Žele da proguraju Kosovo u Interpol da bi dokazali da je normalna država kao i svaka druga: Zečević otkriva albanske motive

- Najverovatnije da bi njihovo članstvo u Interpolu služilo samo za zloupotrebe, za progon srpskih policajaca i vojnika koji su učestvovali u operacijama na Kosovu, za progon Srba - rekao je Zečević

  • 7

Postoje dobre šanse da Kosovo ne uđe u Interpol, izjavio je danas Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije i dodao da ima više razloga za to, a da je jedan od njih što Kosovo nije primljeno ni u UN.

- Najčešće je prijem u UN kasnije posledica ulaska u ove druge međunarodne organizacije kao što su Interpol i Unesko - rekao je Zečević.

On je gostujući na RTS-u kao izuzetak naveo Palestinu koja je primljena u UN ne kao država članica, nego kao posmatrač, ali je na osnovu toga kasnije imala argumente da bude primljena u Interpol i pored protivljenja SAD i Izraela.

- Drugi argument je sam način prijema u Interpol. Potrebna vam je dvotrećinska većina ali od izraženih glasova, onih koji glasaju tog dana. Znači, ako neke države koje su protiv kosovske nezavisnosti ne uđu u salu i ne glasaju, to je za nas veliki minus - objasnio je Zečević.

Kako kaže, u tom smislu je bitno lobiranje i razgovori da države koje ne priznaju Kosovo budu na sednici i da glasaju u skladu sa svojim stavom.

Pritnskrin: RTS

- Ako imate u vidu da je oko 192 članice UN, možda nešto malo više Interpola, znači 85 do 87 je protiv priznanja i to daleko od dvotrećinske većine - ocenjuje Zečević.

Om kaže da postoje i politički argumenti jer jedan deo država koje su priznale nezavisnost Kosova smatra da bi se poboljšala borba protiv terorizma, trgovine narkoticima i ostalih oblika kriminala ako bi Kosovo bilo primljeno u Interpol.

- Oni žele da da proguraju Kosovo u Interpol da bi dokazali da je Kosovo normalna država kao i svaka druga. To je problem - naglasio je Zečević, ističući da je to u suprotnosti sa Rezolucijom 1244.

On ocenjuje i da bi članstvo u Interpolu kosovski Albanci najverovatnije politički zloupotrebili u potpuno druge svrhe.

- Postoji pretpostavka s obzirom da kosovski Albanci mogu i ovako da se bore protiv organizovanog kriminala i da imate ozbiljnu vezu između organizovanog kriminala i te nekadašnje OVK i suštini oni bi mogli da zloupotrebljavaju i najverovatnije da bi njihovo članstvo u Interpolu služilo samo za zloupotrebe, za progon srpskih policajaca i vojnika koji su učestvovali u operacijama na Kosovu, za progon Srba - rekao je Zečević.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    18. novembar 2018 | 11:29

    Dozvoli dileru upliv u sve policijske podatke,pa da onda vidimo kako ce policija da ga uhvati? To je kvazi drzava Kosovo i INTERPOL!!! Jel sad jasno koliko opasnu igru igraju šiptari???

  • slađa

    18. novembar 2018 | 12:51

    Stručnjaci i profesionalci lepo upozoravaju. Nastaće haos ukoliko tzv. Kosovo uđe u Interpol. I na međunarodnom planu, a posebno u regionu. Uopšte nije trenutak za avanturizam bilo koje vrste.

  • Јован Ктћ

    18. novembar 2018 | 22:12

    У Интерполовом правилнику јасно пише да чланице могу постати само државе чланице УН, или земље са статусом посматрача. Тзв. " Косово" није ни могло да се нађе на дневном реду као тема. Чисто правно насиље. Како је могућа толика самовоља, поред многих земаља, које су против пријема?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA