≫ 

Trebalo je da govore o napretku na Balkanu, a onda je došlo do oštre svađe predstavnika Beograda i Prištine: Odmah se uključili i Nemci, Bosanci i Albanci

Sve delovalo uobičajno mirno na početku

  • 14

Među učesnicima panel rasprave u organizaciji nemačkog ogranka Aspen-instituta, održanoj na dan kada je Priština povećala takse na robu iz centralne Srbije i BiH za 100 odsto, došlo je do otvorenih razmirica među predstavnicima Beograda, Sarajeva i Prištine, javlja Dojče vele.

Kako navodi, ono što je trebalo da bude mirno predstavljanje reformskih napredaka zemalja Zapadnog Balkana na putu ka EU, na kraju redovne konferencije radne grupe za jugoistočnu Evropu nemačkog ogranka Aspen-instituta, pretvorilo se, kako piše, u otvoreni sukob između predstavnika Beograda, Prištine i BiH.

Dojče vele ističe da je na početku panela "Prepreke na putu ka Evropskoj uniji: kako udahnuti novi život reformskom procesu na zapadnom Balkanu?" sve delovalo uobičajno mirno, a da su predstavnici Albanije, BiH, Crne Gore, takozvanog Kosova, Makedonije i Srbije predstavljali svoje napretke u stvaranju uslova za punopravno članstvo.

Međutim, kada je predstavnik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova zaduženog za Zapadni Balkan Kristijan Helbah došao na red, on je otvoreno kritikovao nedostatak kompromisa kada je u pitanju rešavanje sukoba među zemljama u regionu.

Helbah - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pritom, navodi Dojče vele, nije krio da misli na Beograd i Prištinu.

Govorio je kako su pregovori blokirani zbog nepopustljivosti i obostrane blokade, a kritikovao je i ideje o razmeni teritorija, kao opciji o kojoj se u poslednje vreme govorilo, a koju je međunarodna zajednica, kako je rekao, manja ili više složno odbacila.

- Govori se o granicama i na to se gubi energija, umesto da se govori o konkretnim preprekama koja sprečavaju dogovor - rekao je Helbah.

Istovremeno, zatražio je od učesnika da napokon počnu da isporučuju uspešne priče jer bez njih će, kako je naveo, parlamente i građane u zemljama EU biti teško uveriti u potrebu novog proširenja.

Nakon toga, šefica tima Srbije za pregovore s Eropskom unijom, Tanja Miščević, zamerila je Helbahu zbog toga što nije eksplicitno kritikovao Prištinu zbog jednostranog uvođenja carina od 100 odsto na robu uvezenu iz centralne Srbije i BiH.

Tanja Miščević - Foto: Dragan Kujundžić

Zamenik kosovskog ministra za evropske poslove Lirak Celaj "nije ostao dužan" i opravdao je uvođenje carina optužbama na račun Beograda i Sarajeva koji, kako tvrdi, na sve načine pokušavaju da ometaju izvoz robe sa teritorije Kosova.

Zamenik ministra spoljnih poslova BiH Josip Brkić nije mogao to da prećuti, pa je Prištinu optužio za uvođenje "carinskog rata" protiv suseda.

Potom se zamenik ministra spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj osetio pozvanim da stane u odbranu Prištine, posle čega je moderator bio prisiljen da prekine svađu i energiju usmeri u nekom drugom smeru.

Ali, konstatuje Dojče vele, harmonija i kurtoazna priroda susreta s početka veceri je nestala.

Na rubu se moglo čuti kako Berlin ne odobrava potez Prištine u vezi sa carinama i kako to nije način da se rešavaju problemi, ali predstavnici Beograda i Prištine u sredu uvece, uprkos na kraju ipak malo pomirljivijim tonovima, u Berlinu nisu pronašli zajednički jezik, napominje Dojče vele.

- Da je nekim slučajevima taj skup o Zapadnom Balkanu bio prenošen na javnim televizijama u Nemackoj ili drugim zemljama EU, podrška novom proširenju verovatno bi pala za još koji procenat. Ali u povećanje broja članica EU u dogledno vreme trenutno ionako malo ko veruje. Na panelu Aspen-instituta u sredu uvece se ona famozna 2025. više nije ni spominjala - zaključuje Dojče vele.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanja

    22. novembar 2018 | 13:06

    Srbija nije za kritikovanje kad se jedina zalagala za nastavak dijaloga i postizanja kompromisnog resenja.

  • Kosta

    22. novembar 2018 | 13:09

    Može li nešto da se dogodi, a da Nemci ne umešaju svoje prste?

  • star

    22. novembar 2018 | 13:11

    Sukoba nebi bilo da se EU ponašala normalno i nije davala podršku teroristima sa Kosova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA