≫ 

Vučiću stiglo pismo francuskog predsednika Makrona: Pomenuo je srpske žrtve tokom Velikog rata kao osnov za novo strateško partnerstvo (FOTO)

- Gospodine predsedniče, dragi Aleksandre, želeo bih da vam se lično zahvalim na vašem prisustvu u Parizu na ceremoniji, kojom je obeležena stogodišnjica primirja iz 1918. godine - piše u uvodnom delu Makron

  • 67

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona, u kome se kaže:

- Gospodine predsedniče, dragi Aleksandre, želeo bih da vam se lično zahvalim na vašem prisustvu u Parizu na ceremoniji, kojom je obeležena stogodišnjica primirja iz 1918. godine. Znam koliko je srpski narod propatio tokom Prvog svetskog rata, podnevši strašne žrtve od više od milion i dve stotine hiljada ljudi, što je činilo gotovo trećinu stanovništva.

- Želim da odam priznanje njihovoj borbi na strani saveznica, a posebno Francuske na Solunskom frontu, o kome se ne tako često govori, iako je bio odlučujući za okončanje tog razarajućeg sukoba. Želim da vi i srpski narod budete u potpunosti uvereni u moje zalaganje da se ukaže čast i oživi ovo sećanje, kao što ćemo to zajedno učiniti prilikom moje posete Srbiji 5. i 6. decembra ove godine.

Solunski front printscreen

- Izražavam želju da obeležavanje bratstva po oružju naših dveju zemalja i žrtve naših vojnika posluže kao osnova za novo zajedničko nastojanje naših dveju država u okviru strateškog parnerstva, kako bismo još više unapredili saradnju, evropske vrednosti i regionalnu stabilnost.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- Takođe, želim da vam se zahvalim na vašem nedavnom pismu u kome ste mi ukazali na doprinos Vlade Republike Srbije razvoju nastave francuskog jezika i multilateralne frankofone saradnje. Stalno angažovanje vaše zemlje tokom jedanaest poslednjih godina u svojstvu člana posmatrača Međunarodne organizacije frankofonije (OIF) ušlo je u novu etapu na samitu u Jerevanu u oktobru ove godine, kada ste jednoglasnom odlukom dobili status pridruženog člana.

Francuska je podržala ovaj izbor i ja ponavljam našu volju da vam pomognemo na putu promovisanja francuskog jezika u Srbiji i vrednosti koje su nam zajedničke, na čemu sam vam veoma zahvalan.

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

- U očekivanju da se sa vama uskoro ponovo sretnem, molim vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja - navodi se u pismu predsednika Makrona u celini.

VIDEO: Makron traži stvaranje zajedničke evropske vojske. Kakav je to izazov za Srbiju?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ghf

    21. novembar 2018 | 10:10

    Kakvo pismo a nigde izvinjenja za ono što je bilo u Parizu.. Čovek samo da spere ljagu sa sebe

  • Kalimero

    21. novembar 2018 | 10:05

    Nit izvinjenja, nit pokajanja, sami presudite, takvi nam " prijatelji" NETREBAJU!

  • Miki

    21. novembar 2018 | 09:26

    I pored poslednjih desavanja, Srbija ce Makrona docekati prijateljski i domacinski.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA