≫ 

Dogovorili smo da svi naši organi budu u pripravnosti, jer Priština ima 4 cilja: Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost (FOTO) (VIDEO)

Ovo je jedna od najtežih situacija u poslednjih 10 godina - rekao je predsednik

  • 66

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost povodom prištinskih taksi na srpsku robu, da je suštinski doneta zabrana protoka roba. Kaže da to nije civilizacijska niti razumna i da Srbija neće uzvraćati sličnim merama jer želi da ostane pouzdan partner svima. Vučić kaže da su na sednici svima podeljeni određeni zadaci i da će nadležni biti u punoj pripravnosti. Sve što se dešavalo tokom dana, možete da pročitate ovde.

Vučić se obratio javnosti posle sednica Saveta za nacionalnu bezbednost i sastanaka sa ambasadorima Rusije, Kine i Kvinte.

- Danas su prištinske vlasti odlukom samoproklamovane vlade uvele posebne takse na proizvode koje dolaze iz centralne Srbije i time donele odluku o zabrani bilo kakve trgovine. Govoriti o tome u 21. veku, posebno u regionu u kojem lečite druge rane, a garant za sve to jeste slobodan protok ljudi, roba, kapitala i usluga, i da na sve to donesete ovakvu odluku nije civilizacijski čin. Iznenadio nas je taj čin - rekao je predsednik Vučić.

Obraćanje predsednika Vučića - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- To pokazuje da ne možemo da računamo na racionalno ponašanje u budućnosti - ocenio je on.

Vučić kaže da su na sednici svima podeljeni određeni zadaci.

- Pokušaćemo da zajedno sa našim kompanijama da vidimo kako i na koji način možemo da pomognemo i prebrodimo ovu krizu. Dogovorili smo da svi naši organi budu u pripravnosti u slučaju daljeg iracionalnog i sumanutog načina ponašanja prištinskih vlasti. Savet je doneo odluku da Srbija ni na koji način uzvraćati istim merama. Mi hoćemo da ostanemo pouzdan partner svima u Evropi, regionu i svetu. Mi nećemo da zaustavljamo njihove kamione i protok robe. Hoćemo da pokažemo odgovorno ponašanje sa jedne strane i neracionalno sa druge - dodao je Vučić.

Takođe, kako je naveo, moraćemo da upoznamo svet sa onim sto se u Prištini čini, ali istovremeno moramo da nađemo način da pomognemo našem narodu na KIM.

- Priština je imala četiri cilja sa ovim merama: prvi je da izvrši do sada najveći pritisak, koji bi vodio bezuslovnoj "kapitulaciji" Beograda i punom priznanju nezavisnosti, drugi cilj apsolutne zabrane trgovine da u tišini provede najsnažnije i najbrže etničko čišćenje i proterivanje Srba sa KiM i južno i severno od Ibra - rekao je Vučić.

Obraćanje predsednika Vučića - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kao treću stvar zbog koje je Priština preduzela najnovije mere Vučić vidi pritisak na međunarodne organe i institucije da im učine neke ustupke po pitanju vizne liberalizacije, a četvrto, moguće je da kod nekih postoje namere da dovedu do sukoba i potpune destabilizacije regiona.

- Mi nećemo da nasedamo na provokacije - istakao je predsednik Srbije.

Predsednik je podsetio da je Kosovo ranije bilo bliže dvotrećinskoj većini, što nije to bio slučaj juče kada je Interpol odbio zahtev za prijem južne srpske pokrajine.

- Ja sam se juče smejao kada sam čuo da je američka ambasada rekla da je Srbija vršila pritisak na strane zemlje. Pa, jesmo li mi, mala Srbija, toliko moćni da vršimo pritisak na svetske sile - rekao je predsednik i napomenuo da se promenila slika sveta:

- Mi ništa ne radimo protiv Albanaca, mi štitimo našu zemlju. Mi nismo prekršili nijedan ugovor niti dogovor. Neću da prihvatim kako je uspeh delegacije koju je predvodio Nebojša Stefanović krivac za njihove mere. Nemojte da nas terate kako smo ih mi doveli u tešku poziciju.

- Molim Albance, molim vas kao Boga da razumete da nam je potreban mir. Molim vas, povucite ove odluke, da sednemo da razgovaramo. Kao što mi poštujemo Albance, tako vi morate poštovati Srbe - ponovio je predsednik molbu za smirivanjem tenzija.

- Kao što Srbi moraju da razumeju da nije sve naše i da ne možemo da imamo sve što bismo želeli da imamo. Sve drugo nas vodi u potpunu katastrofu - istakao je predsednik Srbije.

Obraćanje predsednika Vučića - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On kaže da se srpska vlast plaši za svoj narod i moguće ekonomske probleme.

- Ovo je jedna od najtežih situacija u poslednjih 10 godina - rekao je predsednik dodajući da ne želi da ga drugi smatraju slabim samo zato što razume važnost mira.

- Ja ponavljam da molim Albance da razumeju da nam je dogovor najvažniji. Mi razumemo da mi bez dogovora sa vama nećemo moći da gradimo mirnu budućnost u celom regionu - ponovio je predsednik svoj stav.

- Želim da verujem da će se sve završiti mirno. Nadam se smirivanju strasti. Nadam će da će neko imati dovoljno snage da umiri nerazumnost i razuzdanost Albanaca, ma kojim povodom da je ovo organizovano - kazao je Vučić.

Istakao je da naš narod dobro razume da neće moći da kupe ništa od srpske robe.

- Ne zaboravite da će uslediti nestašica lekova u domovima zdravlja i apotekama. Mi sada nijedan od naših projekata ne možemo da sprovedemo. Možete li da mislite onda ogorčenje Srba koji to sve znaju. Zato ćemo sutra da razgovaramo, da vidimo šta će da uradi EU. Mi smo u veoma teškoj poziciji, ali nemojte da potcenjujete Srbiju i da mislite da ćete lako da je zgazite. To što mi tražimo mir i kompromis znači da razumemo da je to jedino rešenje, a ne da smo slabi - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA