Ne verujem da će "Vojska Kosova" biti proglašena 28. novembra: Nik Dučić poručio da ne očekuje sukobe ili nasilje

Verujem da će sve biti koordinisano s Kforom, da oni to isplaniraju na odgovarajući način - rekao je Dučić

  • 11

U Bondstilu, američkoj vojnoj bazi pod komandom Kfora na Kosovu, danas je izvršena primopredaja dužnosti komandanata i na čelu baze pukovnika Nika Dučića zamenio je takođe pukovnik Roj Makareg.

Dučić je predao komandantu Kfora Salvatoreu Kuočiju zastavu Multinacionalne borbene grupe Istok Kfor koji ju je potom dao Makaregu. 

Kuoči je Dučiću uručio medalju NATO-a, nakon čega je intonovana himna Alijanse.

Sada već bivši komandant Bondstila Nik Dučić rekao je u oproštajnom govoru na ceremoniji da su ga po dolasku na Kosovo pitali šta će uraditi drugačije u odnosu na prethodnih 19 godina.

Dučić je predao komandantu Kfora Salvatoreu Kuočiju zastavu Multinacionalne borbene grupe Istok Kfor koji ju je potom dao Makaregu-FOTO:DIMITRIJE GOLL

Dučić kaže da je tokom njegovog mandata održan mir, da je došlo do probližavanja lokalnim zajednicama odlaskom na crkvene svečanosti, da su njegove trupe zajedno sa kosovskom policijom sprečavale krijumčarenja, a sa srpskom vojskom održavale mesečne sastanke i obavile 369 zajedničkih patrola.

On se u šali podsetio i poraza trupa iz Bondstila od srpske vojske u fudbalu rezultatom 6:1.

Uoči predaje dužnosti, odlazeći komandant američke vojne baze Bondstil rekao je da ne veruje da će prištinske vlasti proglasiti stvaranje "Vojske Kosova" 28. novembra, na albanski Dan zastave.

Foto: Wikipedia/Public Affairs Office

- Verujem da ako bude objave tranzicije u "Vojsku Kosova", da će oni to učiniti na neki manje sumnjiv dan od Dana zastave.Verujem da će takođe biti koordinisano s Kforom, da oni to isplaniraju na odgovarajući način - rekao je Dučić u intervjuu Tanjugu.

Dučić je, odgovarajući na pitanje da li Kfor ima kapaciteta da zaustavi nasilje nad Srbima do koga bi moglo da dođe kao posledica proglašenja kosovske vojske, naveo da "ne očekuje nikakve teškoće, sukobe ili nasilje u slučaju proglašenja".

- Zadatak Kfora i kosovske policije svakako će biti da budu dobro pozicionirani, isplaniraju i koordinišu se - naveo je Dučić.

Inače, Dučićev mandat počeo je pre osam meseci, kada je na Kosovo stigao kao komandant 79. pešadijske brigade Nacionalne garde Kalifornije.

Printskrin: Youtube/Tribuna Channel

Pošto je stigao na Kosovo rekao je da misija ima poseban lični značaj za njega, jer je prvi američki oficir srpskog porekla, koji komanduje multinacionalnom borbenom grupom Istok.

I jedinica Nika Dučića i pukovnika Roja Makarega deo su Nacionalne garde američke vojske. Kao i Dučićeva, i porodica Roja Makarega je emigrirala u Ameriku, na Havaje. Makareg ima 45 godina, a na dužnosti komandanta brigade na Havajima je od pre godinu dana.

Baza Bondstil, podignuta je 1999. godine, nakon NATO bombardovanja Jugoslavije i ulaska NATO trupa na Kosovo. Predstavlja najveću NATO bazu na Balkanu i može da prihvati više od pet hiljada vojnika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    17. novembar 2018 | 16:53

    Njegov otac i majka I Srpska dijaspora u Americi ce mu reci da li je imao USPESNU MISIJU U JUZNOJ SRBIJI KOSOVO I METOHIJI ILI NE

  • mihailovic

    17. novembar 2018 | 16:47

    Bice interesantno sta ce mu reci njegov otac i majka I Srbi u Americi da li je imao USPESNU MISIJU

  • DARKO 100%

    17. novembar 2018 | 12:29

    Nik je profesionalac koji je rekao da nije zaboravio svoje poreklo,ponekad nesto sto mislite nemozete bas javno reci ono sto istinski mislite,mozfa vam se nekad zeludac prevrce u stomaku a to nesmete iskazati javno nego to filujete pamflet politicke diplomatije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA