odgovorio je Ružić.

Na pitanje da li se oseća dobrodošlim kod Ružića, Zelenović je novinarima rekao da je poslao sedam pisama predsedniku Aleksandru Vučiću, dvet pisama premijerki Ani Brnabić, deset ministru energetike Aleksandru Antiću, kao i da je na dva sastanka pokušao sa Ružićem da otovori teme o kojima je govorio u Strazburu.

- Pokušali smo na dva sastanka sa gospodinom Ružićem da otvorimo ove teme koje ne muče samo Šabac, već sve lokalne samuprave - kako se finansiraju lokalne samuprave, koliki je broj zaposlenih, šta su lokalne politike i kako Srpska napredna stranka zloputorebljava vlast. Nisam naišao na razumevanje i ništa se nije promenilo, ni posle pisama, ni posle sastanaka - odgovorio je Zelenović.

Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, poručio je da je više puta tražio sastanke sa predsednikom i premijerkom Srbije, kao i pojedinim ministrima Vlade Srbije-Foto: Tanjug/Rade Prelic

On je kazao da Šabac nije dobio sredstva iz budžetskih rezervi, da ne postoje jasna pravila i kriterijumi po kojima se novac deli lokalnim samoupravama, kao i da je Šabac dobio 2,5 miliona iz redovnog finansiranja, koji su potom smanjeni za milion dinara.

Upitan koliko košta novogodišnja rasveta u Šapcu, Zelenović je kazao da ona ne košta ništa jer već deset godina koriste stare ukrase.

- U znak protesta zbog ovoga što se dešava u Beogradu, razmišljamo da ponudimo deci da kreiraju sopstvene ukrase i da ih okite po gradu, i nagrađivaćemo decu koja budu imala najbolje ukrase - odgovorio je Zelenović.

LOKALNE SAMOUPRAVE POTPISALE SPORAZUM O SARADNJI U BORBI PROTIV KORUPCIJE

Gradonačelnici Šapca, Vranja i Sombora i predsednici opština Vrnjačka Banja, Sjenica, Raška i Dimitrovgrad potpisali su sporazume s direktorom Misije USAID u Srbiji Majkom de la Rosom, u oblasti smanjenja korupcije kroz jačanje transparentnosti, odgovornosti i učešću građana u donošenju odluka. Projekat USAID-a traje četiri godine i vredan je 8,5 miliona dolara.

Direktor USAID-a ocenio je da je borba protiv korupcije značajna za građane, ali i da je to od "vitalnog značenja" u procesu pristupanja EU.

- Nadam se da će u naredne četiri godine ovo partnerstvo doneti dobrobit svima u Srbiji. Lokalne vlasti će imati divnu priliku da unaprede poverenje građana i kvalitet usluga koje im pružaju - rekao je on.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kazao je da je u Srbiji počela da se sprovodi reforma javne usprave-Foto: Tanjug/Rade Prelic

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović kazala da je taj grad već ima antikorupcijski plan, da svaku odluku izlaže javnoj raspravi, kao i da se građani pitaju gde će biti uložena sredstva iz budžeta.

- Odgovorne vlasti nikad dosta, stvarnost se stalno menja i pojam odgovorne vlasti očekuje stalno usavršavanje - rekla je Golubović i izrazila očekivanje da će potpisnici sporazuma biti "rasadnik dobre prakse" za sve ostale lokalne samuprave u Srbiji.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kazao je da je u Srbiji počela da se sprovodi reforma javne usprave i naveo da je 2014. doneta strategija koja treba da omogući bolji kvalitet usluga.

- Imamo kvalitetnu upravu, dobre kadrove, ali i lošu organizaciju, loše upravljanje finansijama i kadrovima, jedna šuma zakona koja je definisala jedan te isti proces i to je ostavljalo traga i na motivisanosti samih službenika za rad - kazao je Ružić.

On je naveo da se menjao zakon kako bi se se uspostavio sistem karijernog napredovanja i usavršavanja, zbog čega je osnovana Nacionalna akademija za javnu upravu koja ima 3.200 polaznika.

Pripremićemo sve službenike da jedan isti zakon primenjuju na isti način u svim opštinama i gradovima-Foto: Tanjug/Rade Prelic

- Na taj način pripremićemo sve službenike da jedan isti zakon primenjuju na isti način u svim opštinama i gradovima - naveo je Ružić.

Dodao je i da je izmenama zakona o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi kao "imperativna norma" postalo pitanje učešća građana u donošenju političkih i investicionih odluka lokalnih samouprava.

- Pozivam sve opštine da maksimalno iskoriste ovu podršku, ulože napor za promene, jer jedino na taj način reformisana administracija može postati efikasan, brz, ljubazan servis građana i privrede - rekao je Ružić.

Projekat USAID-a podrazumeva i unapređivanja rada nezavisnih institucija, kao što su Državna revizorska institucija, Agencija za borbu protiv korupcije, ali i tužioci koji treba da kontrolišu rad jedinica lokalne samouprave. Sedam jedinica lokalne samouprave - Šabac, Vranje, Sombor, Vrnjačka Banja, Sjenica, Raška i Dmitrovgrad izabrano je u junu, a najavljeno je da će se u projekat uključiti nove opštine i gradovi kako bi se naučile dobrom upravljanju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iva

    17. novembar 2018 | 08:28

    Zelenovic konstantno izmišlja i pljuje.

  • nada

    16. novembar 2018 | 20:20

    Vrata ministra su uvek otvorena i uvek se mogu svi posavetovati ili izneti sve sto ih zanima,

  • jovan

    16. novembar 2018 | 17:38

    Rdjavoj ovci i runo smeta.Svoje neuspehe stalno pripisivati drugom,dokle.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA