≫ 

Miran protest Srba zakazan za podne: U četiri opštine okupljanja zbog uvođenja taksi

Prema rečima gradonačelnika Kosovske Mitrovice Gorana Rakića, tim protestima će se tražiti od međunarodne zajednice da primora Prištinu da povuče odluku

  • 1
Srpska zastava, zastava Srbije Foto: Marko Jovanović

U srpskim sredinama na KiM - Kosovskoj Mitrovici, Gračanici, Zvečanu i Štrpcu - u podne će biti održan miran jednočasovni protest zbog uvođenja taksi na srpsku robu.

Predstavnici Srba sa Kosova obavestili su juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa kojim su imali sastanak, da ne mogu da budu "nemi posmatraci" povodom mera Prištine.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić je tim povodom rekao:

- Zbog toga je naša molba i bratski zahtev Srbima na KiM bio da naš otpor bude gandijevski, miran i nenasilan - rekao je on.

Ðurić je istakao da u takvoj odbrani Srbi sa Kosova i Metohije imaju potpunu podršku države Srbije, puno razumevanje.

Prema rečima gradonačelnika Kosovske Mitrovice Gorana Rakića, tim protestima će se tražiti od međunarodne zajednice da primora Prištinu da povuče odluku.

Foto: Tanjug/DImitrije Goll

On je rekao da će, u suprotnom, od utorka, nastaviti proteste u drugom obliku.

- Nećemo dozvoliti da deca nemaju osnovne namirnice - rekao je Rakić i istakao da je situacija južno od Ibra još gora.

On je rekao i da će možda biti blokade puteva i da će se protesti održati u Zdravstvenom centru kao i u Studentskom centru u Kosovskoj Mitrovici.

- Priština našu ruku pomirenja uvek vidi kao našu slabost i nastavlja svojim putem - rekao je Rakić novinarima posle sastanka sa Vučićem i dodao da je predsednik Srbije tražio od predstavnika Srba da protesti budu mirni.

Protesti će biti održani na više lokacija uz podršku radnika Klinickog centra, u kojem postoje zalihe kiseonika za deset dana kao i uz podršku zaposlenih u Studentskom centru, koji ima zalihe hrane za sedam dana.

VIDEO: Upad ROSU u Severnu Mitrovicu

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA