≫ 

Nova odluka Haradinaja na predlog Tačija: Direktan udar na imovinu opština sa srpskom većinom

Predlažem da se privremeno suspenduju sve odluke dok se na Ustavnom sudu ne odluči o zahtevu predsednika - rekao je kosovski premijer

  • 5

Vlada Kosova danas je privremeno suspendovala odluku o prenosu društvene imovine opštinama, posle zahteva koji je kabinet predsednika Kosova dostavio Ustavnom sudu na procenu ustavnosti te odluke.

- Predlažem da se privremeno suspenduju sve odluke dok se na Ustavnom sudu ne odluči o zahtevu predsednika - rekao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj na današnjoj sednici Vlade Kosova.

On je rekao da nisu suspendovane odluke o posebnoj industrijskoj zoni, parku u Prizrenu, američkoj ekonomskoj zoni u Đakovici i ona o davanju imovine za izgradnju ambasade Nemačke.

Sednica Vlade Kosova - Foto: kryeministri-ks.net

Pravna kancelarija predsednika Kosova je od Ustavnog suda zatražila ocenu ustavnosti odluke Vlade da se trideset opština, među kojima su i opštine sa srpskom većinom, Severna Mitrovica, Klokot i Ranilug, dodeli imovina društvenih preduzeća koja je bila u procesu privatizacije.

Ta kancelarija je zatražila tumačenje člana 92 i 94 Ustava Kosova. Kabinet predsednika Kosova zahtevao je da se, u skladu sa Ustavom, zakonom regulišu sve vrste svojine u koji bi se uredilo i pitanje nepokretne imovine Kosova.

U argumentima koje navodi kancelarija predsednika Kosova se ocenjuje da je, na osnovu trenutnog važećeg zakona za vraćanje imovine ili povlaćenje iz procesa privatizacije, nadležna Agencija za privatizaciju Kosova i da opštine svoje zahteve treba da upute toj agenciji.

Zatraženo je i da Ustavni sud razjasni slučajeve kada nema procedura ili se ne poštuju one koje su na snazi.

Kosovo nije u INTERPOL-u

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • B.C.

    21. novembar 2018 | 21:31

    Siptari su losi gubitnici. Gotovo je svet vas upoznao pravo vase lice. A tek od boga kad vam stigne kazna. On je spor ali nikog nije zaboravio.

  • Kole

    21. novembar 2018 | 16:26

    Zaustaviti im sve slepere i autobuse kroz Srbiju. Cao !

  • Srbin

    21. novembar 2018 | 20:02

    Molim policiju da umesto uzimanja mita počne da kaźnjava sve šiptare koi prolaze kroz Srbiju , tako da odma krenu u rikverc

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA